Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politički nered

Slobodarska stranka spremna povući sve ministre iz vlade: Čeka se Kurzova reakcija

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
20.05.2019.
u 12:04

Kriza je izbila nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem sada već bivši čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Starche u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Austrijska Slobodarska stranka (FPOe) objavila je u ponedjeljak da je spremna povući sve ministre iz vlade s konzervativcima ako treba otići ministar unutarnjih poslova iz njihovih redova Herbert Kickl. 

"Kao ministri, stavljamo na raspolaganje sve naše mandate ako ministar unutarnjih poslova Herbert Kickel ostane bez svoje funkcije", rekao je Norbert Hofer, novi šef FPOe-a i ministar prometa.

Konzervativni premijer Sebastian Kurz trebao bi oko podneva objaviti priopćenje u kojem se očekuje Kicklova smjena, nakon što se tijekom vikenda raspala koalicija Kurzovih konzervativaca i FPOe-a, a premijer je najavio prijevremene izbore. 

Kriza je izbila nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem sada već bivši čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Starche u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja. 

Strache je u subotu odstupio s mjesta austrijskog vicekancelara i šefa FPOe-a, a u nedjelju je Hofer imenovan na njegovo mjesto.

Mediji su u ponedjeljak ujutro špekulirali može li Kurz uopće održati koaliciju s FPOe do izvanrednih izbora u rujnu, u već dosta velikom političkom neredu samo par dana prije nego li Austrijanci glasaju na izborima za Europski parlament.

"Očekujem da će kancelar predložiti predsjedniku da se ministar unutarnjih poslova svrgne s dužnosti", rekao je za njemački ORF ministar europskih poslova i bliski Kurzev suradnik, Gernot Bluemel.

Bluemel je naglasio da zato što je Herbert Kickl u vrijeme nastanka snimke s Ibize bio čelnik FPOe-a, ne bi smio biti na čelu ministarstva unutarnjih poslova koje će nadgledati istragu.

Kickl je inače poznat kao tvrdolinijaš FPOe-a i njegova dosad najkontroverznija osoba u vladi.

Strache je opisao snimku s Ibize kao "ciljani politički atentat" te je naglasio da nikada nije došlo do razmjene novca. Kazao je kako je jedini zločin to što je netko nezakonito snimao privatnu večeru.

Komentara 8

Avatar nekakav
nekakav
14:08 20.05.2019.

kako mediji super odrađuju eu izbore za ciljanu skupinu...

IT
I-To
13:27 20.05.2019.

Kurz nema rješenja on je Diktator.

PR
pravednik2
14:05 20.05.2019.

Neki bi za 200 eura prodali i rođenu punicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije