Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJENA Na čelu Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje dekan FER-a

Primorac dovodi svoga favorita za predsjednika Nacionalnog vijeća

06.12.2008.
u 21:11

Akademik Frano Parać više nije predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje. Odluka je donesena jučer na zatvorenoj sjednici Vlade nakon koje su odmah po akademskim krugovima krenule glasine da je F. Parać smijenjen jer se nije slagao sa novim Zakonom o sveučilištima kao niti sa financiranjem izgradnje Muzičke akademije na čijem je čelu i sam bio. No pravi je razlog zbog kojeg F. Parać više nije predsjednik Vijeća, tvrdi Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanosti i visoko obrazovanje, je taj što mu je 1. prosinca istekao dvogodišnji mandat.

No njegova “fotelja” neće dugo biti prazna, a novi predsjednik, priča se i favorit ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, jest dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Vedran Mornar.

– Razgovarao sam sa ministrom Primorcem i znam da me je predložio za novog predsjednika Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje. Ako me žele, ja ću tu funkciju prihvatiti. Takvo što se ne odbija – polaskan je Mornar.

“Novi predsjednik” već je počeo razmišljati o tome što bi sve kao osoba na čelu Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje mogao promijeniti nabolje.

A smanjivanje kvota na Pravnom i Ekonomskom fakultetu samo je jedan od njegovih ciljeva.

– Mislim da imamo previše pravnika i ekonomista i da bi bilo dobro smanjiti upisne kvote na tim fakultetima. Inzistirat ću na kvaliteti i nije isključeno da se neki studiji, ako ne budu imali prostorne i kadrovske uvjete, neće zatvoriti. Sa evaluacijom programa na pravnim i medicinskim fakultetima se već se krenulo – otkrio je Mornar.

Tvrdnja da u Hrvatskoj ima previše pravnika razljutila je dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu Josipa Kregara.

– Broj upisanih studenata u zadnjih pet godina smanjili smo sa dvije tisuće na 600. Smanjili smo i broj upisanih izvanrednih studenata. Sada ih upisujemo svega 200. Za trenutni broj upisanih imamo uvjete, i kada bismo kvotu još smanjivali, bilo bi loše – kaže Kregar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije