Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Rumunjska nevjerojatnim potezom zaustavlja egzodus liječnika, a Hrvatska?

naslovnica
Foto: vl
13.09.2017.
u 00:00

Negativna selekcija i odljev kadrova, pogotovo medicinskog, kronični su problem i u Hrvatskoj

Ovaj zakon promijenit će povijest Rumunjske, izjavio je za Reuters lider lijeve Socijaldemokratske stranke Rumunjske Liviu Dragnea nakon što je u tamošnjem parlamentu prošao zakon koji će udvostručiti primanja u javnom sektoru u sljedećih pet godina!

Već od siječnja iduće godine planira se 25-postotni rast plaća, a Vlada ih planira posebno povećati liječnicima, medicinskim sestrama i profesorima kako bi zaustavila njihov bijeg u inozemstvo ili privatni sektor.

Negativna selekcija i odljev kadrova, pogotovo medicinskog, kronični su problem i u Hrvatskoj, no osim sindikata, koji pritišću da im se povećaju plaće, malo tko drugi misli da Hrvatska može slijediti rumunjski primjer...

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Može li Hrvatska u miru izgubiti dobivene ratove

>>Potop u Dalmaciji: Goleme štete u Ninu

>>Predsjednica od Orbana tražila ukidanje blokade Hrvatske

Foto: v

Komentara 17

ST
stefj
22:19 12.09.2017.

Hrvatska ne može tu puno učiniti. Kod nas preko polovina zaposlenih radi u državnoj ili javnoj službi, a 73% ljudi direktno prima novac iz proračuna. To su glasovi i političari sigurno neće ići riskirati izgubiti koji glas... Zato je odabran put povećanja poreza i ostalih davanja te širenje ovisnika o proračunu. Već su Josipović i Milanović stvorili cijeli niz udruga koje ovise o tome, kao još jedan soj ovisnika. Milijarde odlaze na to... I tako smo osuđeni na daljnje propadanje i devastaciju privatnog sektora. Postajemo sve siromašnije društvo, sve se manje proizvodi dodane vrijednosti, a sva struka i inteligencija odlaze van. Jako smo dobar primjer države koja jede samu sebe...

DE
derin
22:58 12.09.2017.

Ne trebaju nama neprijatelji, same ce nas političke elite uništiti, neprovođenje reformi i za kraj porez na nekretnine ce nas dotuci. Imamo to malo mora, pa kaže vrdoljak i milanovic, "hajdemo nabiti naftne platforme 10 km od obale"., imamo cistu vodu, pa kažu "ajmo postaviti neisplativu elektranu na rijeku" i usput uništiti jednu od najvažnijih rijeka. Ne treba nama neprijatelj, ovi nasi su nam najveći.

RI
ribar110
22:27 12.09.2017.

Ovo bi stvarno trebalo zabrinuti svakog jer mi cemo stvarno ostati bez ljecnickog kadra.U gradovima nema pedijatara,upisati dijete kod nekoga pravi je bingo a o drugim stvarima nema potrebe ni pisati.Anesteziologa sa iskustvom sve je manje a mozda je i bolje da se nakon svega covjek ne probudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije