Naslovnica Vijesti Svijet

Slobodarska stranka spremna povući sve ministre iz vlade: Čeka se Kurzova reakcija

Kriza je izbila nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem sada već bivši čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Starche u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.
20. svibnja 2019. u 12:04 8 komentara 480 prikaza
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL

Austrijska Slobodarska stranka (FPOe) objavila je u ponedjeljak da je spremna povući sve ministre iz vlade s konzervativcima ako treba otići ministar unutarnjih poslova iz njihovih redova Herbert Kickl. 

pad vlade Van der Bellen i Kurz za prijevremene izbore početkom rujna

"Kao ministri, stavljamo na raspolaganje sve naše mandate ako ministar unutarnjih poslova Herbert Kickel ostane bez svoje funkcije", rekao je Norbert Hofer, novi šef FPOe-a i ministar prometa.

Konzervativni premijer Sebastian Kurz trebao bi oko podneva objaviti priopćenje u kojem se očekuje Kicklova smjena, nakon što se tijekom vikenda raspala koalicija Kurzovih konzervativaca i FPOe-a, a premijer je najavio prijevremene izbore. 

Kriza je izbila nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem sada već bivši čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Starche u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja. 

Strache je u subotu odstupio s mjesta austrijskog vicekancelara i šefa FPOe-a, a u nedjelju je Hofer imenovan na njegovo mjesto.

Sebastian Kurz Pokrenuo Austriju Kurz za primjer u EU u borbi protiv mržnje i isključivosti

Mediji su u ponedjeljak ujutro špekulirali može li Kurz uopće održati koaliciju s FPOe do izvanrednih izbora u rujnu, u već dosta velikom političkom neredu samo par dana prije nego li Austrijanci glasaju na izborima za Europski parlament.

"Očekujem da će kancelar predložiti predsjedniku da se ministar unutarnjih poslova svrgne s dužnosti", rekao je za njemački ORF ministar europskih poslova i bliski Kurzev suradnik, Gernot Bluemel.

Bluemel je naglasio da zato što je Herbert Kickl u vrijeme nastanka snimke s Ibize bio čelnik FPOe-a, ne bi smio biti na čelu ministarstva unutarnjih poslova koje će nadgledati istragu.

Kickl je inače poznat kao tvrdolinijaš FPOe-a i njegova dosad najkontroverznija osoba u vladi.

Heinz-Christian Strache Zvonimir Despot Bi li neki hrvatski Strache dao ostavku na sve dužnosti, a Plenković postupio kao Kurz?

Strache je opisao snimku s Ibize kao "ciljani politički atentat" te je naglasio da nikada nije došlo do razmjene novca. Kazao je kako je jedini zločin to što je netko nezakonito snimao privatnu večeru.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  kako mediji super odrađuju eu izbore za ciljanu skupinu...

 • zemljanin:

  Neki bi za 200 eura prodali i rođenu punicu.

 • Avatar GRDASIC
  GRDASIC:

  Kurz ima rješenje i jedino ispravno je dati ostavku cijele vlade i raspisati nove izbore. Što se tiče Plenkovića ON JE DIKTATOR i kao takav nikad ne bi zatražio ostavke raspustio vladu da se i bjelodano objavi kriminalna radnja bilo ... prikaži još!o kojeg njegovog ministra. Dorh i Sudstvo i pogodovani mediji su tu da zataškaju sve.