Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ KAZNE

Srpski zrakoplovi koje je carina zaplijenila odletjeli iz Zagreba

avioni
Foto: Infinity Aviation
1/6
16.11.2017.
u 13:07

U oba slučaja, prema riječima odvjetnika, Carinska uprava pogrešno je primijenila zakonodavstvo RH i EU te su letovi tih dviju aviokompanija protumačeni kao kabotaža, tj. letovi unutar jedne države.

Zrakoplovi srpskih aviokompanija Infinity Aviation i AirPink koje je hrvatska carina bila zaplijenila na Zračnoj luci Franjo Tuđman u utorak su odletjeli iz Zagreba.

Kako nam je kazala Dorotea Jurčić iz Odvjetničkog društva Dragičević i partneri, koje u Hrvatskoj zastupa te aviokompanije, u ponedjeljak im je stigla obavijest od Carinske uprave da su otpali razlozi za zadržavanje zrakoplova i da ne moraju platiti nikakvu kaznu. No carinski postupak i dalje je u tijeku. S obzirom na to da su zrakoplovi bili zadržani kao osiguranje u slučaju da postoji carinski dug, odvjetnici AirPinka i Infinity Aviationa nadaju se da će postupak biti obustavljen jer nije tražen nikakav drugi oblik osiguranja. Jurčić navodi da još uvijek čekaju službeno rješenje carinske uprave hoće li te dvije aviokompanije teretiti za neki prekršaj.

Cessna Infinity Aviationa, koja je u vlasništvu srbijanskog poduzetnika Miće Jovanovića, zaplijenjena je na zagrebačkom aerodromu 4. studenoga, nakon što je iz Madrida u Zagreb prevezla nogometaša Matea Kovačića i njegovu suprugu Izabel. Avion AirPinka koji je letio na relaciji London-Zagreb, u vlasništvu srbijanskog medijskog mogula Željka Mitrovića, zaplijenjen je pak tjedan dana prije.

U oba slučaja, prema riječima odvjetnika, Carinska uprava pogrešno je primijenila zakonodavstvo RH i EU te su letovi tih dviju aviokompanija protumačeni kao kabotaža, tj. letovi unutar jedne države. Pogrešno tumačenje tih letova, kako je objasnila Jurčić, osnova je carinskog prekršaja za koji se terete aviokompanije prema kojem nisu imali odobrenje za privremeni uvoz aviona. Na pitanje hoće li srpske aviokompanije tražiti odštetu od Hrvatske zbog zadržavanja zrakoplova, zbog čega su nastale dnevne štete od nekoliko desetaka tisuća eura, njihova odvjetnica odgovara da će to ovisiti o ishodu postupka i odluci stranaka.

 

avioni
1/9

Komentara 57

SX
sudbina x
13:22 16.11.2017.

Zašto uvijek ispadamo smiješni...?

Avatar Zgubider.
Zgubider.
13:31 16.11.2017.

Koji „stručnjaci“?! Trebaju tuziti Carinu, kad zrakoplov stoji na zemlji, štete su ogromne!

TH
than
13:40 16.11.2017.

Kao sto sam i napisao kada se pojavila vijest o tome. Zadrzali ga greskom i pokusali nesto pronaci, a izgleda nisu nista mogli. Zivjelo uhljebljivanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije