Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Sebastian Kurz o stanju u EU i regiji te o odnosu EU sa svijetom

31.03.2018.
u 00:05

Ilegalne bi migrante, nakon što ih se spasi iz nevolja na Mediteranu, trebalo zbrinuti na vanjskim granicama EU i vratiti ih u zemlje iz kojih potječu. Uspijemo li zaustaviti ilegalnu migraciju, znatno ćemo pridonijeti većoj sigurnosti EU

Austrija će u srpnju preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Europskom unijom od Bugarske. Nova je to velika prilika za austrijskog saveznog kancelara Sebastiana Kurza, budućeg predsjedatelja Vijeća Europske unije i najpopularnijeg političara u Austriji koji je za samo osam godina dogurao od šefa konzervativne mladeži Narodne stranke (ÖVP) do najmlađeg europskog predsjednika vlade i svjetskog lidera, da se „popne“ na sam krov Europe.

Taj 31-godišnji čelnik umjereno desnog ÖVP-a, koji je od kraja prošle godine u vladajućoj koaliciji s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPÖ) Heinza Christiana Strachea, neupitna je politička zvijezda europske desnice, čiji će uzlet sigurno inspirirati ne samo druge političare desnog centra nego i ostale europske političare da se „prodaju“ svojim biračima kao spasitelji Europe. Europe u trendu jačanja krajnje desnih stranaka, na valu podjela, nezadovoljstva i straha od imigranata. A migracije su, između ostalog, i Kurzovo omiljeno područje. U svoju sliku simpatičnog, pristojnog „dečka“ i modernog političara sjajno je ukomponirao i svoje tvrdo stajalište prema imigraciji: „Naš je cilj vrlo jasan – da u Europi ne samo da ne bi smio postojati spor oko raspodjele migranata, nego da je napokon potrebna promjena fokusa prema osiguranju vanjskih granica“.

U Kurzovu osvajačkom pohodu na Europu, njegovo savršeno komuniciranje s javnošću, ne samo bez pogreške nego i bez dlake na jeziku i odlično snalaženje na svjetskom političkom terenu, njegovo je najubojitije oružje. Pohodu koji će u drugoj polovici ove godine biti usmjeren na budućnost Europe koja stenje pod teretom problema, visokog stupnja opasnosti i osjetljivosti. Kurzova pojava i pobjednička politika jamstvo su da će austrijsko predsjedanje Unijom sigurno biti zanimljivo, posebno njegovo uvjeravanje europskih moćnika da je došlo vrijeme za velike i istinske promjene u Europi, želi li ostati politički snažna, štititi svoje građane i ne izgubiti svoj politički utjecaj u svijetu. U tom nadmetanju mišljenja i stavova taj popularni i vješti marketinški strateg i najmlađi svjetski lider sigurno će mnogima na europskom političkom parketu „oteti show“.

Jer u svojim javnim istupima dosljedno govori ono što misli bez obzira na reakcije koje ponekad znaju biti i vrlo žestoke. Upravo zbog toga postao je tražena osoba i međunarodni medijski ljubimac pa se na intervjue s njim čeka mjesecima. Zbog prezauzetosti, rijetka je prilika s njim uživo razgovarati pa sve češće s novinarima komunicira pismeno i usmeno telefonski, ali i uz pomoć tzv. emoja ili smajlića. Nas je zanimalo što taj mladi, moderni i izuzetno talentirani austrijski političar dječjeg lica, kojeg bi mnoge starije Austrijanke rado imale za zeta, misli o predstojećem, već trećem predsjedanju Austrije EU-om otkako je 1995. godine postala njenom članicom i šest mjeseci koji će joj donijeti dosta izazova, ali i raspetljavanja čvorova od velikog značenja za daljnji napredak EU, kao i o daljnjem proširenju Europske unije na jugoistok Europe, stanju u EU i regiji te austrijsko-hrvatskim odnosima.

>>Intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Doznajemo kako će izgledati hrvatski F-16

>> Novo vodstvo HNB-a od srpnja, uz Vujčića se spominju Prka i M. Dalić     

>> Država odbacuje top liječnike     

>> Uskrsni stol na zdrav način uz hren, rotkvicu, mladi luk...     

>>Antonio Gutteres: Uvedite vruću liniju kao u vrijeme hladnog rata     

>>Donosimo priloge Uskrs i Obzor

 

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar rubinet
rubinet
20:26 30.03.2018.

ovaj mi je uvijek bio drag..posjetio je i Hrvatsku..evo sad se prisjećam kad je hrvatski tisak pisao: "ministrica Pusić primila Kurza"

BI
bikica7
23:51 30.03.2018.

Mlad,obrazovan,kulturan,elokventan i nadasve VOLI SVOJU domovinu te brani njene interese.Bože daj nam jednog Kurza.

KA
KaraMarko
03:33 31.03.2018.

Najbolji europski politicar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije