Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Rat svim dopuštenim sredstvima

28.03.2007.
u 16:19

Nakon godina tišine i potpunog povlačenja u anonimnost, bogatog života u Ženevi, Luka Rajić dobro je uzdrmao glavne tržišne igrače, politiku, sindikate, tajkune, a i širu javnost, koja se na osnovi različitih kriterija opredjeljivala na jednu ili drugu stranu.

U ovom slučaju druga je strana Konzum Ivice Todorića, koji je Rajićev potez dočekao prekinuvši sve što su imali u posljednje tri godine. Ispada da se Ivica Todorić zainatio iznenada i, u nedjelju ujutro, toliko da je i svoj Konzum oštetio za nekoliko stotina milijuna kuna, koliko se godišnje “vrtjelo” između Konzuma i Dukata.

Iz priopćenja koje je Agrokor odaslao u javnost pozivajući se izravno na bahatost francuskog Lactalisa, koji je uobičajeni ulazak na novo tržište potpuno ignorirao pregovarajući isključivo s vlasnikom dionica Lukom Rajićem, Todorić je zakvačio i samoga Rajića. Neizravno ga je prozvao za poslovni nemoral jer je sve doveo pred gotov čin, danima ih uvjeravajući da sve ostaje isto. No, za Agrokor i njegova vlasnika, samim datumom objave prodaje Dukata, Luka Rajić postao je prošlost. Sadašnjost i budućnost je multinacionalna prehrambena kompanija Lactalis i slični giganti koji će za nekoliko godina napadati sve što na otvorenom tržištu u Hrvatskoj ne bude moglo preživjeti.

Potez s bojkotom Dukatova mlijeka, i to tako otvorenim, na kakvo hrvatska javnost nije navikla, zato jest igra u kojoj su samo dvije strane, a to više nije Luka Rajić. Lactalis i Agrokor su dva jaka igrača na sceni, od kojih strani stiže mirno, bez panike i samouvjereno, a Agrokor zapravo povlači najlogičniji ekonomski potez prikrivajući ga dobrom dozom panike i bijesa. Prekid suradnje s Dukatom može se shvatiti i kao Todorićevo pravo jer je i on privatni vlasnik kao i Rajić, kojemu nitko ne osporava prodaju svojih dionica.

Konzum kao privatni lanac mora poštovati pravila tržišnog nadmetanja, ali nije Konzum jedini niti je pretežiti trgovac u zemlji, a ni kupce nije ostavio bez mlijeka. Koliko su njihovi međusobni odnosi isprepleteni, govori i činjenica da Dukat nije prijavio Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja Konzumov ultimatum. Vjerojatno to ne bi učinio niti da je imao formalni adut u rukavu (zasad je vani jedino Agrokorova verzija da je Dukat prekršio sporazum, što bi trebalo biti dovoljno Olgici Spevec) jer Lactalisu ne treba rat, pogotovo ne tako otvoren. No, Agrokor je sebi osvojio prostor za novi aranžman s Francuzima.

U godinama koje slijede bitka za tržište i na tržištu bit će sve surovija, sva dopuštena legalna sredstva bit će u igri, a ova zasad nisu izašla iz toga okvira, osim viška strasti i emocija što su prštale na sve strane.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije