Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Erdogan se usprotivio

Švedska i Finska u subotu u Berlinu tražit će od Turske potporu za ulazak u NATO

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan addresses his supporters during a ceremony in Istanbul
Foto: UMIT BEKTAS
1/3
13.05.2022.
u 17:44

Švedska ministrica Ann Linde "imat će prigodu razgovarati o eventualnoj švedskoj kandidaturi" s turskim kolegom na predviđenom neslužbenom sastanku ministara NATO-a na koji su pozvane Švedska i Finska, rekla je u izjavi za francusku novinsku agenciju.

Švedska i Finska planiraju u subotu u Berlinu razgovarati s Turskom, pošto se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usprotivio njihovu ulasku u NATO, priopćila su njihova ministarstva vanjskih poslova.

Švedska ministrica Ann Linde "imat će prigodu razgovarati o eventualnoj švedskoj kandidaturi" s turskim kolegom na predviđenom neslužbenom sastanku ministara NATO-a na koji su pozvane Švedska i Finska, rekla je u izjavi za francusku novinsku agenciju.

"Nadam se da ćemo dobiti pozitivne poruke svih trideset članica NATO-a. Mnogi od trideset saveznika javno su izrazili potporu Švedskoj i Finskoj", rekla je.

"Turska vlada nam nije izravno uputila takvu poruku", dodala je Linde.

Na tiskovnoj konferenciji koja se u isto vrijeme održavala u Helsinkiju, i finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da želi "nastaviti razgovore" s turskim ministrom Mevlutom Cavusogluom.

"Mislim da nam treba strpljenja u ovom procesu i da se to ne može napraviti u jednom danu (...) Postupajmo korak po korak", rekao je, podsjetivši da Finska još nije službeno predala kandidaturu.

Potrebni su glasovi svih zemalja da bi se novu članicu primilo u Savez, što Tursku dovodi u poziciju da može blokirati kandidature dviju nordijskih zemalja koje se očekuju u narednim danima.

Članstvo Finske i Švedske u NATO-u bilo bi "pogreška", kao što je bilo i pristupanje Grčke Sjevernoatlantskom savezu, ocijenio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Video: Prvom ruskom vojniku danas se sudi za ratni zločin, prijeti mu doživotni zatvor

Ključne riječi

Komentara 1

XA
xaron
01:17 14.05.2022.

…Turska nam nije poslala nikakvu poruku, kazala je Linde. Pa Erdogana ne interesira ni Finska ni Švedska te im nije ni slao nikakve poruke, niti če im slati. To je bila poruka za US da mu isporuče F.Gulana iz Pensilvanije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije