Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAS EURA

Svi osim Britanije i Češke pristali potpisati fiskalni pakt u ožujku

\'German Federal Chancellor Angela Merkel arrives for a European Union summit at the EU headquarters on January 30, 2012 in Brussels. European leaders bid to close a chapter in the debt crisis today w
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
30.01.2012.
u 20:34

FT: Dogovor oko fiskalnog pakta velika je pobjeda Angele Merkel. Dogovoreno je i da će ESM, novi stalni fond (500 milijardi eura) za pomoć zemljama s problemima, početi funkcionirati već u srpnju ove godine.

Tekst fiskalnog ugovora koji će, kako se očekuje, spasiti euro od propasti, ali i stvoriti novi prestižni klub unutar EU dogovoren je večeras na summitu lidera Europske unije, a na njega je pristalo 25 od 27 zemalja članica, svi osim Velike Britanije i Češke. Hrvatska, čiji je premijer također sjedio u dvorani, još ne može prihvatiti ili odbaciti taj fiskalni sproazum jer prvo mora postati punopravna članica EU, što se očekuje 1. srpnja 2013. godine. Ali izglednije je da će i Hrvatska pristupiti tom novom klubu nego da neće.

Britanija je ostala po strani još u prosincu, a danas joj se pridružila Češka čiji je premijer to objasnio neizvjesnom i složenom procedurom za ratifikaciju takvog ugovora u čekom parlamentu. Češka ima i najvećeg euroskeptika među predsjednicima zemalja EU, koji bi teško potpisao dokument poput fiskalnog ugovora.

Fiskalni ugovor trebao bi biti potpisan početkom ožujka i zemlje koje ga potpišu, bez obzira bile unutar euro zone ili izvan nje, morat će držati svoj javni dug ispod 60 posto BDP-a i proračunski deficit ispod 3 posto BDP-a. Zemlje koje to ne budu činile mogle bi se naći pod udarom automatskih sankcija. Opći je dojam, koji tek treba biti potvrđen u praksi, da će te zemlje prepustiti nadnacionalnim institucijama novi dio svoga suvereniteta u području fiskalne politike.

Osim fiskalnog ugovora, sinoć je, po završetku summita EU, objavljeno i da će od srpnja početi funkcionirati novi stalni fond za financijsku stabilnost, tzv. Europski stabilizacijski mehanizam, u kojemu bi trebalo biti oko 500 milijardi eura za pomoć državama koje imaju problema s likvidnošću. Te dvije stvari - novi fiskalni ugovor koji treba spriječiti da se kriza ponovi u budućnosti i novi stalni fond koji će spašavati zemlje koje sada imaju probleme – predstavljaju dva dosad najjača udarca koji su europski lideri, u prvom redu kancelarka Merkel i francuski predsjednik Sarkozy, smislili da "ubiju" krizu i paniku.

Ovo je pobjeda za Angelu Merkel, komentirao je po završetku summita izvjestitelj Financial Timesa Peter Spiegel. Jedino pitanje nakon te pobjede ostaje: a gdje je tu  rast? Mnogi se, naime, boje da će opsjednutost smanjenjem deficita i javnih dugova uništiti svaku mogućnost gospodarskog rasta, koji je očajnički potreban Europi. To je na početku summita naglasio i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz u svome govoru.

– Naši građani ne mogu razumjeti zašto se, usred krize, mi prepiremo oko maglovitih pitanja institucija i članaka ugovora. Oni od nas očekuju odgovore na svoje svakodnevne probleme – rekao je Schultz.

Ključne riječi

Komentara 46

OB
-obrisani-
20:56 30.01.2012.

Pa da, koji k... predstavlja taj lakrdijaški markozi ? ko je njima dao ovlasti da drugima nameću svoja riješenja, a bez dogovora ? Ahaaaaa - masoni ! :((((((((

AL
ALPHAONE
21:24 30.01.2012.

kolaps eurozone u 12mj. 2011 je spasio draghi sa 500 milijardi iz ecb. to moze svako. portugalu treba dodatnih 30 mijijardi eur. otkuda? spanjolska je u recesiji. ko ce dati? do posljepodne se razgovaralo o gubitku suvereniteta grckog parlamenta. bravo. samo bezkriticno dalje, dalje i dalje. dok pukne.

OB
-obrisani-
23:26 30.01.2012.

Sastanak bez Quanah Parke je to moguce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije