Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.01.2015. u 11:44

Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Novoj TV, zacijelo je već oguglala na pohvale u ovoj rubrici, ali sad je neizbježna još jedna

Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Novoj TV, zacijelo je već oguglala na pohvale u ovoj rubrici, ali sad je neizbježna još jedna. Prijašnje su se, doduše, odnosile na njezina izvještavanja izvan Hrvatske, a sad je za pohvalu sinoćnji intervju iz središta Zagreba, s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem. U pravo vrijeme, tj. na Badnjak po Julijanskom kalendaru, po kojem se ravna SPC, a još važnije – pravim pitanjima do pravih odgovora.

Primjerice, na ono o dosad najlošijim odnosima Hrvatske i Srbije od rata dosad, mitropolit Porfirije rekao je kako "moramo voljeti jedni druge – mi koji živimo na istim prostorima". I pritom dodao da su i Crkve (su)krivci što se nije učinilo više u procesu pomirbe. U trenutku kad se učinilo da će Ivana Petrović otvoriti Pandorinu kutiju s pitanjem o protivljenju SPC kanonizaciji kardinala Stepinca, mitropolit Porfirije rekao je koncilijantno da se načini kanonizacije u dvjema Crkvama razlikuju, ponovivši riječi patrijarha Irineja "da je dobro da netko tko je svetitelj u jednoj Crkvi bude poštovan i u drugoj Crkvi", ali da je "to po definiciji pitanje Katoličke crkve i to ne samo u Hrvatskoj , nego univerzalne Katoličke crkve". Otprilike, kako bi rekli Zagorci – ne bi se štel mešat!

Kada se k tome pribroje odgovori da bi hrvatska i srpska djeca u istočnoj Slavoniji trebala zajedno ići u školu i vrtiće te da je SPC-u uglavnom vraćena imovina (što premijer sigurno neće komentirati da su pohlepni – op. a.), intervju je zaokružen u cjelinu, koja je sinoć, na Badnjak kojega slave pravoslavni vjernici, ostavila traga na televizijskim ekranima. Jer je mitropolita Porfirija ponovno promovirala u episkopa novoga doba. Tj. upravo onakvoga kakav treba Hrvatskoj. Zahvaljujući profesionalnom "nosu" Ivane Petrović, s Nove TV.

PLUS Zemlja je majka! Potvrdilo se to i u sinoćnjem dokumentarcu "Pogledi: Dišem, kopam, čeprkam..." na HTV1, o urbanim vrtovima u Varaždinu, koji su nikli prije tri godine.

MINUS I. Petrović zna, ali je trebala podučiti i gledateljstvo da se mitropolita oslovljava s "visokopreosvešteni gospodine", jer je u neznanju uzrok podjela, mržnje i ratova.

>>Kako je rasipnički let Vesne Pusić nestao u 56 HTV-ovih sekundi

>>Danijela Trbović sjajna je na 8. katu, ne dajte joj da opet vodi sučeljavanje

Komentara 92

SI
Sinatra
11:56 07.01.2015.

Jasno mi je da su srbi pravoslavci ali oni nisu jedini pravoslavci u RH. U Hrvatskoj živi poveća zajednica makedonaca koji su također pravoslavci. Ima i bugara i rusa... Također u Hrvatskoj djeluje i Hrvatska pravoslavna crkva koja služi hrvatima pravoslavcima. Zašto naši političari uvijek imaju potrebu da se ulaguju srbima? Treba više promovirati Hrvatsku pravoslavnu crkvu jer bi se mnogi vjernici koji idu u Srpsku pravoslavnu crkvu rado prebacili u HPC jer se ne osjećaju kao srbi već kao hrvatski pravoslavci. SPC manipulira vjerničkim osječajima i veže ih uz nacionalnost što nije interes ove države. Ne zaboravimo da je SPC u hrvatskoj bio centar terorističke djelatnosti u doba Domovinskog rata. Nadamo se da ćemo za slijedeći pravoslavni Božić vidjeti predsjednicu na misi u HPC.

EN
enigma898
12:22 07.01.2015.

SPC je izravno vezana na četničku ideologiju, danas popuju oni isti koji su davali blagoslov Arkanovim tigrovima i četnicima koji su pod krstom ratovali za srpski Zadar i Vukovar... Uglavnom SPC nažalost nema dodirnih točaka sa kršćanstvom.

MP
mpera7
12:03 07.01.2015.

Kakva su to prava pitanja? Bradate hijene prigodničarski su navukle janjeću kožu a svoje velikosrpske ideologije nisu se nikada, ni javno ni tajno odrekli. Lako je teoretski raspravljati i pozivati na mir dok ti ista država koju je ta organizacijaa sotonizirala danas isplaćuje velike novce. Poznati je to bizantizam, trebalo je popa upitati što misli o ratnim reparacijama, kažnjavanju srpskih ratnih zločina i pronalaženju masovnih grobnica srpskog genocida pa bi onda vidjeli ljubavi i ekumenizma. Uvijek iste priče, uvijek isti scenarij i uvijek isti bedaci koji im nasjedaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije