Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASAKR Pozadina četverostrukog ubojstva u Križevcima

Pozadina masakra u Križevcima: Strah nas je javiti se obiteljima ubijenih!

03.03.2009.
u 18:10

KRIŽEVCI – Pedesetogodišnji Stjepan Rošker iz Križevaca, osumnjičen za četverostruko ubojstvo, nikada ne bi potegnuo oružje na strinu, bratića, nećakinju i mladića koji se tamo slučajno zatekao da nije 13. veljače, u petak, na kućnu adresu uz tužbu radi utvrđivanja prava vlasništva primio i ugovor o darovanju.

Da se to nije dogodilo, Jasmina, Siniša i Đurđa Rošker te Tihomir Matoić danas bi bili živi, uvjerena je obitelj Stjepana Roškera.

Dopisivala podatke
Jer, tvrde, tek je iz ugovora doznao da zemljište na kojem je prije nekoliko godina napravio klijet i na kojemu je kanio zasaditi brajdu nije njegovo, već da je njegova baka Katarina grunt 1986. godine darovala strini Đurđi. Ispalo je da je ugovor potpisala 16 dana prije nego što je sa Stjepanovim roditeljima potpisala da će im, u zamjenu za doživotno uzdržavanje, ostaviti i tu česticu zemlje.

– Iz aviona se vidi da je strina dopisivala podatke na taj ugovor. To je obična krivotvorina! Zašto nam prije nije rekla da je zemlja njezina, dok joj je muž bio živ? Sigurno zato što joj on nikada ne bi dopustio da nam uzme zemlju – uvjerene su i Đurđa i Marija Rošker, supruga i majka osumnjičenoga.

U zemljišno-knjižnom odjelu križevačkoga Općinskog suda pokušali smo doznati čija je zapravo zemlja zbog koje je počinjen zločin. Gruntovno, vlasnici su Stjepan, njegova majka, dvije sestre i brat. Katastarski, posjednik je bio ubijeni Siniša Rošker.

– Roškeri su upisani kao vlasnici u pet jednakih dijelova 1998. godine na temelju rješenja o nasljeđivanju – objašnjavaju u gruntovnici. Imovina je to koju su naslijedili od Stjepana Roškera, osumnjičenikova oca.

– Pokojni Siniša postao je posjednikom 21. siječnja ove godine, nakon što je provedeno rješenje o nasljeđivanju iz prošle godine, iza njegova pokojnog oca Vinka – kažu u katastru.

Razlika između katastarskih i gruntovnih podataka, kakva se dogodila kod Roškerovih, nije, objašnjavaju službenici, jedinstven slučaj u Hrvatskoj jer se zemljišne knjige još uvijek sređuju.

Punili mu glavu
– Stjepanu su “prijatelji” napunili glavu time da je izgubio sud, da će zemlja ostati Đurđina. I eto što se dogodilo. Sa Snježanom i Sanelom nismo se ovih dana uopće čuli iako smo inače bili dobri. Strah nas je javiti im se – kažu u obitelji osumnjičenog čije je hice supruga ubijenog Siniše Roškera, Snježana, izbjegla bijegom preko balkona.

Svjesni su, kažu, da se nakon tragedije sudski postupak za utvrđivanje prava vlasništva prekida, no do zemlje im više nije.

– Došli ste sada kada je sve gotovo. U ovom je kraju puno ljudi bilo u ratu, a sad su bez posla i nemaju novca za preživljavanje. I tko zna koliko njima treba da puknu. A o tome nitko ne vodi računa i nitko im ne daje nikakvu pomoć – kazali su Križevčani nakon tragedije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije