Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROVINSKA REFORMA

Sindikati bojkotom sastanka poslodavcima prepustili pregovore o minimalnoj plaći i uvozu radnika

Krešimir Sever
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/3
22.08.2019.
u 13:28

Sindikalac Krešimir Sever kaže da bi dolazak na sastanak bila poruka da su sindikati pokleknuli i da su izdali sve građane koji su zatražili referendum

Sindikati iz tri ključne središnjice neće doći na prvi sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem i u tome su složni. S obzirom na bojkot sastanka, o važnim temama za hrvatske građane i zaposlenike privatnog i javnog sektora ministar će razgovarati samo s poslodavcima. U pozadini bojkota je, kako sindikati pojašnjavaju, odugovlačenje Vlade s raspisivanjem referenduma o mirovinskoj reformi za koje su prikupili 747 tisuća potpisa. Ipak, na agendi današnjeg sastanka izuzetno su važne teme od visine minimalne plaće do početka razgovora o povećanju osnovice zaposlenika državnih i javnih službi u idućoj godini pa si bojkotom sindikati oduzimaju prostor za dijalog i pregovore u korist svojih članova.

Sindikalac Krešimir Sever ističe da je duboko svjestan da ih čekaju ozbiljni razgovori o osnovici plaća, minimalnoj plaći, zajamčenoj mirovini i kvotama za uvoz stranih radnika, ali da bi dolazak na sastanak bila poruka da su sindikati pokleknuli i da su izdali sve one građane koji su potpisom na njihovu inicijativu zatražili referendum. Slične argumente ističe i Mladen Novosel koji tvrdi da se dok ne sazna datum referenduma neće odazvati na sastanak s Vladom.

Ne vidi ništa sporno u tome da poslodavci sami vode razgovore s resornim ministrom jer misli da će sindikati imati prostor za reakciju i izvan ministarstva. Ipak, uz takav je stav socijalni dijalog bojkotiran što možda prisili Vladu da ubrza postupak oko eventualnog referenduma, ali prije svega pojačava prostor poslodavcima za lobiranje svojih interesa.

Vlada i sindikati su po pitanju mirovinske reforme zakopani u rovove na suprotnim stranama pa tako u Banskim dvorima kažu da ne mogu otvoriti nikakve pregovore o eventualnim izmjenama mirovinske reforme do odluke Sabora o referendumu, a sindikati pak kažu da nakon što su prikupili dovoljan broj potpisa ne namjeravaju razgovarati o toj temi jer će građani sami donijeti odluku. U međuvremenu, s obzirom na tempo donošenja odluka o referendumu, Vlada će očito sama, bez utjecaja sindikata, moći donijeti odluke o modelu uvoza radnika i visini minimalne plaće za iduću godinu, što su teme koje se tiču širokog kruga zaposlenika.

Sindikati opravdavaju bojkot i stavom da socijalni dijalog ionako ne postoji, kao ni Gospodarsko-socijalno vijeće, ali njihovi predstavnici i dalje sudjeluju u radu upravnih tijela institucija i ustanova u koja su imenovani kao predstavnici GSV-a te u nekima primaju i naknade za svoj rad. To opravdavaju stavom da ne odbijaju razgovore s Vladom već provode pritisak na to da se referendum o mirovinskoj reformi raspiše što prije jer se nakon toga namjeravaju vratiti za pregovarački stol. 

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:06 22.08.2019.

Igra pokera ...dok vlada blefira sindikati imaju triling u ruci i nadaju se pokeru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije