Naslovnica Vijesti Hrvatska

Suzio se krug uzdržavanih: Nema više olakšica za djedove i bake, unuke, maćehe...

Porezna se olakšica može steći samo za članove obitelji koji raspolažu s manje od 15 tisuća kuna godišnjeg dohotka
11. siječnja 2018. u 07:03 27 komentara 25303 prikaza
Marijana Vuraić Kudeljan
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Porezna je uprava pročešljala tridesetak tisuća poreznih kartica (PK) obveznika koji koriste olakšice za uzdržavane članove obitelji te su građanima kod kojih nisu uspjeli utvrditi točno srodstvo s uzdržavanim članom poslali obavijest da se s dokazima jave u nadležnu ispostavu.

Mate Rimac Ulaganja u istraživanja Vlada će povećati potpore i olakšice čak do 40 milijuna eura! Rimac dobio 52 milijuna kn

Od početka ove godine krug uzdržavanih članova obitelji za koje obveznici poreza na dohodak mogu ostvariti poreznu olakšicu sužava se na djecu, roditelje, bračne/izvanbračne partnere te zakonske skrbnike.

Bake, djedovi, unuci, praunuci, roditelji bračnih drugova, maćehe i očusi koje uzdržava punoljetno pastorče te bivši bračni ili životni partner kojemu porezni obveznik plaća alimentaciju od siječnja gube pravo biti porezna olakšica. Uzdržavani članovi obitelji lani su donosili 1750 kuna dodatnoga mjesečnog poreznog odbitka, odnosno svaki približno 400 kuna veće neto plaće za one kojima je zarada oko državnog prosjeka do 600 kuna za one čija su primanja natprosječna.

Za provjeru obiteljskog statusa Porezna je uprava koristila podatke upisane u matične knjige te po službenoj dužnosti provodi skidanje uzdržavanih članova obitelji s PK kartica gdje god su se njihovi podaci “uparili” s činjenicama iz matičnih evidencija. Zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan navodi da će usklađenje provesti do kraja siječnja.

Obveznicima kod kojih se putem OIB-a nije mogao utvrditi obiteljski status na kućnu adresu stižu obavijesti uz rok do kojega trebaju dokazati povezanost s uzdržavanim članovima. Za one koji se ne odazovu, smatrat će se da ne zadovoljavaju uvjete za daljnje korištenje olakšice. Ostalima gdje su se podaci “poklopili”, obavijesti o skidanju uzdržavanih članova s PK kartice dostavljene su elektroničkim putem te se mogu naći u korisničkoj pošti sustava e-građani.

Inače, porezna se olakšica može steći samo za članove obitelji koji raspolažu s manje od 15 tisuća kuna godišnjeg dohotka. Primjerice, učenici ili studenti koji zarade više od 15 tisuća kuna godišnje ili im godišnji iznos stipendije premašuje taj iznos prestaju biti olakšica svojim roditeljima.

Suženje kruga uzdržavanih članova izglasano je u poreznom paketu krajem prošle godine. S početkom godine proradile su i elektroničke porezne kartice koje će se ubuduće moći mijenjati preko sustava e-Građani, što će značajno smanjiti gužve u poreznim ispostavama i uštedjeti vrijeme ljudima koji tijekom godine mijenjaju više poslodavaca ili podatke o uzdržavanim članovima obitelji. 

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Marijana Vuraić Kudeljan
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
povrat poreza Porezne olakšice Sužava se krug: uzdržavani članovi obitelji samo djeca, partneri i roditelji kune A RADNICI ŽELI ZNATI Više od pola top menadžera ne želi da se zna koliko zarađuju Studenti Gube pravo Porezni apsurd: roditelji vraćaju nagrade svoje uspješne djece zbog olakšica
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Opet po sirotinji. A kada će početi češljati poslodavce koji svojim radnicima nisu uplaćivali ništa: ni doprinose, ni zdravstveno, ni plaće a poreza su dužni do bola. I zanimljivo, takvi i dalje nesmetano otvaraju tvrtke.

 • Avatar Ada
  Ada:

  Što ako maloljetno dijete ostane bez roditelja i uzdržavaju ga djed i baka? Oni neće biti uzdržavani članovi? Nadam se da tu ima i nekih iznimki. Odnosi li se porezna olakšica samo za članove uže, ili i za članove šire ... prikaži još! obitelji? Također, prema novom zakonu, djeca su se dužna brinuti za ostarjele roditelje. Kako porez ide u tom slučaju?

 • Avatar Coldmachine
  Coldmachine:

  Samo čekam da nam uvedu poreze na dimnjake i prozore!