Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 u hrvatskoj

Stožer: 165 novih slučajeva, šest osoba preminulo: Najmlađi umrli 42 godine, najstariji 84

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 146 novozaraženih koronavirusom
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/3
13.09.2020.
u 13:45

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13.533 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 224 preminulo, a 10.899 se oporavilo.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2410. 

Među njima je 309 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Šest je osoba preminulo. 

Dvije osobe preminule su u Splitu (Ž, 1951. godište te M, 1941. godište), jedna u Zagrebu (M, 1936. godište), jedna u Virovitici (Ž, 1949. godište), jedna u Osijeku (M, 1954. godište) te jedna u Rijeci (M, 1978. godište).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13.533 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 224 preminulo, a 10.899 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8314 osoba. 

Do danas su ukupno testirane 221.834 osobe, od toga 5339 u posljednja 24 sata.

Tijek događaja: 

15:58 Na području Virovitičko-podravske županije devetero je novozaraženih od koronavirusa, osmero ima blage simptome, a jedan je asimptomatski, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Šestero je srednje, a troje starije životne dobi. 

Trenutno su bolesne 63 osobe, od kojih je četvere na bolničkom liječenju. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, nemaju teže izražene simptome bolesti. U samoizolaciji su trenutno 192 osobe.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije Covidom 19 zaražene su 142 osobe. Dvoje ljudi je umrlo, a 77 se oporavilo. 

14:22 U Zadarskoj županiji devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima prije oboljelih osoba, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Osmero novozaraženih izolaciju će provesti na području Zadra, a jedna osoba u Zemuniku Donjem.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 240 uzoraka, a na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 12 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru. 

Policijski službenici u protekla 24 sata evidentirali su dva kršenja propisane samoizolacije.

>> VIDEO Psiholozi: Očekujemo porast tjeskobe i depresije kod mladih!

13:53 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a deset osoba je izliječeno, izvijestio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o muškarcu i dvije žene  iz Dubrovnika, zatim muškarcu i ženi iz Župe dubrovačke, gdje je za muškarca utvrđena epidemiološka veza, te dvije žene iz Konavala, od kojih je za jednu utvrđena epidemiološka veza.

Među deset izliječenih njih pet je iz Dubrovnika, dvoje iz Metkovića, jedan iz Konavala te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području županije.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se 23 osobe, od kojih tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 684 osoba, a u protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje tog slučaja, ukupno 70. od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 11 888 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

13:30 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o jednoj mlađoj osobi i jednom djetetu, a oboje su bili sudionici svadbene svečanosti održanoj u Varaždinu 5. rujna s koje je do sada potvrđeno 11 pozitivnih osoba. Kako se radi o blažoj kliničkoj slici liječit će se kod kuće.

- Pošto se kod djeteta radi o učeniku nižih razreda osnovne škole s područja Grada Varaždina, koje je u ponedjeljak prije stavljanja u izolaciju bilo na nastavi, a prve simptome je razvilo u utorak navečer, po kriteriju obrade u samoizolaciju se stavljaju svi učenici iz njegovog razreda i razrednica. Tako u samoizolaciji samo na osnovu ovog slučaja imamo preko 20 učenika i jednako toliko roditelja. Kako se u nekoliko obitelji nalazi više djece, teško je organizirati život po modelu samoizolacije i odvajanja te u većini slučajeva i drugo maloljetno dijete ostaje kod kuće s tim jednim roditeljem i izolantom. Mjera samoizolacije određena im je do 21. rujna, a nastava će se do tada održavati online. Za sada su sva ostala djeca iz dotičnog razreda zdrava i nadamo se da će tako i ostati - kažu u Stožeru.

11:37 – Od jučer u 12.00 do danas pristigli su svi nalazi za Karlovačku županiju i svi su negativni. Pristiglo je ukupno 177 nalaza i od toga 157 Karlovac i 20 Ogulin. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 209 osoba, a trenutno imamo 34 aktivna slučaja. U OB Karlovac liječe se 3 COVID pozitivne osobe. U samoizolaciji su 233 osobe i nije bilo kršenja.

Inspekcija SCZ KARLOVAC nadzori 12./13.09.2020. Područje grada Ogulina: noćni barovi - 5. Područje grada Karlovca: noćni barovi - 1. Za sve nadzore su sačinjene bilješke, a u jednom ugostiteljskom objektu u Ogulinu uočen je nedostataj (nepridržavanje propisane distance) pa je stoga izdano usmeno upozorenje.

11:28 – U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je sedam novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3), općina Vrbje (2) te po jedna osoba s područja grada Nove gradiške i općine Davor.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 516, dok je broj aktivnih slučajeva 105 (2 aktivne osobe više nego prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (isto stanje kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 493 osobe (17 osoba manje nego prethodni dan).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 122 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 109 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 13 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 362 osobe, a ukupno je testirano 7284 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 106 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

11:24 –  U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji osam je novozaraženih osoba koronavirusom, najviše iz Čepina, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.

U zadnja 24 sata u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je ukupno 249 uzoraka, a od kojih je osam bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novozaražene osobe su iz Čepina, a po jedna iz Osijeka, Đakova, Semeljaca i Darde, priopćio je Stožer. Napominju kako je na liječenju u osječkom KBC-u nalazi se 20 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je jedan na respiratoru.

11:00 –  U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji umrle su dvije osobe od Covid infekcije, a zabilježena je 21 osoba pozitivna na novi koronavirus,   izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 475 obrađenih testova danas je 21 novooboljela osoba pozitivna na Covid infekciju. Iz Splita ih je osam, Sinja pet, Dugopolja i Kaštela po dva, te po jedan iz Klisa, Runovića, Solina i Trilja. U Stožeru kažu da od 21 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije deset osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1187 osoba nalazi se u samoizolaciji, a na bolničkom liječenju su 64 Covid pozitivne osobe. Četiri osobe su na respiratoru, dok je u karanteni jedan državljanin SAD-a. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrle su dvije osobe,  69-godišnja žena i 79-godišnji muškarac, koji nije imao prebivalište na području Splitsko-dalmatinske županije.

10:45 –  U Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ) u nedjelju je 16 novozaraženih osoba koronavirusom, a devet osoba je ozdravilo, javio je županijski Stožer civilne zaštite. Za deset novozaraženih se može utvrditi povezanost s prethodno zaraženim osobama, a za preostale se još utvrđuje izvor zaražavanja, doznaje se od epidemiologa. Na području županije sad su 123 aktivna slučaja a 379 osoba je u samoizolaciji.

10:40 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 1 nova pozitivna osoba na  COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca ). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 700, od kojih je 591 osoba izliječena, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji  8 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 137 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 9577. U samoizolaciji na području županije je 210 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničar i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 11 radnika (4 liječnika, 4 medicinske sestre/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika).

10:15 –  U posljednja 24 sata na na području Zagrebačke županije zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 193, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

Tri novooboljele osobe su iz Samobora, dvije iz Jastrebarskog, po jedna iz Velike Gorice te općina Klinča Sela, Orle i Žumberak, dok je pet novooboljelih iz Svetog Ivana Zeline. Od 14 novooboljelih osoba, pet osoba su kontakti prethodno oboljelih, četiri slučaja povezana su sa svadbom, dok je za pet slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 83 osobe.

10:05 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 9 je novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih su dvoje novooboljelih kontakti ranije zaraženih osoba s područja županije.

Sedam novooboljelih osoba od COVIDA 19 je s područja grada Bjelovara, dok su dvije novooboljele osobe s područja općine Rovišće. Od novooboljelih osoba jedan učenik je pohađao nastavu u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar i uslijed toga će sukladno epidemiološkim mjerama 1 razredno odjeljenje i njihov razrednik biti stavljeni u samoizolaciju.

09:22 U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Petrinje, jedna s područja grada Novske i jedna s područja općine Lekenik. Kod osoba s područja grada Petrinje i općine Lekenik poznat je izvor zaraze, dok je kod osobe s područja grada Novske epidemiološka obrada u tijeku.

08:47 U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježeno je 45 slučajeva novooboljelih od Covida-19, priopćio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 612 testiranja na SARS-CoV-2. Za 92 osobe izrečena je mjera samoizolacije.

Za deset novooboljelih osoba za sada se ne zna kako su se zarazile, 23 osobe su kontakti ranije oboljelih osoba, a kod pet je osoba epidemiološka obrada u tijeku. Tri su novooboljele osobe došle iz BiH, dvije su povratnici s godišnjeg odmora, a kod dvije je moguća izloženost prilikom izlaska.

Pozitivno je ukupno četvero djece (dvoje iz osnovne škole i dvoje iz srednjih škola, svi su povezani s kućnim kontaktima) te je mjera samoizolacije određena za četiri razreda.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2. U Gradu je Zagrebu 548 aktivnih slučajeva, a 1310 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Ključne riječi

Komentara 78

DI
Dingo
11:07 13.09.2020.

Ovdje je više nemoguće komentirati. Stalno dobijam poruku da se ne držim pravila komentiranja. Ako su pravila da pišem kako se vama sviđa, žao mi je ne mogu, jer ja pišem činjenice.

ED
edgar2
11:13 13.09.2020.

Sigurnost i osjećaj sigurnosti nisu iste stvari. Corona virus nam uzima ovo drugo, pogotovo što je stalno prisutan u medijima i našim životima. Oni koji strah nastoje sakriti "bezbrižnošću" također nisu u pravu. Corona cilja u prvom redu pluća, a zatim bubrege, jetru i krvne žile...I nije "bezopasna" kako se mnogima čini???

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
10:18 13.09.2020.

Koliko je ljudi zaraženo i umrlo zbog HDZovog 'kontroliranog rizika'?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije