Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJOPRIVREDA

Stari su ljudi rekli: Jesensko oranje - pola gnojenje

traktor
Izak Vrtarić / VLM
18.11.2010.
u 09:00

Seljaci iz Varaždinske i Međimurske županije koriste tople dane i zaoravaju kukuruzovinu te ostale biljne ostatke

- "Jesensko oranje, pola gnojenje!", govorili su stari ljudi. Ako sad dobro zaorem, trebat će staviti puno manje umjetnoga gnojiva. Humus koji se stvori od zaorane kukuruzovine je kao gnoj. A druge godine zbog toga će biti i lakše obrađivati zemlju, biti će rahlija – ispričao nam je Franjo Dolar iz Gornjega Hrašćana. Na polju između Hrašćana i Pušćina, točno kod poznatog skretanja kroz šumu prema Dravi, zaoravao je stabljike kukuruza.

- Pobrali smo ga prošli tjedan. Već bi ga i prije da je bilo bolje vrijeme. Ovaj jaki jugo i toplije vrijeme dobri su za one koji ga još nisu pobrali, da rasuši kukuruz. Inače, jako sam zadovoljan urodom ove godine – kaže Dolar.

Jesensko duboko oranje na svim površinama koje su nakon skidanja usjeva ostale slobodne izuzetno je važno. Stoga ovih dana „bruje“ međimurska i varaždinska polja. Seljaci koji to još nisu stigli, pohitali su s kombajnima po kukuruz, a oni koji su to već učinili, zaoravaju biljne ostatke.

- Često se postavlja pitanje zbog tehničkih problema zaoravanja kukuruznica što raditi s biljnim ostacima. Struka oduvijek zastupa zaoravanje žetvenih ostataka, a nikako njihovo spaljivanje. Iako biljni ostaci kukuruza često izazivaju probleme zbog velike mase prilikom sjetve naredne kulture, dubokim zaoravanjem na 20 do 30 centimetara, uz dodatak UREA-e, obogaćujemo tlo organskom masom – objašnjava Mara Bogović, savjetnica za ratarstvo u varaždinskom Hrvatskom Zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Dodatkom dušika žetveni se ostaci brže razlažu i povećava se mikrobiološka aktivnost tla. Dio zaoranog pretvara se u humus i ima sličnu hranidbenu vrijednost za biljke kao gnoj iz staje. Humus osim toga popravlja vodozračni režim, drenažu i toplinska svojstva tla.

- Sve to opravdava važnost zaoravanja biljnih ostataka, naročito na tlima gdje nema mogućnosti unošenja organskih gnojiva – kaže Mara Bogović.

A naročito je to važno u vodozaštitnim područjima, kao što su varaždinski Vinokošćak, Trnovec Bartolovečki ili polje između Hrašćana, Pušćina i Nedelišća. Iz dubokih se zdenaca „napajaju“ i Međimurci i Varaždinci te stoga nije svejedno hoće li se u poljima pored zdenaca unositi dvostruko manje umjetnoga gnojiva ili ne. Nedelišćanci i Međimurske vode čak žele ukloniti intenzivnu poljoprivredu iz svoga vodozaštitnog područja i na tome mjestu imati park-šumu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije