Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Top lista ‘10

Poslodavci su lani najviše tražili radnike u održavanju i konobare

'18.10.2010.,Karlovac- Cistacice u OS Grabrik. Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguriæ'
06.01.2011.
u 15:38

Na listi najtraženijih zanimanja i konobari, prodavači, šumski radnici, medicinske sestre

Iako su, po podacima Zavoda za zapošljavanje, područne službe Karlovac, 382 radnika u održavanju nezaposlena, upravo su oni lani najlakše nalazili posao. Bili su 11 mjeseci na prvom mjestu najtraženijih zanimanja i sa 225 zapošljavanja “smijenili” konobare, koje su godinu prije poslodavci najviše tražili. Konobar je drugo najtraženije zanimanje u županiji, a slijede prodavači, šumski radnici, medicinske sestre, radnici na proizvodnoj liniji, čistačice i kuhari. Među 4398 osoba zaposlenih u 11 mjeseci 2010. najviše je tih zanimanja, dok na ljestvici onih koji najteže pronalaze posao - traženo je samo četvero radnika - prednjače elektrotehničari, računalni operateri, poljoprivredni i šumski tehničari, te knjižničari.

 

Čistačica najviše

 

Premda spadaju u one koji lakše dolaze do posla, među nezaposlenima je čistačica najčešće zanimanje - od 11.803 bez posla, 969 su čistačice. Nešto manje, 833, nezaposlenih je prodavača, iako su vrlo tražena radna snaga. Teško do posla dolaze i radnici na proizvodnoj liniji, niskogradnji, poljoprivredi, te vozači teretnog vozila.

 

Ekonomisti traženi, ali...

 

Među onima s visokom stručnom spremom najlakše su se zapošljavali diplomirani ekonomisti, doktori medicine i profesori njemačkog jezika. Ipak, iako je 29 diplomiranih ekonomista zaposleno, još 113 ih je na “burzi”, najviše od svih s fakultetskom diplomom. Gotovo šest puta manje je nezaposlenih diplomiranih pravnika, 15 je agronoma, 14 diplomiranih inženjera šumarstva, te 11 razrednih učitelja. Inženjera i tehničara bilo je 877, uredskih i šalterskih službenika 1155, obrtničkih zanimanja 1743, rukovatelja strojevima 727, a najviše, 4077, u tzv. jednostavnim zanimanjima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije