Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priprema za školu

Besplatne su knjige, ali na pribor odu tisuće kuna

Ponuda školskog pribora u knjižarama
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/5
28.08.2018.
u 09:35

Prave se gužve tek očekuju, no navala na dućane već je počela.

Olovke, flomasteri, bojice, bilježnice, pernice, geometrijski pribor... I sve to duplo!

– Tako je to kad se kupuje za blizance – kroz smijeh kaže Iva Petretić koju smo zatekli u kupnji školskog pribora. I ona je, kao i mnogi drugi roditelji, odlučila sve potrebno kupiti prije početka škole da bi izbjegla najveće gužve, no iako se one očekuju tek od idućeg tjedna, trgovine su već pune.

Udžbenici se naručuju

– Ma već je ludnica – rukom odmahuje mama Iva pa objašnjava da, srećom, treba kupiti još svega nekoliko bilježnica.

– I naljepnice! – veselo je dodala njezina kći Monika koja se gurala kroz gužvu u potrazi za najljepšima i najšarenijima. Treba puno strpljenja da se nađe željeno jer more ljudi pregledava bilježnice, uspoređuje koje su na kockice, a koje na crte, isprobava se kako piše koja olovka, a na odjelu torbi sve se isprobavaju kako bi se vidjelo koja najbolje “sjeda na leđa“.

– Nemamo vremena ni predahnuti – kaže Bojan Vinko iz Narodnih novina te dodaje kako se prava ludnica tek sprema.

– Mnogi roditelji, posebice oni koji pribor kupuju prvi put, tek će kad počne škola točno znati što im treba. Onda će ova gužva izgledati kao godišnji odmor – komentira.

Ponuda školskog pribora u knjižarama
1/13

Strka je, objašnjavaju u knjižarama, ipak manja nego u vrijeme kada su se u trgovinama kupovali i udžbenici. Sada su oni za Zagrepčane, ali i za učenike iz većine okolnih gradova potpuno ili djelomično sufinancirani pa su ti dani prošlost. U Školskoj knjizi napominju da oni koji trebaju kupiti udžbenike uglavnom naručuju u knjižari ili putem interneta pa samo podižu pakete ili im se oni dostavljaju. Cijene se za osnovnu školu kreću od 520 do 1100 kuna, ovisno o razredu, a za srednju školu od 1300 do 1900.

Marke dižu cijenu

Zbog pristupačnijih cijena, ali i nemjerljivo bolje ponude, kako kažu, u kupnju u Zagreb dolaze roditelji i djeca iz cijele Hrvatske.

– Ne planiram potrošiti više od 1000 kuna sveukupno – govori pak mama Aida Kuljiš te dodaje kako se može pametno kupovati i uštedjeti ako se prije kupnje dobro informira o ponudi i cijenama.

Tako, primjerice, ima ruksaka za svega 30-ak kuna, ali i onih za 1500 kuna. Pernice se mogu naći već za 20 kuna, ali ako su pune i imaju više katova, onda i nekoliko stotina. Cijena bilježnica ovisi pak o debljini i koricama, pa se kreću od 50-ak lipa do 50 kuna. A veliki je faktor uvijek i marka.

– Djeca jednostavno vole stvari koje imaju sliku nečeg što vole, bilo da se radi o omiljenom nogometnom klubu ili liku iz crtića – kažu u knjižari Menart gdje su popularni motivi iz filmova “Star Wars“, “Ledeno kraljevstvo“, “Štrumfovi” i “Potraga za Nemom”... Dodatne uštede mogu se pak ugrabiti u velikim trgovačkim lancima gdje u ovo vrijeme “caruju” popusti na školski pribor koji sežu i do 60 posto.

Komentara 3

DA
DarthVader
10:54 28.08.2018.

Kaj bi vam sad jos i pribore trebali financirati. Pa toga nema nigdje na svijetu osim u ZG-u.

LE
LeandroZG
10:37 28.08.2018.

nista nije besplatno. nit su ih autori besplatno pisali, nit su ih lektori bespaltno lektorirali, niti ih tiskara besplatno tiska. Nema besplatno

DU
Deleted user
11:03 05.09.2018.

Hoces i robu besplatno Led tv.spavaću sobu ovo je crni humorr majkemi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije