Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sablja i kaciga Nikole Šubića Zrinskog stigle u Čakovec

Izložba će se moći razgledati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec od 16. do 30. rujna
14. rujna 2016. u 12:48 6 komentara 1126 prikaza
Junačka smrt Nikole Šubića Zrinskog odjeknula je cijelom Europom
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Po prvi put sablja i kaciga Nikole Šubića Zrinskog stigle su u Hrvatsku, u Čakovec, gdje će ta dva povijesna predmeta, biti središnji dio izložbe u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke, koja se otvara u petak, 16. rujna, u čakovečkom Muzeju Međimurja.

Najavljujući izložbu ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan istaknuo je kako je riječ o neprocijenjivim predmetima za hrvatsku i mađarsku povijest, a kao osobni predmeti Nikole IV. Zrinskog simboli su hrabrosti i ratništva toga hrvatskog bana i vojskovođe.

Podsjetio je da su sablja i kaciga N. Š. Zrinskog napustile Međimurje 1562. godine kao dar obitelji Zrinski bečkom dvoru i od tada su bile dio kolekcije Ferdinanda II. Tirolskog.  Uspješnom suradnjom Muzeja Međimurja Čakovec i Zrinske garde Čakovec spomenuti će predmeti, koji su pohranjeni u čuvaonici bečkog Kunsthistorisches Museuma, prvi put biti izloženi u Hrvatskoj i prezentirani javnosti.

"Zahvaljujući povijesnoj postrojbi Zrinskoj gardi ovi vrijedni predmeti nakon više od četiri i pol stoljeća ponovno su u Čakovcu" istaknuo je Kalšan prilikom preuzimanja sablje i kacige u utorak.

zrinski Knjiga Darka Varge Zrinski su bili pravi gurmani: redovito su se častili sušenim hobotnicama, mozzarellom, tartufima i pili fina vina i piva nikola šubić zrinski Zvonko Kusić: 'Svaka nacija mora imati heroje na kojima se stvara onaj poriv koji je postojao i u Domovinskom ratu'

Nikola Šubić Zrinski (1508.-1566.) bio je hrvatski ban i vojskovođa, kapetan lake hrvatske konjice, kraljevski rizničar, general podunavskog okruga, glavni kapetan Sigeta i prvi gospodar Međimurja iz obitelji Zrinski. Najpoznatiji je zbog svoje junačke pogibije pod Sigetom 1566. godine. S posadom od oko 2500 branitelja branio je od 5. kolovoza do 7. rujna 1566. tvrđavu Siget od goleme i dobro opremljene vojske najpoznatijega osmanlijskog sultana, Sulejmana Veličanstvenog. Iako su Osmanlije zauzele Siget, bila je to teško plaćena pobjeda. Poginulo je oko 30.000 osmanlijskih vojnika,  tijekom opsade umro je i sultan Sulejman Veličanstveni, a Mehmed-paša Sokolović odustao je od pohoda na Beč.

Junačka smrt Nikole Šubića Zrinskog odjeknula je cijelom Europom. Vrlo brzo dobiva nadimak “Sigetski”, a historiografija ga naziva “hrvatskim Leonidom”.

Izložba će se moći razgledati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec od 16. do 30. rujna.

Uoči otvaranje izložbe u Atriju Staroga grada Zrinskih u petak u 18,30 sati održat će se postrojavanje povijesnih postrojba.

>> Zrinski ponovno čuva svoj trg

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • zlako:

    Dati żivot za svoju obitelj Hrvata i zemlju svoju Hrvatsku.Bane hvala. Branitelji hvala.Branitelji svih vramena roda Hrvatskog.Hvala.

  • Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine:

    Daj ne piši gluposti. Molim te, educiraj se, još nije kasno. Hrvatska u današnjem smislu nije postojala do 1945.i Tita i Jugoslavije. Još krajem 1.svjetskog rata u A-U monarhiji Dalmacija i Istra su bile pod direktnom upravom Beča. 1566.g. se ... prikaži još!e Hrvatskom smatralo Središnju Hrvstsku, Karlovac, Sisak, Varaždin, ovo što je danas Zagreb su tad bila 2 sela na 2 brda, Gradec i Kaptol, tu je spadala i Slavonija. Ako se sjećaš one srpske linije Vinkovci - Karlovac - Karlobag, e, pa, to je iz tog doba, 16.stoljeće kad je današnja Hrvatska bila najmanja ikad. Utvrda Siget se nalazi na putu prema Beču, a služila je kao jedna od obrambenih utvrda koje je trebalo osvojiti prije nego što se krene na Beč. Razočarat ću te, ali ban N.Š. Zrinski je kao kapetan utvrde Siget branio - Beč.

  • Meter:

    Hrabar je bio Miklos