Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenuo Austriju

Kurz za primjer u EU u borbi protiv mržnje i isključivosti

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.04.2019.
u 23:36

Sebastian Kurz, čelnik Pučke stranke, uoči Dana sjećanja na holokaust 27. siječnja upozorio je kako ima židovskih građana koji se u nekim europskim zemljama ne osjećaju sigurnima. Borba protiv antisemitizma za Kurzovu je vladu bitna

Austrijska savezna vlada želi ograničiti anonimno pisanje na internetskim stranicama. Kancelar Sebastian Kurz spočitava širenje antisemitizma u Europi. Dakle, prema novom zakonu, korisnici interneta u Austriji ubuduće bi mogli koristiti pseudonime, ali platforme će trebati znati identitet osoba koje se skrivaju pod nicknameom, te popis poslati i snagama reda.

Taj projekt austrijske vlade izaziva i polemike, ali će vjerojatno biti usvojen. Nazvan je “zabrana digitalne kapuljače”. Korisnik će moći slati pod pseudonimom svoja mišljenja, ali ne samo platforme već vjerojatno i snage sigurnosti će znati tko se skriva pod kapuljačom.

Ne znaju ništa o holokaustu

Dakako da ima onih koji kažu kako vlada uvodi tu mjeru da zaštiti sebe od kritika koja dnevni prima na svojoj platformi, i to do 40.000 komentara. A upravo na vladinoj internetskoj stranici ima više kritika nego na Facebooku i Twitteru. Te uvrede ni sada ne prolaze na internetu, a ovom bi se mjerom trebalo znati i tko se nalazi iza uvredljivih tekstova.

List Kronen Zeitung pozdravlja tu vladinu mjeru te predlaže ipak zaštitu osobnih podataka pojedinca na posebnom mjestu. Zapravo predlaže se da osobni podaci ne koriste za nečije interese, već da ih se može preuzeti samo na osnovi sudskog naloga. FPÖ na početku nije bio suglasan s tom mjerom, ali je čelnik stranke Strache ipak dao svoj pristanak.

Sebastian Kurz, čelnik Pučke stranke, uoči Dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, upozorio je kako ima židovskih građana koji se u nekim europskim zemljama ne osjećaju sigurno. Borba protiv antisemitizma je za Kurzovu vladu temeljna.

Podsjetimo kako je u Beču u studenome prošle godine održana i prva konferencija o antisemitizmu na kojoj su bile sve židovske zajednice Europe.

Foto: Reuters/PIXSELL

Kurz je pozvao da i Europska unija odlučno pokrene akciju za zaštitu Židova. Istraživanje koje je provela TV postaja CNN u studenome u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Francuskoj, Poljskoj i Švedskoj pokazala je kako svaki peti Europljanin drži da su Židovi odgovorni za antisemitizam, odnosno da oni svojim držanjem izazivaju takve osjećaje. Četvrtina ispitanih je smatrala kako je ”pretjerano židovsko utjecanje na poslove i financije”. Pojavile su se i stare predrasude, a pomalo se i zaboravlja o tome što je bio holokaust. Čak petina mladih između 18 i 34 godine nije nikada čulo za shoah (šoa). U Austriji je takvih mladih 12 posto.

Dodano istraživanje EU Agencije za temeljna ljudska prava potvrdilo je razloge za uzbunu. Ispitano je 16.000 Židova starijih od 16 godina i njih čak 90 posto drži kako je porastao antisemitizam, a njih 28 posto je prijavilo i kako su bili žrtvama diskriminacije.

Sporan i Bleiburg

Na Kurzov poziv da se učini nešto na razini EU za smanjenje antisemitizma, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker je izjavio kako je “zabrinjavajuće što se židovski građani plaše iskazivanja svih vjeroispovijesti i što se proširuje antisemitizam”.

– Nisam mislio da bih mogao takvo što vidjeti u svom životu, ali moramo nastaviti borbu protiv antisemitizma – kazao je Juncker. Kurz često odlazi u Izrael i odlazi odati počast ubijenim Židovima te na Zid plača.

Gotovo je normalno što je Kurz zabrinut zbog načina na koji se komemoriraju žrtve u Bleiburgu jer gotovo uvijek ima i onih koji dolaze provocirati s ustaškim zastavama i obilježjima. Austrijski zakon zabranjuje samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, ali to ne znači da se neće proširiti i na druga fašistička i nacistička obilježja. Peter Kaiser, premijer Koruške, gdje se nalazi Bleiburg, zatražio je da se zabrana isticanja fašističkih i nacističkih simbola proširi i na simbole ustaškog režima. Traži se i intervencija kod hrvatskih vlasti.

– Treba stupiti u kontakt s hrvatskim vrhom i od njega zatražiti jasno odbijanje svih fašističkih aktivnosti u sklopu okupljanja na Loibaškom polju – rekao je Kaiser. I to je u sklopu Kurzova stajališta o opasnosti širenja antisemitizma u Europi, pa i pojave stranaka koje su bliske neonacističkim i neofašističkim pogledima na Europu.

'Želimo pobijediti, ne sudjelovati'

Želimo biti prva stranačka skupina. Želimo pobijediti, a ne sudjelovati, najavio je Matteo Salvini, čelnik Lige i potpredsjednik vlade, nakon sastanka u Milanu s još trojicom predstavnika suverenističkih stranaka u Europi, Jörgom Meuthenom, glasnogovornikom Alternative za Njemačku (AfD), Ollijem Kotrom iz Stranke pravih Finaca te Andersom Vistisenom iz Danske pučke stranke. Nisu bili prisutni ni Marine Le Pen, čelnica francuskog pokreta Nacionalno okupljanje, kao ni premijeri Poljske i Mađarske, Jaroslaw Kaczynski i Viktor Orbán.

Sastanak je održan iz zatvorenih vrata pod geslom: “Prema Europi zdravog razuma! – Narodi ponovno uzdižu glavu” i njime se htio pokrenuti europski savez suverenističkih stranaka. No, čini se da neće svi suverenisti biti u istoj europarlamentarnoj skupini te da će i propasti ideja da Salvini bude kandidat za predsjednika Europske komisije.

“Moramo osnažiti vanjske granice EU”, kazao je Olli Kotro i dodao kako je “Schengen propao jer je dozvolio da migranti zloupotrebe naš sistem”.

– U našoj stranci nema mjesta za antisemitizam i nacizam – izjavio je Jörg Meuthen iz AfD.

Zbog zatvaranja svojih luka za migrante za Andersa Vistisena je Italija model koji treba slijediti.

Na pitanje novinara zašto Marine Le Pen nije prisutna, Salvini je tri puta urlikom ponovio riječ koja označava muški spolni organ (cazzo, cazzo, cazzo!) te je dodao kako je već tisuću puta kazao kako nije mogao sve pozvati na sastanak u Milanu. Salvini drži kako će u tu suverenističku skupini doći još deset stranaka.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Ključne riječi

Komentara 7

PL
@ploto@
07:08 10.04.2019.

I ja se borim protiv antisemitizma kad se radi o Židovima Sefardima,koji su Semiti.Askhenazi Kazari su nesemiti i nikakav antisemiztizam se na njih ne odnosi.To je još jedna laž i prijevara ,kojim oni truiju druge narode.

SE
Sejo
00:39 10.04.2019.

Da Kuzova verzija sprecavanja antisemitizma je islamofobija

MA
masterYoda
23:59 09.04.2019.

U svakom uglu EUROPE postoje europljanin koji se ne osjećaju ugodno. I nikog nije briga za to izgleda. I da nisam procitao cijeli članak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije