Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mišel Jakšić

'Hrvatskoj treba puno ozbiljniji lijek od Plenkovićevih aspirina za društvo'

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
20.08.2017.
u 07:10

Svaka porezna reforma uzimala nam je iz proračuna. Unatoč tome, ostali smo jedan od najrazvijenijih gradova i tako će biti i dalje

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) komentira stanje u stranci koja proživljava teške dane, govori o porezu na nekretnine i stanju u Podravci.

Napeto je kod vas u SDP-u. Stranci pada rejting, a predsjednika Davora Bernardića nema među deset najpopularnijih političara. Što se to događa?

Pad rejtinga stranke koja je izgubila na posljednjim izborima je uobičajena pojava. Podsjećam samo da je 2012. nakon poraza HDZ godinu dana bio na 17 do 18 posto. Konsolidacija je uobičajen proces nakon izbornog poraza. SDP mora ponuditi novi sadržaj i svježe ideje, jasnije poruke na važne probleme građana. A posljedica toga bit će i bolji rejting.

Prigovaraju vam neki zbog vraćanja doktrini Ivice Račana. Što mislite o tome kao političar koji se, kad je Ivica Račan 2000. godine postao premijer, tek upisivao u srednju školu?

Ako me pitate je li se bolje vratiti doktrini Ivice Račana ili Ive Sanadera, onda nema dileme da je poštenje i odgovornost koju je demonstrirao naš pokojni predsjednik stranke nemjerljivo bolji izbor. U odnosu na vrijeme Ivice Račana, problemi u Hrvatskoj i potrebe građana bitno su drukčiji i ne mogu se rješavati receptima iz prošlosti. Ključne teme su one koje će jasnije izraziti politike zaštite i zagovaranja prava svih koji žive od svoga rada. HDZ se jasno pokazao, pa i u aferi Agrokor, kao stranka zaštitnica krupnog kapitala. Osim socijalne dimenzije pozicioniranja stranke važna je i progresivna komponenta koja ima svoje izdanke u razvoju društva i ekonomije kroz jačanje uloge obrazovanja, razvoj znanosti i tehnologije, ulaganje u ljudske potencijale, stvaranje uvjeta za otvaranje kvalitetnih radnih mjesta te moderne ekonomije temeljene na znanju i inovacijama. To su sadržaji doktrine budućnosti, a ne prošlosti. Naša stranka mora dati jasan i glasan odgovor i o razvoju društva, pravima i slobodi građana, zaštiti prava različitih manjinskih skupina.

Glede Davora Bernardića, što mislite, može li se naučiti biti lider ili je to po onom “ili jesi ili nisi”?

Napredak stranke, njezino repozicioniranje nije tema jedne osobe. Glavni naš zadatak su važni politički sadržaji i njihova komunikacija. Kad ćemo imati jasne politike, jasne stavove, tada će i naši građani prepoznavati SDP kao najbolje rješenje za hrvatske probleme. Građani od SDP-a, koji je uvijek podizao kriterije u politici, očekuju ideje i rješenja.

SDP je kao oporba imao na čemu poentirati. Predsjednik Vlade Plenković najavio je odgodu poreza na nekretnine i ležerno otišao na odmor...

Veliki hrvatski problem su sve vidljivije manire aktualnog premijera i njegova lakoća političke eliminacije svojih ministara. Autokratskim je odnosom već u prvoj godini mandata učinio pola Vlade invalidnom, a druga polovica ionako nije ništa činila. S takvom politički invalidnom ministarskom postavom teško je očekivati promjene koje trebaju našoj zemlji. Stvari se guraju pod tepih uz Plenkovićeve aspirine za društvo, kojemu je potreban puno ozbiljniji lijek. U njegovu ležernom stilu lakše je osnivati komisije i baviti se populizmom nego tražiti i nuditi odgovore na važne teme. Pitam ga što je s njegovim obećanjem o smanjenju PDV-a nakon prve godine mandata? Što je s demografskom obnovom, toliko potrebnom reformom javne uprave i teritorijalnog ustroja zemlje? Je li njegova politika posvaditi se sa svim susjedima? Koji je smjer naše vanjske politike, jesu li to Trump ili Merkel?

Bi li, po vašim izračunima, porez na nekretnine bio veći ili manji od komunalne naknade?

Porez bi bio veći od komunalne naknade. Najveća je njegova opasnost to što bi se najviše slomio na leđima običnih građana i mladih ljudi koji stvaraju dom. Čini mi se da je ovaj porez samo izgovor i paravan premijeru i ministru financija koji nemaju hrabrosti za jasnu poreznu reformu, reformu neefikasnog državnog aparata i teritorijalnog preustroja države.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je model financiranja lokalne samouprave. Kako vi u Koprivnici gledate na njegove ideje?

Svaka dosadašnja porezna reforma uzimala nam je iz proračuna. Unatoč tome, ostali smo jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj, a tako će biti i dalje. Na ideje ministra Zdravka Marića gledamo sa skepsom jer je očito previše kontaminiran krizom u Agrokoru, pa je upitna i njegova politička snaga. Pa se tako i ovih dana sve više čini da smjer Ministarstva financija počinje diktirati Goran Marić. I sad s jedne strane imamo krizom načetog Zdravka Marića, s druge strane nesposobnog Gorana Marića, što baš i nije neki zalog za optimizam.

Koprivnica je pupčanom vrpcom vezana uz Podravku. Kakva je situacija u toj tvrtki, dobivate li informacije o njezinu poslovanju?

Naravno da komuniciramo. Ovo je vrlo izazovna godina za Podravku i zbog krize u Agrokoru, ali i zbog ozbiljnih teškoća u odnosima između vlasničkih dionika – države koju predstavlja Goran Marić i mirovinskih fondova. Pri tome se država s 25 posto vlasništa postavila kao dominantni vlasnik, što stvara teškoće o kojima govorim. A glavni protagonist tog odnosa je Goran Marić i njegov “posilni” član NO-a Luka Burilović koji je kao predsjednik HGK u upravljačkom “incestu”. Žao mi je što uza sve izazove poslovanja uprava Podravke mora voditi računa i o odnosima države i mirovinskih fondova. To joj sigurno ne olakšava posao. U interesu nam je snažna i razvijena Podravka.

Što činite da u Koprivnicu privučete investitore?

Počinje gradnja novog inkubatora kreativnih industrija vrijednog 13,5 milijuna kuna, čime nastojimo pripremati Koprivnicu za vrijeme koje dolazi, za novu ekonomiju, a ove godine u punu proizvodnju kreće tvornica Belupa koja je u protekloj godini bila najveća privatna investicija u Hrvatskoj. Imamo i najave širenja još nekih pogona. Ove godine donijeli smo odluku kojom dajemo velike popuste na parcele u našoj poduzetničkoj zoni i snažno potičemo zapošljavanje.

Kako komentirate “povratak otpisanih” Ivana Čehoka i Radimira Čačića u “crvenoj” regiji u kojoj su SDP i HNS suvereno vladali?

Kriza identiteta u SDP-u i prodaja HNS-a HDZ-u pridonijele su tome da birači kazne lijevo-liberalne političke opcije, pa sad “maratonci trče počasni krug“. No, pokazuje se da je to samo paravan za ulazak HDZ-a na mala vrata na sjever Hrvatske.

Uvjeren sam da će već na sljedećim izborima građani pokazati što misle o ovakvom HDZ-u i njegovim novim i novim-starim saveznicima HNS-u, Čačiću i Čehoku. SDP će u ovoj regiji i dalje biti stožerna stranka koja će, zbog HNS-ova “pretrčavanja” i izdaje svojih birača, imati još veći uspjeh.

Komentara 57

ER
Erazmo
07:28 20.08.2017.

Mislim da SDP postaje stranka koju vise gotovo nitko ne shvaca ozbiljno i to,prije svega,jer nikada nisu provodili svoja predizborna obecanja!

LU
Lujo123
10:04 20.08.2017.

Ako jednog dana postanete Hrvatska socijaldemokratska partija ili stranka i poćnete štititi hrvatske interese umjesto srpskih, ako prihvatite hrvatsku kulturu i običaje, ako u vodstvu i u svim tijelima stranke budu srbi zastupljeni proporcionalno udjelu u stanovništvu, a ne kao sad i ako (ma tko će sve nabrojiti u čemu ste zastranili) možda budete imali neke šanse, ali sumnjam! A da probate u srbiji?

Avatar zajutrak
zajutrak
11:47 20.08.2017.

Dragi su mi ovakvi Mišeli ili seljačina od gradonačelnika iz grada trke magaraca, kaj vele da Plenković i min.,financja Marić, samo baljezgaju.., a njihove, partijske i pametne riječi, a tek dijela , nikakao na vidjelo dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije