Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad vlade

Van der Bellen i Kurz za prijevremene izbore početkom rujna

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
19.05.2019.
u 13:53

Iako Strache inzistira na tome da nije prekršio nikakav zakon i priznao je da je riječ o „krajnje neugodnoj, pijanoj aferi“, austrijski mediji izvještavaju ne samo o austrijskom „političkom potresu“ nego i o Stracheovom „bračnom potresu“, za sada nepoznatih posljedica.

Dosta, je dosta!“, „Kurz pravilno odlučio“, „Nakon raspada austrijske vlade: Kurz kod Van der Bellena “, “Kada na izbore?“, „Novi izbori-Tko bi s kime mogao vladati“, „EU izbori u Austriji u sjeni raspada vlade“, samo su neki od naslova u nedjelju na naslovnicama i portalima austrijskih medija, koji opširno izvještavaju o raspadu austrijske vlade nakon što je austrijski kancelar Sebastian Kurz u subotu navečer raspustio koalicijsku vladu „narodnjaka“ (ÖVP) i „slobodnjaka“ (FPÖ) i najavio da će se novi izbori održati u „najkraćem mogućem roku“.

Razlog je skandal u koji je upleten Kurzov koalicijski partner, vicekancelar i čelnik krajnje desnog FPÖ-a, Heinz-Christian Strache koji je podnio ostavku u subotu nakon objave tajno snimljenog video materijala koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu njegovoj stranci. Strache je objasnio da je bio pod utjecajem alkohola i htio je imponirati navodnoj nazočnoj ruskoj poduzetnici-milijunašici, ispričavši se javno i svojoj supruzi riječima „Philippa, nadam se da mi možeš oprostiti“. Iako Strache inzistira na tome da nije prekršio nikakav zakon i priznao je da je riječ o „krajnje neugodnoj, pijanoj aferi“, austrijski mediji izvještavaju ne samo o austrijskom „političkom potresu“ nego i o Stracheovom „bračnom potresu“, za sada nepoznatih posljedica.

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen, riječima „To neću tolerirati“, jasno je dao na znanje da je Kurz najavom novih izbora pravilno postupio. S time se slaže i austrijski dnevni list „Tiroler Tageszeitung“ koji pod naslovom „Istraživači javnog mnijenja: Kurz donio pravilnu odluku“ piše kako su gotovo svi istraživači javnog mnijenja jedinstvenog mišljenja, među njima i poznati politički savjetnik Thomas Hofer kako je raspisivanje novih, prijevremenih izbora posve pravilna Kurzova odluka i najbolje rješenje u sprječavanju daljnjeg narušavanja imidža Austrije na međunarodnoj razini. Kako je javio austrijski radio i televizija ORF u nedjelju u svojim prvim poslijepodnevnim vijestima u 13 sati , predsjednik Republike Austrije Van der Bellen i kancelar Kurz, su na svom sastanku sazvanom za 11 sati prijepodne odlučili da se novi prijevremeni izbori održe početkom rujna ove godine.

Kao mogući datumi, spominju se 1. ili 8. rujan. „Zajednički cilj je maksimalna stabilnost Austrije, posebice na razini Europske unije“, rekao je Kurz, zahvalivši austrijskom predsjedniku na „zaista dobrom razgovoru“, prenosi ORF. Isti izvor navodi i Kurzove riječi kako „novi izbori nisu bili želja nego su nužnost“. Napominje da se u međuvremenu treba napraviti provjera „video zapisa Ibiza“ da li je on doista stvaran i tko je njegov nalogodavac. Hoće li ministri FPÖ-a do daljnjega ostati na svojim funkcijama za sada je upitno, zaključuje ORF.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije