Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka američkog suda

Srbi ne mogu tužiti američku tvrtku zbog Oluje

Oluja
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
27.09.2014.
u 14:09

Sudac John Lee donio odluku kako nema nadležnost da sasluša tvrdnje navedene u tužbi koju je 2010. podnela skupina srpskih državljana "u ime svih Srba iz Krajine", a u kojoj se tvrdi da je Military Professional Resources Inc.

Pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut slučaj prema tužbi protiv vojne konzultantske tvrtke MPRI iz SAD da je obučavala i opremala hrvatske snage tijekom akcije Oluja, odlučio je američki savezni sud u Chicagu, prenose razočarano mediji u Srbiji.

Sudac John Lee donio odluku kako nema nadležnost da sasluša tvrdnje navedene u tužbi koju je 2010. podnijela skupina srpskih državljana "u ime svih Srba iz Krajine", a u kojoj se tvrdi da je Military Professional Resources Inc. izradila plan, obučila i pripremila hrvatske snage za vojno-redarstvenu oslobodilačku operaciju Oluja. U tužbi se navodi da su hrvatske vođe poručile MPRI-u kako žele "uklanjanje Srba sa svog teritorija" te da za obeštećenje traže 10,4 milijarde dolara, uz kamate od 1995.

>> Novosti: Srpska imovina u Hrvatskoj vrijedna 30 milijuna eura

Podnositelji tužbe su napisali "kako nije poznato da li je osoblje MPRI sudjelovalo u genocidu i to se ne pominje u tužbi, već je poznato da je ta tvrtka osigurala način kako bi se genocid dogodio".

>> Pročitajte detalje akcije Oluja kojom se oslobodila domovina

Ključne riječi

Komentara 71

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
15:03 27.09.2014.

Dakle, Srbi su se opet osramotili.

Avatar Dančo
Dančo
15:16 27.09.2014.

hahahahaha, nek sad probaju kod putina, u rusiji možda prođe

AG
Agricola
15:03 27.09.2014.

Sve što tvrde Srbi je netočno. Prvo, ne da se nije dogodio genocid, nego kako je haški pravilno zaključio, tu nema ni običnog ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti. Drugo, MPRI nije opremao niti planirao operacije Hrvatske vojske, a nije ju ni obučavao. MPRI je imao savjetodavnu ulogu prilikom izobrazbe i to je sva njihova involviranost u taj sukob. Niti jedan američki vojnilk, niti jedan američki metak, ništa američko nema u vezi operacije Oluja. Postoji tek tonski zapis iz kojeg se vidi da je američki veleposlanik Peter Galbraith pokušao spriječiti Oluju, da je prijetio Tuđmanu, a da mu je Tuđman rekao da prestane podizati rep jer da HV kreće u oslobađanje svoje države. Nakon toga Peteru Galbraithu je preostalo samo sjesti na neki od traktora čisto da bi pokazao na čijoj je strani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije