Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključni izbori

Sudbina Erdogana sada je u rukama turske Syrize

Turska
Reuters/PIXSELL
07.06.2015.
u 20:43

Protiv Erdogana su nacionalne manjine, žene i homoseksualci

Na izborima koji su danas održani u Turskoj planove predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana može ugroziti samo stranka koja predstavlja sve suprotno onome što predstavlja vlast koju Erdogan vodi već 13 godina. Erdogan želi ne samo nastaviti vladati autoritarno kao dosad nego želi povećati ovlasti predsjednika, jer sad on više nije premijer, nego predsjednik, pa misli da je parlamentarni sustav neefikasan.

Opasnost od pobune

Stranka o kojoj je riječ je ljevičarska prokurdska stranka HDP, Narodna demokratska stranka. Zajedno je vode muškarac i žena, ima 50 posto žena na listama, 10 posto pripadnika seksualnih manjina, dakle LGBT zajednice, i mnogi je uspoređuju s grčkom Syrizom i španjolskim Podemosom. Stranka koja je antikapitalistički orijentirana i želi dokinuti svaku diskriminaciju, osnovana je prije samo tri godine, a podrška joj je nešto iznad 10 posto. A 10 posto je prag za ulazak u parlament, jedan od najviših u svijetu i prag koji onemogućava ulazak novih stranaka. Kako bi zaobišli taj prag, dosad su ljevičarski pokreti kandidirali neovisne kandidate. Kurdi polažu velike nade u ulazak u parlament te stranke, koju kao kopredsjednici vode Selahattin Demirtas i Figen Yuksekdag. Međutim, ako HDP ne prijeđe prag, postoji opasnost od pobune Kurda, koje vlasti neće moći uvjeriti da su izbori bili pošteni. Među Kurdima je reporter BBC-a čuo i kako bi u tom slučaju mogao izbiti sukob bio između Kurda i vojske, ali, kažu tamo, ne bi se ponovile 90-e, kad se sukobila Kurdska radnička stranka PKK s turskom vojskom. PKK je zabranjena kao teroristička organizacija, takvom je vide i EU i SAD. I iz vladajuće turske Stranke pravde i razvoja AKP Kurdi prelaze u HDP, ponajviše zbog nespremnosti Turske da pomogne Kurdima u borbi protiv ISIL-a za Kobane. “Bila je to posljednja kap zbog koje sam napustio AKP. Na kraju krajeva, mi smo Kurdi i moramo okončati politiku podbadanja Kurda jednih protiv drugih”, rekao je za “Guardian” Burhan Saran, političar koji je nedavno prešao u HDP kojemu donosi 4000 glasova. Turska Syriza kandidirala je ne samo Kurde nego i Turke. U nju nadu polažu pripadnici drugih nacionalnih manjina, žene i homoseksualci, kao i starije žene u planinama koje kažu: Za Turke mi ne postojimo, mi smo za njih planinski Turci.

Spalili joj kuću

“Turski vojnici spalili su mi kuću četiri puta”, rekla je za BBC 76-godišnja Dilsah Ozgen koja je izgubila muža i dva sina i nada se da će kurdski glasovi potopiti Erdogana. Stranka u koju polažu nade mnogi od oko 15 milijuna Kurda od ukupno 77 milijuna stanovnika Turske doživjela je u petak napad eksplozivom na izbornom skupu na jugoistoku Turske. Dvije osobe su poginule, stotina je ozlijeđenih.

>> Erdogan bi supervećinu da Turska bude svjetska sila

Komentara 8

JU
juliata
17:37 08.06.2015.

doista smo odusevljeni, od 7 mil kurda napravismo 15....a tih 15 volimo vise nego onih 65 milljuna, valjda sto smo Nato saveznici, no ja mislim da ce Turska brzo uspostaviti novi ustav i to ce uciniti tih 65 milljuna

BO
Borivoje
17:52 08.06.2015.

erdogan ce i dalje voditi zemlju, samo sto sada ce imati vise motiva, kurdi nisu bas u dobrom glasu nisu ni bili ni za zapad do prije par mjeseci, bili su kao podrzaoci terora stavljani u crnu listu evrope ii amerike...e sada im trebaju da destabiliziraju sto vise muslimane opcenito

BO
Borivoje
17:50 08.06.2015.

na zalost zapada, i nasih medija erdogan ce i dalje voditi zemlju, a njegova partija najaca ce sada imati i kurdsku manjinu u parlamentu..to vidim kao dobar pokusaj zapada da destabilizira i tursku kao sto je ucinila sa palestinom, egiptom,sirijom,libijom,, libanom, irakom avganistanom itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije