Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGINULO 150 LJUDI

Roditelji žrtava traže odštetu: 'Tragedija se mogla izbjeći da je Germanwings otkrio probleme pilota Lubitza'

Pilot Andreas Lubitz
Foto: FOTO TEAM MUELLER/REUTERS/PIXSELL
28.03.2017.
u 00:30

Njihov odvjetnik Carlos Villacorta nije otkrio iznos odšteta koje traže obitelji ali je kazao da su prijedlozi kompanije "uvredljivi"

Roditelji šestero žrtava nesreće zrakoplova A320 kompanije Germanwings najavili su u ponedjeljak u Barceloni da su tužili tu kompaniju kao i Lufthansu jer ih drže odgovornima za dramu u kojoj je 2015. poginulo 150 osoba.

U priopćenju te obitelji ističu da se nesreća zrakoplova koji je letio između Barcelone i Düsseldorfa mogla izbjeći da je kompanija Germanwings, tvrtka kći Lufthanse, na vrijeme otkrila psihološke probleme pilota Andreasa Lubitza koji se zrakoplovom zabio u Alpe.

Njihov odvjetnik Carlos Villacorta nije otkrio iznos odšteta koje traže obitelji ali je kazao da su prijedlozi kompanije "uvredljivi".

Dvadeset i četvrtog ožujka 2015. taj je 27-godišnji kopilot, pod djelovanjem antidepresiva, iskoristio trenutačnu odsutnost pilota i zabio se zrakoplovom u planinu u južnim Alpama. Svih 150 osoba u zrakoplovu je poginulo, među kojima su bila 72 Nijemca i 50 Španjolaca.

"Bio je bolestan, a Lufthansa to nije otkrila. Taj čovjek je imao dovoljno simptoma", rekao je Narcis Motje, otac jedne od žrtava na konferenciji za novinare u Barceloni.

On je također kritizirao njemačko pravosuđe koje je odlučilo zaključiti istragu ocijenivši da je jedini odgovorni za tragediju bio Andreas Lubitz.

U petak, na drugu obljetnicu tragedije, obitelj Andreasa Lubitza javno je postavila pitanje o tome je li on zaista bio jedini odgovoran.

U petak je odvjetnik Christof Wellens najavio da je predao tužbu u Düsseldorfu zahtijevajući veću odštetu za obitelji petero žrtava. On je predstavljao 35 obitelji od kojih se 30 nagodilo s kompanijom.

>> Kopilot Lubitz je 2009. Lufthansi rekao za 'tešku depresivnu epizodu'

>> Lubitz vježbao rušenje aviona i na prethodnom letu

Komentara 4

TO
Toddetski
08:05 29.03.2017.

A nije baš da su i uvjerljivi dokazi da je optuženi/osuđeni zabio avion...

DU
Deleted user
12:36 29.03.2017.

U stručnim zrakoplovnim krugovima ima izuzetno puno sumnje da se tragedija nije tako odigrala kako su je istražitelji opisali, tako da postoje jake sumnje da Lubitz nije izazvao nesreću već se radi o tehničkom problemu koji je tri mjeseca prije ove nesreće (u studenome) gotovo doveo do pada jednog Airbusa od Lufthanse ne letu Bilbao-München te do pada Airbusa Air Asia u prosincu na letu za Singapore. Ali kako se radi o poslu Airbusa, koji je ionako u Europi nedodirljiv, u visini od stotina milijardi eura, brzo se tražio uzrok koji je nađen u Lubitzu.... Koji uzgred rečeno, u to doba već godinama nije bio depresivan!

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
06:01 28.03.2017.

U sto se ljudski rod pretvori.Umjesto da traze zatvorske kazne za odgovorne roditelji traze novac od kompanije. Pa tako oni koji prave greske mogu i dalje raditi sto rade. Fukarama isplate crkavicu a nista ne ne promjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije