Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanader je bio za dolazak Hypa, ali ne znam da je dobio novac

Da bi Hypo banka platila neki iznos Sanaderu, za to bi morao postojati ugovor o Sanaderovoj savjetničkoj ulozi, a ja za njega ne znam.
15. prosinca 2009. u 18:59 12 komentara 4 prikaza
Günther Striedinger
Foto: Pixsell

Günther Striedinger do prije tri godine bio je jedan od utjecajnijih ljudi u Hypo banci, a preko njega su prolazili svi kreditni aranžmani.

Prije tri mjeseca, zbog, kako je rekao, stalnih glasina i podmetanja da je Hypo prao novac zajedno s hrvatskim političarima, prvi je put dao intervju, i to za Večernji list. Kazao je da je u njegovu mandatu (desetak godina) u Hrvatsku plasirano oko sedam milijardi eura kredita.

Na pitanje što zna o izjavi svoga bivšeg šefa (zbog sukoba s njim je i bio otišao iz Hypa) Wolfganga Kulterera da je bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader za svoje posredovanje u devedesetima dobio 800.000 njemačkih maraka provizije, Striedinger tvrdi da on o tome ne zna ništa.

– Tada još nisam bio član Upravnog odbora, pa mogu ponoviti samo da je Ivo Sanader, tada (sredinom devedesetih) zamjenik ministra vanjskih poslova RH, bio prijateljski naklonjen dolasku Hypa u Hrvatsku, koja zbog izolacije nije mogla dobiti strane kredite. No, ne vjerujem da je za tu naklonost dobio od Hypa novac.

Koliko ja znam, nikada se nije dogodilo da bi Hypo banka platila neki iznos Sanaderu, za to bi morao postojati neki ugovor o Sanaderovoj savjetničkoj ulozi, a ja za njega ne znam – kaže Striedinger.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • stripi:

    ma di bi on! pa neće sam sebi plaćati proviziju za svoju banku.

  • kokos:

    kažu da u demokraciji narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje...

  • Lujo123:

    Hajd Günther Striedinger ne laži!!!