Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Svi putevi vode u Njemačku: Hrvatice u jednoj godini rodile više od 4000 djece

Broj djece koju su rađale hrvatske državljanke u Njemačkoj bio je u stalnom padu u godinama prije ulaska Hrvatske u EU, a nakon 2014. godine počeo je naglo rasti
05. veljače 2019. u 08:54 20 komentara 5913 prikaza
iseljavanje
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Broj djece koju su rađale hrvatske državljanke u Njemačkoj bio je u stalnom padu u godinama prije ulaska Hrvatske u EU, a nakon 2014. godine počeo je naglo rasti. Štoviše, povećao se za više od 60 posto te je tijekom 2017. godine premašio brojku od 4000, prenosi Jutarnji.hr.

Iseljavanje mladih ISELJAVANJE Odlaze školovani, dolaze oni koji to nisu. Čuje li itko?

Od 2000. godine u Njemačkoj je na snazi zakon koji omogućuje djeci kojoj su oba roditelja stranca, a rođena su u Njemačkoj, stjecanje njemačkog državljanstva ako jedan od roditelja legalno boravi na području Njemačke najmanje osam godina. Od 2013. situacija se dramatično mijenja: udio djece koju su rodile hrvatske državljanke, a koja nisu rođenjem stekle njemačko državljanstvo, narastao je s pet na 12 posto, tijekom 2014. na 20 posto, a 2017. gotovo je svako drugo dijete ostalo bez njemačkog državljanstva!

– To znači da nijedan roditelj gotovo polovice djece koju su rodile hrvatske državljanke u Njemačkoj tijekom 2017. nije barem osam godina boravio u Njemačkoj, što pak ukazuje na to da se dobrim dijelom radi o djeci rođenoj u mladim hrvatskim obiteljima koje su se nedavno odselile u Njemačku – kaže dr. Ivan Čipina, voditelj Centra za longitudinalne populacijske studije i izvanredni profesor na Katedri za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta

Prvi dan novog načina rada liječnika obiteljske medicine dr. Ivice Cvetkovića Drama u zdravstvu Oko 1700 liječnika ide u inozemstvo, 4000 u mirovinu. Tko će nas liječiti?

Pritom žene s hrvatskim državljanstvom u Njemačkoj ne rađaju više nego što rađaju žene u Hrvatskoj: stopa fertiliteta, odnosno procijenjeni broj djece koju će žena roditi tijekom života, iznosi 1,4 za hrvatske državljanke u Njemačkoj, što je približno jednako stopi fertiliteta u Hrvatskoj. 

– Iseljavanje je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih je u Hrvatskoj u 2017. godini zabilježen apsolutno najmanji broj živorođenih posljednjih 70 godina. Možemo zaključiti da je od ulaska Hrvatske u EU do kraja 2017. u Njemačkoj rođeno nekoliko tisuća djece koja bi se vjerojatno rodila u Hrvatskoj – zaključio je dr. Čipina.

>>VIDEO Tko su useljenici u Hrvatsku

Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • luli:

    Evo današnjeg članka za mentore šprajca-jovanovića i stankovića

  • Deleted user:

    ...nije to ništa. ...Hrvatski puk je u samo jednoj godini bogatiji za 8000 novih tzv branitelja. ...to je pravo bogatstvo. kakva djeca.

  • bluesman:

    Ma da ...ne znate kolko vam se ljudi iselilo iz drzave, ne znate tocan broj lijecnika koji su otisli u inozemstvo ali gle cuda, imate podatak koliko se hrvatice cesto seksaju ....buhahahahahahaha.