Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građani na radu u inozemstvu nazad u Hrvatsku poslali 1,91 milijardi eura!

Rumunjska i Srbija rekorderi su po primljenim doznakama s više od 3,5 milijardi eura.
12. studenoga 2020. u 20:00 7 komentara 1846 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U godinu dana iznos privatnih doznaka pristiglih u Hrvatsku povećao se za 170 milijuna eura! Lani je ukupan priljev sredstava na privatne račune građana bio 1,91 milijardi eura – 952 milijuna eura stiglo je iz neke od država članica EU, a 961 milijuna eura izvan EU!

OBJAVLJEN POPIS Grad Zagreb na dražbi prodaje stanove na atraktivnim lokacijama: Pogledajte početne cijene

 

Rumunjska i Srbija su rekorderi po primljenim doznakama s po više od 3,5 milijarde eura doznaka, tri milijarde eura sjelo je na privatne račune u Poljsku, a Hrvatska je s lanjskim povećanjem gotovo sustigla Italiju. Prema Bosni i Hercegovini slilo se 1,5 milijardi eura, a od europskih zemalja još jedino Litva i Bugarska imaju više od jedne milijarde eura privatnih doznaka.

Kad se od priljeva oduzmu privatne doznake koje su isplaćene iz Hrvatske prema drugim zemljama, a lani su one bile 433 milijuna eura, Hrvatska se našla na četvrtom mjestu među 11 članica EU primateljica s plusom od 1,48 milijardi eura. Ispred nas su Rumunjska, Portugal i Poljska, navodi Eurostat koji u podatke uključuje radničke, ali i sve druge doznake na privatne račune građana.

 

Bosna i Hercegovina imala je neznatni odljev od 67 milijuna eura, pa je njezin saldo tek nešto niži od hrvatskog i iznosi 1,442 milijarde eura. Slovenija se nalazi među zemljama s većim odljevom doznaka od priljeva za 24 milijuna eura, Srbija je u plusu 3,3 milijarde eura, Kosovo 821 milijun eura, Crna Gora 196 milijuna eura, a Sjeverna Makedonija 178 milijuna eura.  

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Ludwik:

    RH je teško bolesni pacijent kojega na životu održava turizam i dijaspora. Upravo ona dijaspora kojoj vladajuća HDZSDP partija ne omogućuje pravo glasa i upravo ona dijaspora koja ima pravo na manje zastupnika od onih koji su ubijali, silovali i ... prikaži još! pljačkali po Hrvatskoj, a danas su "svjetonazorski bliski" vladajućoj partiji tj. koalicijski partneri.

  • nečešrazbojniče:

    To je sramota a ne za hvalu.

  • ivanjoksimovic:

    Tih 3.5 milijardi doznaka u Srbijivecim delom nije od dijaspore vec od freelancera. Ima nas oko 100.000 koji tako radimo za inostrane kompanije i online platforme. IT sektor je odavno vec glavni izvozni segment. Sa procenjenih 2.5 milijardi putem doznaka ... prikaži još! + oko 1.5 milijardi koje sednu na racune pravnih subjekata, izvoz IT usluga iz Srbije je negde oko 4 milijarde, daleko vise nego bilo koja ino kompanija poput Fiata, kineske zelezare, Michelina i drugih.