Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Revizija u Ministarstvu turizma: Previše za ugovore o djelu, reprezentaciju koristile i osobe koje nemaju pravo

Državni ured za reviziju utvrdio je i da je Ministarstvo, u okviru aktivnosti "Konkurentnost turističkog gospodarstva" jednom korisniku bespovratno dodijelilo 80.000 kuna, a on prijavljeni projekt nije proveo u 2015. godini.
23. rujna 2016. u 14:36 9 komentara 355 prikaza
lorencin
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministarstvo turizma prošle je godine na ugovore o djelu izdvojilo  više od zakonom dopuštenog iznosa, a reprezentaciju su koristile i osobe koje na to nisu imale pravo, utvrdila je Državna revizija pregledavajući poslovanje Ministarstva u 2015. godini, kada je ministar bio Darko Lorencin (IDS).

Ugovori o djelu: 21 suradnik, 700.000 kuna

Zakon propisuje da izdaci za ugovore o djelu u tekućoj godini ne smiju prelaziti dva posto ukupnog iznosa za osnovne plaće s doprinosima, a u Ministarstvu turizma dosegnuli su 2,8 posto, navodi Revizija. Za plaće zaposlenika Ministarstva planirano je 24,9 milijuna kuna, a na ugovore o djelu utrošeno gotovo 700.000 kuna, što je 201.000 kuna više od propisanog iznosa.

Naknade za ugovore o djelu iznosile su 692.00 kuna, ugovori su zaključeni s 21 vanjskim suradnikom, od koji je sedam bilo iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koje se nalazi na istoj lokaciji gdje i Ministarstvo turizma. Pojedini ugovori zaključeni su za poslove koji su redovna zadaća djelatnika Ministarstva turizma - izradu raznih akata, pripremu sjednica kolegija i sastanaka, vođenje zapisnika, unos raznih podataka u računalo i dr.

Revizija je u ranijim posjetima upozoravala Ministarstvo na previsoke rashode za ugovore o djelu, Ministarstvo je to uvažilo i u 2014. uspjelo ih je svesti u zakonske granice (1,9 posto), da bi ih u 2015. ponovno povećalo.

Angažman vanjskih suradnika Ministarstvo objašnjava manjim brojem zaposlenih od predviđenog. Od 310 potrebnih službenika krajem 2015. bilo ih je zaposleno 163, dakle upola manje, a s obzirom da i dalje vrijedi zabrana zapošljavanja u državnim tijelima, Ministarstvo je prinuđeno dio poslova obaviti putem ugovora o djelu.

Reprezentaciju koristile i osobe koje na to nemaju pravo

Iako je Ministarstvo za reprezentaciju potrošilo trećinu manje nego je planiralo, Državna revizija upozorava da su reprezentaciju koristile i osobe koje na to nisu imale pravo, a da u pojedinim slučajevima dokumentaciju ne prate računi o ostvarenim troškovima.

Prema Vladinoj odluci, reprezentaciju mogu koristiti samo ministar i njegov zamjenik, u Ministarstvu turizma to su činili i pomoćnici ministra, tajnik kabineta ministra i drugi državni službenici, utvrdila je Revizija.

Ministarstvo je u 2015. za  reprezentaciju planiralo 838.000 kuna, a potrošilo 568.000 kuna, dakle 270.000 kuna ili 32,3 posto manje.

Državni ured za reviziju utvrdio je i da je Ministarstvo, u okviru aktivnosti "Konkurentnost turističkog gospodarstva" jednom korisniku bespovratno dodijelilo 80.000 kuna, a on prijavljeni projekt nije proveo u 2015. godini.

Za prvi dio odobrenih mu sredstava (48.000 kuna), korisnik Ministarstvu nije dostavio izvješće o namjenskom trošenju potpore s pratećom dokumentacijom, te ga nije pravodobno obavijestio da ne može projekt odraditi u ugovorenom roku. Stoga se nisu stekli uvjeti za isplatu drugog dijela potpore, koje je Ministarstvo korisniku isplatilo u iznosu 32.000 kuna, navodi Revizija.

Zbog utvrđenih nepravilnosti i propusta, Ministarstvo turizma od revizije je dobilo uvjetno mišljenje.

>> Revizija 'pročešljala' Ministarstvo branitelja te otkrila brojne nepravilnosti i propuste

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • RuzaSapina56@gmail.com:

    Tako oni dijele i dijelili su svojim podanicima . Jednostavno izmisle radna mjesta preko kojih izvuku novce!

  • dernek:

    Ministarstvo dobilo uvjetno misljenje rasipaju se sa nasim novcem ko pijani milijarderi a revizija daje uvjetno misljenje umjesto da dorhu proslijedi nezakonite radnje.

  • Deleted user:

    Kako je ono rekao ZM Bundes liga.