Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksplozija izazvala potres jačine 5.3

Sjeverna Koreja izvela najveći nuklearni pokus dosad! Obama: Ove provokacije imat će ozbiljne posljedice

Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
09.09.2016.
u 07:11

Američke, europske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u 3 sata po GMT-u na razini površine zemlje. Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Seizmička aktivnost zabilježena je danas na području Sjeverne Koreje u kojemu ta izolirana komunistička zemlja obavlja testiranja nuklearnog oružja te se vjeruje da je Pjongjang izvršio svoj peti nuklearni pokus, objavili su svjetski mediji.

Podrhtavanje tla magnitude 5.3 zabilježeno je oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu nedaleko od kompleksa Punggye-ri, lokacije na kojoj su obavljena i prethodna četiri testiranja ranije ove godine. .

Kineski centar za potrese objavio je kako se smatra da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Južnokorejski dužnosnik kazao je da se vjeruje da je riječ o nuklearnom pokusu te dodao da je sazvana sjednica južnokorejskog vijeća nacionalne sigurnosti, objavila je agencija Yonhap. Kasnije je južnokorejska predsjednica Park Geun-hye izjavila da je Pjongjang doista izveo nuklearni pokus.

Sjeverna Koreja potvrdila je da je provela peti nuklearni pokus i najavila da su sada spremni za spajanje nuklearnih bojevnih glava na balističke rakete. Priopćenje je objavljeno samo nekoliko sati nakon snažne eksplozije.

Južnokorejski mediji navode da bi povod najnovijem testu mogla biti obljetnica osnutka Sjeverne Koreje, koja se obilježava upravo danas.

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da se sjevernokorejski nuklearni pokusi ne mogu tolerirati. Japansko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je formalan prosvjed Pjongjangu, a vojska je poslala dva zrakoplova da izmjere radijaciju, prenosi Reuters.

 

Agencija Yonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 sugerira da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata. "To je najsnažniji pokus Sjeverne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije sretan dan. Važna je činjenica da im je ovo već peti pokus, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim pokusima. Oni više nisu zaostala zemlja", rekao je Lewis.

Osude svjetskih čelnika

Svijet je oštro osudio peti nuklearni pokus Sjeverne Koreje i pozvao je Pjongjang da prestane s provokacijama upozorivši da ih neće tolerirati, javljaju svjetske novinske agencije.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će bilo kakve provokativne akcije Sjeverne Koreje imati "ozbiljne posljedice" nakon što je Pjongjang potvrdio da je proveo svoj peti nuklearni pokus.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da se "odlučno protivi" posljednjem sjevernokorejskom nuklearnom pokusu i pozvalo je Pjongjang da prestane poduzimati akcije koje pogoršavaju situaciju.

Kina se i dalje drži svog cilja, a to je nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka i podržava šesterostrane nuklearne pregovore za rješavanje tog pitanja, dodaje ministarstvo u kratkom priopćenju.

Francuski predsjednik Franocis Hollande "snažno je osudio" nuklearni pokus i pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da "tu povredu uključi u svoje rezolucije", priopćeno je iz Elizejske palače.

"Suočena s ovom novom provokacijom nakon što je Vijeće sigurnosti jednoglasno osudilo sjevernokorejsko testno ispaljivanje balističkih raketa u ponedjeljak, međunarodna zajednica se mora ujediniti", stoji u priopćenju.

Južnokorejska predsjednica Park Geun Hye nazvala je nuklearni pokus Pjongjanga "teškom provokacijom" koja će dovesti do dodatnih međunarodnih sankcija i kazala je da će Seul upotrijebiti sve raspoložive mjere kako bi prisilio Pjongjang da odustane od svoga nuklearnog programa, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap. 

"Pjongjang opasno provocira i jedino je usredotočen na razvoj nuklearnog oružja i raketa. Oni moraju shvatiti da neće imati ništa od takvih napora", rekao je južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Cho Tae-yong.

"Strogo upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah, u potpunosti, nepovratno i na transparentan način odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa", kazao je Cho.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je formalan prosvjed Pjongjangu, a vojska je poslala dva zrakoplova da izmjere radijaciju.

Posljednjih dana satelitske snimke pokazale su pojačanu aktivnost na sjevernokorejskom lokalitetu za podzemne nuklearne pokuse Punggye-ri, gdje su obavljena sva sjevernokorejska nuklearna testiranja od prvog pokusa 2006.

Napetosti su pojačane od siječnja, kad je Pjongjang obavio svoj četvrti nuklearni pokus, što je natjeralo Vijeće sigurnosti UN-a na jačanje međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Vijeće je ponovno osudilo Sjevernu Koreju u utorak, dan nakon što je u Japansko more ispalila tri balistička projektila, u vrijeme održavanja summita G20 u kineskom gradu Hangzhouu.

>>Sjeverna Koreja provocira projektilima dok traje summit G20

>>Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim napadom: Seul i Washington počeli manevre u vojnoj vježbi Ulchi Freedom

Komentara 38

Avatar nekakav
nekakav
07:35 09.09.2016.

i što sad? jesu li ovi sjeverni korejci napravili nešto što amerikanci, anglezi, francuzi, sovjeti, nisu nikad? sad ćemo se praviti jako poštenima, i reći da drugi ne smiju se razvijati? problem sa korejama su napravili amerikanci (a gdje ga ga nisu). što su se tamo petljali? kakve su to sad osude? gdje ste bili kad su ko na beskonačnoj traci bacanje atomske bombe po pacifiku? kolko je tamo radijacije pušteno u okoliš, to nitko ne zna. al znate tu lijepo pametovati o ruskim testovima, Černobilu, dok s druge strane umanjujete štetu američke tri milje, japanske fukušime, engleski windscale... i mnogi drugi zatajeni slučajevi. korejcima treba pomoći u razvoju nuklearne tehnologije i točka. zapad jako voli igru uvođenja sankcija, radi čega dolazi do jačanja (umjesto slabljenja) trenutne vlasti koja prelazi u režim. strada narod. nitko drugi. elite uvijek žive dobro. po čemu se razlikuje američka elita od sjevernokorejske, engleske, ruske, južnoafričke? po ničemu. sve one kontroliraju i utječu na trenutno vladajuće političare. dovode ih na vlast, ali ih i odvode, ko stoku. ne kužim marka antonija, hdz je po njemu kriminalna stranka. po čemu se razlikuje od sdp-a, recimo? broj pritvorenika i osumnjičenika nije relevantan, jer ne govori ništa objektivnog. ako sdp ima nadzor nad dorhom i uskokom, jasno da će biti više privedenih hdzovaca, dok će prijave protiv sdpovaca čamiti u ladicama i odlaziti jedna po jedna u zastaru. slučaj linić je eklatantni primjer totalne kontrole sdp-a nad uskokom i dorhom.

MX
Mister X
09:02 09.09.2016.

Svijet je osudio ( svijet j=Američka vanjska politika -Amerika ) Atomski test u sjevernoj Koreji .. Obranbene probe u vlastitom dvorištu s. Koreje ... Kako se svijet trudi da se naoružaju protiv terorista i pojačavaju svoj obranbeni raketni sustav tako tako i ovi kojima se stalno-neprestalno boje "svijet" ( U povjesti su preko 3 miliona popušili u ratu sa svijetom; izgleda sa njihovog stajališta ne čine to bez osnove ... Pitanje se malo i nameće, od koga su samo to naučili-načuli da trebaju moraju dobro testirati atomsko oružije da bi se usavršilo i bilo funkcionalno za odbranu od neprijatelja iz svijeta i danas poznatih opasnih terorista .

KZ
kurt.zweigelt
08:37 09.09.2016.

Ajde jel bude kaj puklo više? ovaj svijet je dosegnuo dno, kim je naš spasitelj! :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije