Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRNI PROSVJEDI U EUROPI, ESKALACIJA NASILJA U AUSTRALIJI

Prosvjedi pristaša Tamilskih tigrova diljem svijeta

19.05.2009.
u 14:29

U Bruxellesu su prosvjedovali pristaše Tamilskih tigrova koji su jučer nakon više od 25 godina ratovanja priznali poraz i oslobodili Šri Lanku jednog od najdugovječnijih ratova. Ispred sjedišta Europske unije prosvjednici su se okupili kako bi upozorili na ubijanje tamilskih civila na Šri Lanci koje je tamošnja vlada proglasila teroristima.
- Mi samo molimo Europsku uniju da dođe na Šri Lanku, prekidanje rata nije dovoljno - rekao je jedan od prosvjednika.

Za mjesto prosvjeda odabrano je sjedište UN-a unutar kojeg se nalazio i jedan ministar Šri Lanke koji je predsjedavao na godišnjem skupu Svjetske zdravstvene organizacije. Osim plakata koji pozivaju na prekidanje genocida nad Tamilima na otoku, vijorile su se i pobunjeničke zastave.

U Australiji se sraz između Tamila i Singaleza pretvorio u fizički sukob u kojemu su dvojica muškaraca ranjena. Jedan od napadnutih muškaraca u kritičnom je stanju i postoji mogućnost da izgubi vid zbog kiseline koja mu je bačena u lice, a ima i ubodne rane. Policija je uhitila pet osoba za koje se pretpostavlja da su sudjelovale u napadu. Australska policija pojačala je mjere sigurnosti u područjima u kojima se nalaze imigranti s područja Šri Lanke.

U Glavnome gradu Šri Lanke, Colombu također se prosvjeduje. No, tamo to ne čine simpatizeri Tamilskih tigrova već Singalezi. Domaće stanovništvo pobunilo se protiv izjave britanskog ministra vanjskih poslova da su "sukobom zahvaćena područja najbliže što se paklu može doći". Velika Britanija zalaže se za mirno rješavanje sukoba te kažnjavanje genocida nad poraženim Tamilima. Singalezi su prosvjedovali ispred britanskog veleposlanstva i tražili izručenje svih političara koji su povezani s Tamilskim tigrovima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije