Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica

Prof. Josip Milat: Borci NOR-a dokazani su antifašisti

Josip Milat
Ivana Ivanović/Pixsell
26.10.2011.
u 16:21

Antifašizam je neizostavan element suvremene demokracije, istaknuo je kontraadmiral Ante Urlić

Novokomponirani domoljubi žele zatrti pa čak i proglasiti zločincima slavne borce Narodnooslobodilačke vojske. Francuzi su od svog Pokreta otpora napravili mit, a mi tajimo imena svojih antifašista. Žalosno je da su sva imena ulica i trgova izbrisana, da Split nema ni ulicu ni trg žrtava fašizma. Borci NOR-a dokazani su antifašisti. Prošlost se ne može izbrisati, odgajajmo mlade na povijesnim činjenicama, poručio je prof. Josip Milat, predsjednik splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca sa svečanosti obilježavanja 67. godišnjice oslobođenja Splita.

Uz borce NOR-a, svečanosti održanoj u HNK nazočili su kontraadmiral Ante Urlić, izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića, Anđelka Visković i Jure Šundov, splitski dogradonačelnici, Petroslav Sapunar, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, Ivan Pavić, rektor Sveučilišta, Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH...
 
– Prije 67 godina splitski težaci i radnici istjerali su okupatora, vratili ovaj grad matici zemlji i vratili materinji jezik. Hvala svima koji su, da bi ostvarili sveti cilj, vratili slobodu našem gradu. Velika smo zemlja po površini, a sve nas je manje. U ovoj predizbornoj kampanji neka se šalju poruke koje nas spajaju, a ne one koje nas razdvajaju – poručio je dogradonačelnik Jure Šundov.

Kontraadmiral Ante Urlić podsjetio je da su  četiri tisuće Splićana dale život za oslobođenje svog grada od okupatora. Zahvalio im je kao i svima koji su u Domovinskom ratu dali život za slobodnu Hrvatsku.   

– Antifašizam je neizostavan element suvremene demokracije. Ponosan sam na antifašizam i Domovinski rat. Čast i slava svima koji su od stoljeća sedmog dali život za domovinu – rekao je Urlić.

Poznatom splitskom antifašistu, prof. Milivoju Lalinu uručeno je odličje Reda Stjepana Radića. Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, izaslanstvo Grada i Oružanih snaga RH položili su jutros vijence na kosturnicu boraca NOB-a i kod spomen-ploče na Pjaci povodom obilježavanja 67. godišnjice oslobođenja Splita u Drugome svjetskom ratu.

Ključne riječi

Komentara 4

VE
velikazmija
21:01 27.10.2011.

molim da mi netko objasni iz elite titine --pitanje -- jeli moguće da bilo koji borac iz prošlog rata bude -partizan -- komunist i antifašist ako se zna da su u komunizmu počinjeni najveći zločini lli skoro najveći i komunizamkomunizam kao pokret svugdje u europi je zabranjen --hvala --

ST
standup
23:04 27.10.2011.

..jer danas iz Hr.-proracúna primaju njih \"zivih\" -43.000 Antifastickih-penzija ??

ST
standup
23:02 27.10.2011.

..ma lipo vi nacínite Lustraciju medju-vama Antifastima NORa (-pravim), pa niko necé nista slabo govoriti o vama,..a drug-Kontraadmiral-Milat bi po logiki starosti, triba imati najmanje 18(punoljetnost)+66 (pasalo od rata 1945.)=84 godine starosti ??...ili jos uvik postoje \"zamjenice-majki-neznanih-junaka\", po yugo ustavu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije