Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crobarometar

Svaki treći Hrvat glasao bi za HDZ, ostali misle da Hrvatska ide u krivom smjeru

Foto: Crobarometar/Ipsos Puls/Dnevnik Nove TV
1/7
26.08.2017.
u 19:37

Iz mjeseca u mjesec raste broj građana koji vjeruju da će Vlada odraditi mandat do kraja i trenutačno ih je 67 posto

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u kolovozu – tko gubi, a tko dobiva potporu birača te kakav je dojam građana o vladinim politikama i smjeru u kojem Hrvatska ide.

HDZ je i dalje prvi izbor birača s potporom od 33,7 posto. Odmah iza te stranke, ali s pristojnim zaostatkom od 10 postotnih poena, nalazi se SDP, još od rujna 2016. Kolovoz završavaju potporom od 23,3 posto birača.

Živi zid je treća opcija s potporom od 7,1 posto birača, a Most nezavisnih lista može računati na 6,7 posto potpore.

Foto: Crobarometar/Ipsos Puls/Dnevnik Nove TV

Stranka Milana Bandića 365 trenutačno uživa potporu od 4,5 posto birača. Slijedi je HSS s potporom od 3 posto, a regionalni IDS može računati na potporu od 2 posto, no u Istri je taj postotak zasigurno mnogo veći. HSU uživa potporu od 1,4 posto, Pametno, također, ima potporu birača od 1,4 posto. HNS, dio vladajuće koalicije, trenutačno može računati na potporu od 1,3 posto birača. A Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića uživa jedan posto potpore.

Foto: Crobarometar/Ipsos Puls/Dnevnik Nove TV

Narodna strana Radimira Čačića ima 0,9 posto, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih 0,9 posto, HDSSB uživa potporu od 0,7 posto, Hrvatska demokršćanska stranka također može računati na potporu od 0,7 posto birača, Nova ljevica 0,6 posto, HSLS, dio vladajuće koalicije, ima potporu od 0,5 posto, SNAGA uživa potporu od 0,4 posto a GLAS, koji vodi Anka Mrak Taritaš, u prvom testiranju birača uživa potporu od 0,3 posto, HRAST ima 0,2 posto, a neka druga stranka 1 posto. Neodlučnih birača je 8,4 posto.

Hrvatski pesimizam: stabilnio loše

Foto: Crobarometar/Ipsos Puls/Dnevnik Nove TV

63 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 26 posto pak misli da ide u dobrom. No možda je utjeha Vladi kako već treći mjesec nema velikog rasta pesimizma, ali ni optimizma. Stabilno smo pesimistični već treći mjesec.

Vladina politika i dalje nepopularna

Foto: Crobarometar/Ipsos Puls/Dnevnik Nove TV

Vladinu politiku i dalje većina građana ne odobrava, točnije, njih 58 posto. Već treći mjesec taj broj lagano, ali zamjetno raste. Istodobno pada, ali još uvijek ne dramatično, broj onih koji odobravaju Vladinu politiku. Sada ih je 32 posto. Ne zna njih 10 posto. Zato iz mjeseca u mjesec raste broj građana koji vjeruju da će Vlada odraditi mandat do kraja i trenutačno ih je 67 posto, a da neće, misli pak njih 23 posto. Ne zna 10 posto ispitanika.

Da će Vlada opstati, misli većina HDZ-ovih birača, kao i većina SDP-ovih birača, odnosno, njih 67 posto, većina Mostovih birača, njih 63 posto, kao i Živog zida 70 posto.

 

Komentara 91

BK
branko-kockica
20:57 26.08.2017.

SDP je na zadnjim lokalnim izborima za županijske skupštine sa svim mogućim partnerima u različitim kombinacijama (HNS, HSS, HSLS, SDSS, SDA, laburisti, reformisti, HSU, SU; DSU, HSSBR, MDS, IDS, PGS, NH) dobio 22%. Tamo gdje je išao samostalno, dobio je 10-15% goasova, ponegdje i manje od 10%. Izlaznost je bila slična kao na zadnjim parlamentarnim izborima. SDP je danas realno na 13-14% glasova, ali mu se rejting namjerno putem dokazano prevarantskih anketa lažno održava na status quo 22%, kako bi se održalo nesposobnog Bernardića na čelu SDP-a, ali isto tako u stalnom grču i uz stalna previranja u stranci. S druge strane Neovisni za Hrvatsku su kao na 0,9%, a nedavno su u Zagrebu, i to s nacionalnom temom za lokalne izbore, bez bavljenja komunalnim problemima, dobili 8%, što je još jedan dokaz bezveznosti prevarantskog Glupsosa.

CA
carlo20
20:13 26.08.2017.

Uz svu apatiju i depresiju koju mediji prodaju, Hrvatska ipak ide u dobrom smjeru. Hrvati ne puše medijsku partijsku propagandu, manipulatorske medijske naslove i spinove te optimistično gledaju na budućnost što dokazuje rast potrošnja u Hrvatskoj od 10% zadnja triri mjeseca, a to je znak optimizma. Hrvatska će imati rast BDPa u 2017. preko 3%, smanjuje se javni dug, raste izvoz, rastu prosječne plaće, zahvaljujući poreznoj reformi, rastu porodiljne naknade za gotovo 80%. imamo rekordnu turističku sezonu, i ogromne privatne investicije u turizam za 2018. godinu što garantira još bolje turističke sezone i rezultate. Ova vlada ulazi u 2018. godinu s ulaganjima teškim preko 15 milijardi kuna, od toga 8,2 milijarde novac iz EU fondova. Radi se o projektima poput LNG terminala u Omišlju na Krku, čiji je završetak predviđen za 2019. tu je i rekonstrukcija postojećeg i gradnja drugog kolosjeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo - Križevci, kao i gradnja nove željezničke pruge za prigradski promet na dionici Gradec - Sveti Ivan Žabno. Među važnijim projektima su i nastavak ulaganja u aerodrome Dubrovnik i gradnja terminala za pretovar rasutih tereta u Luci Osijek i još puno projekata među kojima je najvažniji pelješki most koji SDP vlada nije htjela. To su sve već ugovoreni radovi od kojih većina kreće već ove jeseni. Samo u zadnjih 7 mjeseci, HDZvlada je povukla tri puta više novca iz EU fondova, nego Milanovićeva vlada u cijelom svom mandatu, toliko o tome koja je vlada bolja.

ST
stefj
21:09 26.08.2017.

Ankete nikada nisu pravi pokazatelj stvari, no čini se da ćemo opet ubrzo na izbore, pa ćemo vidjeti pravo stanje... Tako i treba Plenkovću kada s vragom tikve sadi.... No ako gledamo s pozitivne strane, možda nećemo imati još 3 izgubljene godine, nego još koji mjesec...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije