Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetski siromašni

Svaki deseti Hrvat zimi nema novca za grijanje

'25.09.2013., Zagreb -  U sjedistu UNDP Hrvatska odrzana je konferencija za novinare na temu Koliko je pristupacna energija u Hrvatskoj. Na konferenciji je uvodnu rijec imala Louise Vinton, stalna pre
'Davor Visnjic/PIXSELL'
25.09.2013.
u 18:57

Prosječna su primanja kućanstava 840 eura, a za troškove 
im je potrebno 1200 eura pa im mjesečno nedostaje 353,5 eura za život

Dvije trećine Hrvata "energetski su siromašne", odnosno troše više od 10 posto primanja na plaćanje struje, plina i grijanja. Zbog toga većina ima problema s plaćanjem režija, a 26 posto ozbiljno kasni s njihovim podmirivanjem. U anketi koju je naručio Program UN-a za razvoj (UNDP), a izradio GfK pokazalo se da prosječnom građaninu svaki mjesec nedostaje 353,5 eura da bi podmirio svoje obveze. Prosječno građani za energente troše 12,2 posto primanja.

Za energente 102 eura

Prema anketi na koju je odgovaralo 1000 ispitanika, prosječna primanja kreću se oko 840 eura po kućanstvu, a ukupni su troškovi kućanstva oko 1200 eura mjesečno, što je razlika od 42 posto. Čak su tri četvrtine kućanstava iz ankete imale prihode manje od potrebnih, dok je samo sedam posto građana izjavilo da ima novca više nego što im je potrebno da podmire troškove.

U godinama krize primanja kućanstava su padala, a režijski troškovi rasli. Tako je na početku krize trebalo 87,8 od 961 eura plaće da bi se platili energenti, a lani je cijena režija skočila na 102,6 eura, dok su primanja kućanstava pala na 840 eura mjesečno. Svako peto kućanstvo mora izdvojiti 20 posto novca da bi platilo struju, plin i grijanje, a Institut "Hrvoje Požar" izračunao je da bi trebalo 150 milijuna eura godišnje da se subvencijama pomogne svim građanima koji su "energetski siromašni". Gotovo 10 posto građana ne može se grijati ni u najhladnijim zimskim mjesecima.

Većina europskih država među modelima podmirenja energetskih troškova najčešće koristi fond. UNDP preporučuje da se problem energetskog siromaštva rješava uz pomoć programa energetske učinkovitosti i povećanjem učinkovitosti pomoći koju država osigurava za ugrožena kućanstva. Ministarstvo gospodarstva upravo izrađuje uredbu za izradu kriterija za zaštićene građane, a prema riječima Cvjetka Zorovića, koji vodi taj projekt, uskoro bi se mogao osnovati fond iz kojeg bi se podmirivala razlika u režijama. Hera bi, kaže Zorović, podignula tarife, a fond bi se punio iz niske naknade koja bi se solidarno plaćala na računu za energente.

Nekoliko je modela pomoći ugroženim građanima pa se preporučuju vaučeri za režije i dodjela novca, međutim vjerojatno će centri za socijalnu skrb direktno plaćati komunalnim društvima kako zaštićeni kupci ne bi utrošili novac nenamjenski.

Uredba do kraja godine

Uredbe bi se trebale donijeti do kraja godine, a potom bi se odlučilo o modelu pomoći. Subvencija će se tako proširiti i na građane koji nisu korisnici socijalne pomoći. Država podmiruje energente 50.000 kućanstava koja su u sustavu socijalne pomoći, a samo na naknadu troši 640 milijuna kuna godišnje. U reviziji su pronašli 6000 obitelji koje su zlouporabile sustav, a na ukidanju njihovih naknada država će uštedjeti 40 milijuna kuna.  

>> Svi su složni - ove zime će se trošiti još manje plina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije