Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon pregovora

Postignut dogovor: Seljaci uspjeli - dobili novac i materijal

seljaci
Foto: Luka Klun/Pixsell
1/5
07.03.2010.
u 11:57

Tijekom jutra seljaci su deblokirali većinu prometnica. Prvu ratu novca dobit će 2011.

Nakon tri sata pregovora, ministar poljoprivrede Petar Čobanković uspio se dogovoriti s pobunjenim seljacima. U Đakovo je stigao oko 22 sata, nešto poslije jedan potpisan je sporazum koji bi trebao prekinuti prosvjede. Dogovoreno je da će seljaci dobiti dio novca za ovogodišnju sjetvu do kraja ožujka, a drugi dio do 15. travnja. Uz to kroz repromaterijal će dobiti i 600 kuna po hektaru obrađene površine. Dug iz sezone 2008/2009. država će im isplatiti u lipnju 2011.

>>Seljaci deblokirali prometnice

Sporazum s ministrom potpisali su predstavnici seljaka iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Dogovor s Čobankovićem odbio je Zvonko Pipić iz Virovitičko-podravske županije, koji je demonstrativno i napustio sastanak. Seljački vođe su, nakon potpisivanja, izjavili da dogovoreno nije ono što su otpočetka tražili, ali da su svjesni toga da je to jedini mogući kompromis.

Pokušali ih pregaziti

Samo nekoliko sati ranije činilo se da će umjesto dogovora doći do eskalacije sukoba na blokiranim cestama. Kad su seljaci traktorima počeli širiti blokadu na vinkovačkoj obilaznici, policijske patrole su ih pokušale zaustaviti, pa je došlo do kraćeg naguravanja s policijom.

Prosvjednici su probili policijski kordon i pomaknuli traktore oko 200 metara bliže gradu, no situacija se ubrzo smirila. Na području Osječko-baranjske županije osvanulo je deset blokada, a prolaz seljaci dopuštaju samo vozilima hitne medicinske pomoći i vatrogasaca.

- Više uistinu ne znam što je istina, funkcionira li uopće išta u ovoj državi - pita Matija Brlošić iz đakovačke Udruge Brazda.

U Donjem Vratnu, nedaleko od Varaždina, prosvjednici se nisu micali s prometnice, a blokirana je državna cesta D 2 između Varaždina i Koprivnice u selu Poljanec. Seljaci iz Ludbrega, koji su s traktorima na punktovima još od četvrtka, poručuju da će se pridružiti svojim kolegama iz Slavonije ako se ne postigne dogovor i ako njihovi odluče krenuti prema Zagrebu. Nakon šest dana i pet noći provedenih pod otvorenim nebom, seljački prosvjednici na području Virovitice traktorima su se, mimo policije, probili u grad.

Lov na prosvjednike po virovitičkim ulicama trajao je pola sata, a kako su traktoristi odbijali sve neredbe da se zaustave umalo su i pregazili nekoliko policajaca. Nakon što je policija privela dvojicu prosvjednika, došlo je i do incidenta u kojem je teško ozlijeđen jedan seljak. Policajci su ga, naime, palicom oborili na pod nakon što je netko viknuo "Pazi, pištolj!!", a nesretnik je ostao ležati bez svijesti na cesti. Pobunjeni seljaci nakon toga su policiji prijetili da će otići kućama po oružje te da će se braniti od novih napada.

Nešto kasnije i na virovitičkoj obilaznici došlo je do sukoba u kojem je još jedna osoba ozlijeđena. Kasno navečer nekoliko stotina seljaka krenulo je u napad na policijsku postaju u Virovitici želeći osloboditi privedenog prijatelja. Ipak, načelnik policije Slavko Kopjar i 15-ak temeljnih policajaca uspjelo ih je tijelima, bez nasilja, zaustaviti. Iako su ih seljaci pljuvali, policajci nisu posegnuli za silom.

Negodovali zbog blokade
- To što predstavnici Vlade ne žele nastaviti pregovore nije dobro - smatra Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, najavljujući da predstavnici sa svih punktova razgovaraju o širenju prosvjeda. Udruga cestovnih prijevoznika solidarizira se sa seljacima, ali traži da oslobode ceste. Slično kao i mještani Nove Bukovice, gdje je u subotu i nedjelju nekolicina mještana negodovala zbog blokade usred mjesta. Mještani podržavaju seljačke zahtjeve, no, vele, na posao i liječniku putuju obilazno, troše do 30 posto više za gorivo.

Komentara 190

OB
-obrisani-
12:01 08.03.2010.

selaki ko selaki...

ZH
zhgfrfz
13:36 07.03.2010.

stara taktika, zavadi pa vladaj potrebno je seljake sto više podjeliti, i onda jednima dati nešto malo da se međusobno posvade i da propane prosvjed dosada im je ta taktika uvijek uspijela, a sad će se vidjeti ko je veslo sisao

OB
-obrisani-
10:09 08.03.2010.

Hvala Bogu, ipak je sve prošlo u relativnom miru, kmeri nisu uspjeli izazvati nemire u zemlji. pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije