Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Slučajevi s nepravilnim dnevnicama nastavili su se i nakon Vlade Zorana Milanovića

Dinko Cvitan rekao je da je cjelokupni predmet preuzeo USKOK te da se potencijalno radi o zlouporabama položaja i ovlasti i krivotvorenjima službene isprave
06. ožujka 2017. u 13:16 123 komentara 23385 prikaza
Andrej Plenković i Dinko Cvitan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Nepravilnosti s dnevnicama utvrđene su i nakon Vlade Zorana Milanovića, rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj konferenciji za medije s državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, na kojoj je predstavio nove informacije o slučaju Dnevnice, zbog kojeg je priveden bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha. Plenković nije dao jasan odgovor na pitanje je li nepravilnosti bilo i u mandatu Tihomira Oreškovića, tek je rekao da će sve biti predmet istrage.

Plenković je rekao da je, nakon slučaja sa Sauchom, nadležne službe u sklopu Vlade zamolio da uz slučaj trojice savjetnika u Milanovićevoj Vladi temeljito pogledaju i druga putovanja i putne naloge. 

– Informacije koje sam dobio upućuju na zaključak da postoji još niz nepravilnosti i nezakonitosti glede određenih putnih naloga koji su izdavani u proteklom vremenu te sam zbog toga obavijestio državnog odvjetnika prije nekoliko dana o tim novim informacijama i sumnjama koje imamo – dakle, da su počinjena i druga kaznena djela, osim u vezi s ova tri slučaja – rekao je Plenković.

tomislav saucha NEZAVISNI ZASTUPNIK Saucha se vratio u Sabor: Od nečega moram živjeti. Šutjeti neću, nitko mi neće staviti flaster! Peđa Grbin Peđa Grbin: 'Očito je da se muljalo u dužem razdoblju. Počinitelji moraju biti kažnjeni'

Nije htio davati dodatne informacije o tome kada su se, to jest u čijem mandatu, dogodile te nepravilnosti, no otkrio je da se to zbivalo i nakon mandata premijera Zorana Milanovića. Na pitanje o kojim se iznosima radi, rekao je da je to predmet istrage. 

Plenković je zamolio Cvitana da DORH u cijelosti preuzme ovaj slučaj kako bi se otkrila potpuna istina. Dodao je, ne ulazeći u ocjenu odgovornosti bilo koga, da od DORH-a očekuje da poduzme odgovarajuće radnje. Dinko Cvitan rekao je da je predmet preuzeo USKOK te da je potencijalno riječ o zlouporabama položaja i ovlasti i krivotvorenjima službenih isprava.

Plenković je najavio i promjenu sustava.

– Ono što ćemo sigurno učiniti, a o čemu sam razgovarao sa svojim suradnicima, jest da ćemo promijeniti sustav u sklopu kojeg su se za putne naloge isplaćivale akontacije, dakle predujmovi za troškove, direktno na ruke djelatnicima, odnosno dužnosnicima koji putuju. U budućnosti će se taj sustav rješavati putem transfera na bankovne račune, čime se može izbjeći bilo kakav slučaj manipulacije – rekao je Plenković.

[video: 19647 / ]

 

>> Plenković uzvratio: Junckerova podrška arbitraži sa Slovenijom je irelevantna i neprihvatljiva

>> Plenković o zapošljavanju brata ministra Marića: Taj slučaj je završen

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Harpoon:

  Danas sam doživio prosvjetljenje i osvjedočio čudu. Pa, voštana figura Cvitan se ukazao kao Gospa Međugorska i prozborio par unaprijed pripremljenih i naučenih napamet rečenica. Bravo Cvitane, dobar početak, ako ovako nastaviš sa pojavljivanjem svake Papine smrti i prozboriš rečenicu ... prikaži još! dvije, koje nas bacaju u autotrans od oduševljenja, budi siguran maj Ccjetko da ti se smiješe još najmanje dva mandata.

 • Fr@njo:

  treba ispitati ne samo dnevnice, vec , kuda je sve letio vladin zrakopov, Rankov helikopter, kojom svrhom..

 • Avatar opasnalisica
  opasnalisica:

  Ide polako ali ide!