Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deset uvjeta

SPD: Vratit ćemo strancima dvojno državljanstvo

'SPD chancellor candidate Peer Steinbrueck  reacts to the results of the 2013 German federal elections next to SPD chairman Sigmar Gabriel at SPD party headquarters in Berlin, Germany, 22 September 20
'Oliver Berg/DPA/PIXSELL'
22.10.2013.
u 10:00

SPD vodstvo na početak koalicijskih pregovora s CDU/CSU-om sutra ide s popisom zahtjeva, među kojima su zakonski propisana najniža plaća, reforma mirovinskog sustava...

Njemačka Socijaldemokratska partija jučer je predstavila deset ključnih zahtjeva za veliku koaliciju s demokršćanima. Zanimljivo je da su socijaldemokrati odustali od povećanja poreza najbogatijima iako im je to bilo jedno od glavnih obećanja u predizbornoj kampanji. SPD vodstvo na početak koalicijskih pregovora s CDU/CSU-om sutra ide s popisom zahtjeva, među kojima su zakonski propisana najniža plaća, reforma mirovinskog sustava... Tu se ističe i zahtjev za vraćanje dvojnog državljanstva koje su ukinuli demokršćani. To će razveseliti sve strance u Njemačkoj koji su se u svojoj 21. godini morali odlučiti žele li zadržati matično ili prihvatiti njemačko državljanstvo. SPD navodi da ne želi odstupiti ni od jedne točke.

1. Prvi uvjet bez kojih socijaldemokrati ne žele ulaziti u veliku koalicijom s pobjednicima saveznih izbora demokršćanima jest uvođenje zakonski propisane najniže satnice od 8,5 eura bruto. Tako bi osoba koja radi osam sati dnevno imala zagarantiranu najnižu mjesečnu plaću oko 1000 eura neto.

2. Drugi uvjet za koaliciju CDU/CSU-SPD jest reforma mirovinskog sustava koji osigurava veće mirovine svima koji su radili puni radni vijek. "Želimo spriječiti siromaštvo u starosti. Nakon duga radnog vijeka trebamo imati solidnu mirovinu bez odbitaka", piše u programu SPD-a od 10 točaka. Također, cilj je izjednačiti mirovine u zapadnoj i istočnom dijelu zemlje. Istočni Nijemci imaju puno manje mirovine od svojih zapadnih sunarodnjaka.

3. U Njemačkoj se sve više produljuje životna dob, a stanje u skrbi za osobe kojima je potrebna njega sve je lošije. Stoga je potrebno povećati davanja za osobe kojima je nužna njega kako bi olakšali život njima i njihovim bližnjima.

4. Ravnopravnost žena i muškaraca mora biti postignuta na svim područjima. Stoga SPD želi istu plaću za isti posao za muškarce i žene. Također, cilj im je povećati broj žena na rukovodećim pozicijama u kompanijama i ustanovama.

5. U Njemačkoj nije dopušteno dvostruko državljanstvo. Ljudi se u 21. godini moraju odlučiti žele li zadržati matično ili primiti njemačko državljanstvo. SPD traži od CDU-a da omogući dvostruko državljanstvo za sve koji žele zadržati matično i primiti njemačko.

6. Socijaldemokrati su kao šesti preduvjet za veliku koaliciju demokršćanima postavili zahtjev da se financijski ojačaju općine i tako ih se oslobodi prevelikih troškova za socijalne usluge. U tom je zahtjevu i težnja za što ravnopravniji položaj invalida.

7. Mnoge njemačke autoceste, mostovi, vijadukti... u jako su lošem stanju. Stoga SPD najavljuje da će uložiti dodatni napor za ulaganje u gradnju i obnovu infrastrukture.

8. Njemački obrazovni sustav nužno je ojačati i učiniti ga pravednijim. "U školskom i predškolskom obrazovanju nužne su promjene tako da se više stimulira individualna podrška te da se što više pomire poslovne i obiteljske obveze", piše u zahtjevu socijaldemokrata.

9. Žele učinkovito reguliranje financijskih tržišta. "Financijska tržišta moraju sudjelovati u upravljanju javnim dužnostima i troškovima krize – stoga želimo uvesti porez na financijske transakcije. Također, svaka porezna prijevara mora biti strože kontrolirana i kažnjavana", stoji u zahtjevu socijaldemokrata demokršćanima.

10. Na zadnjem mjestu ključnih deset zahtjeva SPD-a našla se vanjska politika. "Želimo osigurati ekonomski rast i novo zapošljavanje u Europi. To će se postići samo ako se sve zemlje u Europskoj uniji, a posebno u eurozoni, povežu i imaju zajedničku strategiju rasta i održivu fiskalnu politiku", traži SPD Kao prioritet navode borbu protiv nezaposlenosti mladih jer je to trenutačno najbolniji europski problem.

>>Nijemci strahuju od najezde useljenika zbog naknade od 800 €

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije