Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Proizvođači mlijeka na traktorima dolaze prosvjedovati u Zagreb

mljekari
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/2
23.02.2010.
u 14:00

U Zagreb će krenuti 1. ožujka, a pred Ministarstvom poljoprivrede tražit će ispunjenje zahtjeva koji im jamče kako neće morati zatvarati farme u koje su uložili milijune kuna.

BJELOVAR - Oko 400 traktora iz kontinentalne Hrvatske za čijim će upravljačima sjediti nezadovoljni proizvođači mlijeka krenut će 1. ožujka u Zagreb gdje će pred Ministarstvom poljoprivrede tražiti ispunjenje zahtjeva koji im jamče da neće morati zatvarati farme u koje su uložili milijune kuna - potvrdio je na danas u Gudovcu kraj Bjelovara predsjednik Saveza proizvođača mlijeka Mladen Šolčić.

Prosvjede su podržali i predstavnici 20-tak mljekarskih udruga koji zbog niskih otkupnih cijena već više od godinu dana proživljavaju dramu jer ne mogu vraćati kredite koje su podigli za gradnju farmi, na što ih je poticalo i samo ministarstvo.

Mljekari traže vraćanje otkupne cijene mlijeka na 3,91 kunu uključujući i državnu premiju, isplatu zaostalih poticaja, rješavanje problema otkupa poljoprivrednog zemljišta i legalizaciju postojećih farmi.

- Dok se ne ispune svi traženi uvjeti nećemo se povući iz Zagreba. Ovo je naša odlučna bitka za dostojanstvo rada koja nema veze s recesijom, ali ima s onima koji nas već godinama uz pomoć države potkradaju, a to su mljekarske industrije - potvrdio je predsjednik Saveza M. Šolčić.

Mljekari su istodobno sumnjičavi da mogu očekivati bolje uvjete jer je već sada poznato kako je ministarstvo smanjilo ovogodišnje poticaje za 40 posto, što znači kako je tražena cijena mlijeka uz rastuće troškove gotovo nedostižna.

Hoće li do 1. ožujka ipak biti potpisano primirje ili ne ostaje za vidjeti, ali mljekari iz gotovo cijele Hrvatske imaju u rukama teško oboriv argument protiv mljekarskih industrija. Naime, uz sadašnju otkupnu cijenu od 1,50 kuna, litra mlijeka u trgovinama i dalje stoji šest kuna, pa je jasno tko bere vrhnje.

Komentara 85

SA
Santiago
14:29 23.02.2010.

Vjerujem da će se ipak dogovoriti seljaci i vlada jer prosvjed nikome ne pogoduje.Isto tako seljaci moraju znati da se država nalazi u krizi i da nije moguće ispuniti njihov zahtjev od 3.91 kn po litri mlijeka.

OB
-obrisani-
14:57 23.02.2010.

dajte cjeli proračun seljacima, nek i dalje cjele dane provode pred seoskim birtijama nek se opijaju, nek se kere nek kupuju terenca

OB
-obrisani-
14:35 23.02.2010.

Pa onda neka kaže neko da samo Srbi vole traktore...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije