Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novčane sankcije

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo 5 međimurskih dužnosnika

'03.09.2012., Cakovec-  Pocetak nove skolske godine u Ekonomskoj i trgovackoj skoli Cakovec. Medjimurski zupan Ivan Perhoc.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
17.04.2013.
u 13:38

Zbog kršenja zakona o sprečavanju sukoba interesa kaznom od 5000 kuna kažnjen je međimurski župan Ivan Perhoč. S 3000 kuna kažnjeni su Mladen Horvat,i Franjo Makovec te Višnja Ivačić dok je Ljubomir Grgec kažnjen s 2000 kuna

Novooformljeno povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je u Zagrebu sankcioniralo pet međimurskih dužnosnika. Zbog istovremenog obnašanja dužnosti župana i općinskih načelnika te predsjedanja i članstva u nadzornom odboru trgovačkog društva Međimurske vode, povjerenstvo je zbog kršenja zakona o sprečavanju sukoba interesa kaznom u vrijednosti od 5000 kuna kaznilo međimurskog župana Ivana Perhoča. S 3000 kuna kažnjeni su općinski načelnik Nedelišća Mladen Horvat, općinski načelnik Svetog Martina na Muri Franjo Makovec te načelnica općine Pribislavec Višnja Ivačić dok je načelnik općine Kotoriba Ljubomir Grgec kažnjen s 2000 kuna.

Iako je bilo predloženo da kazne iznose za župana 7000, a za načelnike 5000 kuna, povjerenstvo je na kraju uvažilo obrazloženja dužnosnika i smanjilo novčane iznose kazni. Također, dalo je kažnjenim dužnosnicima 45 dana da od donošenja odluke razriješe sporne situacije sukoba interesa. Inače, ne učine li to, pokrenut će protiv njih nove postupke,a onda će sankcije biti i teže. Svi dužnosnici opravdavali su se da su uoči stupanja u nadzorni odbor tvrtke Međimurske vode tražili mišljenje u ministarstvu uprave je li istodobno obavljanje lokalnih dužnosti i članstva u nadzornom odboru sukob interesa, no kako nisu dobili jasan odgovor a u to vrijeme novo povjerenstvo nije bilo formirano, smatrali su da nisu u sukobu interesa. K tome, svi su naveli da za članstvo u nadzornom odboru ne primaju nikakvu financijsku naknadu,a načelnik Grgec je dodao da svoju načelničku dužnost obavlja volonterski.

- Povjerenstvo je uvažilo sve vaše razloge iako se svojim radom u nadzornom odboru te tvrtke štitili javni interes, to vas ipak ne sprečava da poštujete zakon. Uzimajući u obzir i to da za rad u nadzornom odboru niste primali financijsku naknadu, povjerenstvo je smanjilo predložene novčane sankcije i odredili smo vam najmanje propisane iznose. Sada vam preostaje da razriješite sporne situacije i izađete iz nadzornog odbora - kazala je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.

>>Sukob interesa ne vrijedi za Milanovićeve savjetnike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije