Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobično otkriće

Norveški ribari ostali iznenađeni onime što su pronašli na kitu

Kit beluga
Foto: Jonathan Hayward/Press Association/PIXSELL
29.04.2019.
u 18:43

Na pojasu koji je bio na kitu stoji natpis 'oprema iz St. Petersburga', a stručnjaci tvrde kako je kit vjerojatno iz ruskog Murmanska.

Norveški ribali ostali su iznenađeni nakon susreta s kitom belugom za kojeg tamošnji stručnjaci tvrde da ga je dresirala ruska vojska. Naime, bijeli kit na sebi je imao pričvršćen pojas na kojem su bili nosači za kamere.

Norveški pomorski stručnjaci ustvrdili su kako je najvjerojatnije riječ o kitu kojeg su Rusi koristili u vojne svrhe. Naime, poznato je kako su im takvi kitovi štitili vojne luke, pomagali roniocima te tražili izgubljenu opremu.

 

- A za vrijeme Hladnog rata trenirali su ih za otkrivanje naših podvodnih mina i starih torpeda. Uz beluge koristili su i delfine te tuljane - tvrdi za CNN Jorgen Ree Wiig, morski biolog te dodaje:

- Prema snimci očito je kako je kit dresiran te je istraživao ribarski brod i navikao je plivati uz plovila. Glavu je vadio iznad površine te otvarao usta što sugerira da je očekivao nagradu poput, recimo, ribe.

Isto tako, na pojasu koji je bio na kitu stoji natpis 'oprema iz St. Petersburga', a stručnjaci tvrde kako je kit vjerojatno iz ruskog Murmanska.

Norvežani su na kraju skinuli pojas te pustili kita. 

Ključne riječi

Komentara 3

LA
Lana39
10:13 30.04.2019.

Kako je slatka beluga! ❤️

Avatar white socks
white socks
09:45 30.04.2019.

Jasno. Rusi uvijek napišu da je to njihov špijun i njihova špijunska oprema, da se zna. U stvari to i nije kit. To je Ruski špijun prerušen u kita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije