Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Porezni apsurd: roditelji vraćaju nagrade svoje uspješne djece zbog olakšica

Porezni stručnjaci ističu kako bi bilo pravednije da stipendije i nagrade ne ulaze u limit od 15 tisuća kuna za uzdržavanog člana obitelji
13. kolovoza 2017. u 23:03 33 komentara 16751 prikaza
Studenti
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Posljednjih godina povećava se broj stipendija za studente, ali istodobno roditelji zbog stipendija ili bilo koje druge zarade studenta koja je u godinu dana premašila iznos od 15.000 kuna određen za uzdržavanog člana obitelji gube pravo na olakšicu na dohodak koju su na njega ostvarili u toj godini.

kune Porezna uprava Više od 320.000 građana do sada dobilo povrat poreza na dohodak

Tako nam se je javila majka studentice čija se kći vraća mjesec dana ranije iz Hamburga, gdje je boravila pet mjeseci od ukupno odobrenih šest na temelju stipendije Erasmus, koju financira EU. Samo tako će majka izbjeći povrat porezne olakšice za kći na plaći za ovu godinu. Studentici je mjesečni iznos stipendije u Hamburgu bio 405 eura. Naime, roditelji na koje su prijavljeni uzdržavani članovi obitelji gube pravo na poreznu olakšicu na njih ako godišnji prihod uzdržavanog člana pređe 15.000 kuna. Što je apsurd jer velik broj dobrih studenata ima pravo na stipendije, razne nagrade... Tako roditelji sve češće odbijaju nagrade svoje uspješne djece kako ne bi državi morali vratiti porezni odbitak. Nedavno je roditelj vratio nagradu grada Šibenika od 10.000 kuna za svoga sina studenta FER-a, jer bi mu prihodi ove godine prešli 15.000 kuna.

To je dugogodišnja praksa, ali posljednjih godina postaje sve veći problem jer se broj nagrada i stipendija povećava. Ove godine povećan je limit s 13 na 15 tisuća kuna, ali to ne rješava gorčinu koju osjećaju roditelji dobrih studenata i učenika. Od ove godine novina je da i studenti čiji prihod prelazi 60.000 kuna moraju prijaviti porez na dohodak. Porezni stručnjaci ističu kako bi bilo pravednije da se od limita od 15.000 kuna izostave nagrade i stipendije.

robot KONTROVERZAN PRIJEDLOG Borba protiv rekordne nezaposlenosti: Uvode 'porez na robote' novac, kune JOSIP BOHUTINSKI Gradovi nemaju više opravdanje za povećanje prireza povrat poreza STIGLO RJEŠENJE U kolovozu građanima dolazi jedna milijarda kuna povrata poreza
Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • makka76:

  iz svega skupa proizlazi da je bolje biti loš đak/student... al ako si hdz/sdp problema nema... dapače, još bolje

 • Vito:

  Porezni stručnjaci ističu kako bi bilo pravednije da se od limita od 15.000 kuna izostave nagrade i stipendije. :::::::::::::::::: Zašto ne napišete imena i prezimena tih "poreznih stručnjaka"???? ________ Da jesu porezni stručnjaci ne bi pisali takve porezne zakone. _________ ... prikaži još! Ups, baš zbog toga što jesu porezni stručnjaci zakoni su napisani tako da sve što dobijemo vratimo kroz porez i nama ništa ne ostane. _______ Za to se i izrađuje porez na nekretnine kojim bi nas država "ogulila" do kosti. _____ A mi smo u onoj državi svojim plaćama mogli graditi vlastite vikendice i kuće pa smo "danas" praktički "najbogatiji" siromaci u Europi - s preko 22.000.000 vlastitih nekretnina, a što je objavljeno prije nekoliko dana ________ Izgradiš kuću za odmor kupujući materijal i plaćajući porez za materijal, ali to nije dobro, jer ne plaćaš radnike pa te država kažnjava ______ Sama te država tako pretvara u najobičnijeg roba koji nema pravo ni na što vlastito ____ Za razliku od pljačkaša koji ne mraju ništa raditi, već samo uzimaju novce od poreza kako bi se bogatili.

 • Avatar whack.tack
  whack.tack:

  maricu, citas li ti ovo?? ili jos uvijek proucavas agrokor izvjesca za koja nisi znao da postoje?