Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potraga za nestalima u ratu: Srbija i Hrvatska odredile lokacije koje treba pretražiti

Hrvatska ustraje na otvaranju arhiva sigurnosno-obavještajnog sustava bivše Jugoslavenske narodne armije, jer bi se u njima mogli nalaziti podaci o premještanju masovnih grobnica na području Hrvatske
23. listopada 2020. u 20:13 2 komentara 1764 prikaza
Bodegraj: Otkrivanje spomen-obilježja mjesta masovne grobnice žrtava
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatska i Srbija dogovorile su se u petak koje lokacije treba pretražiti u potrazi za preostalih 1900 nestalih u ratu 1990-tih, doznaje Hina nakon sastanka dvaju povjerenstava u Beogradu.

JEDAN OD POLITIČKIH PRIORITETA Grlić Radman: Potraga za nestalima - jedno od najtežih pitanja Domovinskog rata

Srbija bi trebala pretražiti tri lokacije, kod Sremskih Karlovaca i Bogojeva u Vojvodini te grobna mjesta nizvodno uz Dunav od Smedereva prema hidroelektrani Đerdapu. Lokacije u Hrvatskoj su kninsko groblje te poznate grobnice nakon akcija Bljesak i Oluja. Na sastanku u Beogradu bili su i dužnosnici Međunarodnog Crvenog križa.

Potraga za nestalima je u bilateralnim susretima isticana kao jedan od prioriteta za poboljšanje odnosa između dviju država. Da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje rekli su nedavno na sastanku u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šefa diplomacije Goran Grlić Radman.

"Prema zahtjevima Hrvatske nastavit ćemo i s dodatnim dubinskim pretragama u arhivima, vezano uz određene informacije koje Zagreb potražuje. Također, danas smo od Hrvatske ponovo zatražili da vidimo ima li novih informacija vezano za bjelovarsku  i karlovačku vojarnu i Loru“, rekao je predsjednik srbijanskog povjerenstva za nestale Veljko Odalović.

SUSRET U BEOGRADU Hoće li ispuniti obećanje? Vučić: U novoj vladi mjesto će dobiti i Hrvati

Hrvatska ustraje na otvaranju arhiva sigurnosno-obavještajnog sustava bivše Jugoslavenske narodne armije, jer bi se u njima mogli nalaziti podaci o premještanju masovnih grobnica na području Hrvatske.

"Tražimo i povrat zaplijenjene dokumentacije medicinskog centra iz Vukovara te otvaranje arhiva i dokumenata koji se vežu za asanaciju na tom području“, rekao je predsjednik hrvatskog povjerenstva za zatočene i nestale Stjepan Sučić, prenosi Radio Slobodna Europa.

Dodao je da ovih dana traju pretrage sedam potencijalnih lokacija u Ličko-Senjskoj županiji, a prije toga se na terenu radilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u potrazi za ostacima 526 stradalih 1991.

Istodobno, na širem području Ovčare već tri se godine traga se za 65 ranjenika iz vukovarske bolnice, slučaj za koji je Zagreb od Beograda zatražio da se dubinski pregledaju dokumenti i eventualno pronađu korisne informacije.

morao se osvrnuti
Kakav peh! Dok je novinar izvještavao uživo s jezera, gledateljima pozornost privukao prizor u pozadini
Argeta Junior
FAMILY TIME
Ovo su zabavne aktivnosti s djecom koje će se svidjeti svakom roditelju
  • delmata.pakleni.otok:

    opit se u članku zamagljuje činjenica da je podjednak broj nestalih! ova suradnja je pod prinudom rusije isto ka ranija kvazi pomirba, a sve u pripremi terena za mini šengen... džaba ste krečili 30 godina... hahaha...

  • Avatar ukurtapash
    ukurtapash:

    ahahahaha, mrtve hrvate ce traziti po srbiji, mrtve srbe po hrvatskoj, a rat se vodio iskljucivo na teritoriju RH.