Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠILA ISTRAGA

Posavec za Večernji nakon optužnice: 'Uvjeren sam da će sud u konačnici odbaciti krivnju'

Matija Posavec nakon afere i ostavke pomeo konkrenciju na izborima za župana
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
13.05.2022.
u 11:26

"Sada ću konačno imati prilike iznijeti svoje argumente i svoje viđenje cijele situacije", kaže

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti. Jedan od optuženih je i Matija Posavec, župan Međimurske županije koji je dao ostavku po svom uhićenju, a potom je pobijedio na izborima.

"Drago mi je da je konačno istraga završila i to je očekivani dio procesa nakon svega što je bilo prošle jeseni. Koliko vidim, nema ničega novog u odnosu na konstrukcije iz rješenja o istrazi u 9. mjesecu i sada ću konačno imati prilike iznijeti svoje argumente i svoje viđenje cijele situacije. U međuvremenu sam vratio mandat građanima, no oni su me nakon toga izabrali s još većom podrškom od čak 80 posto, i to mi je jedina obaveza i odgovornost. Uvjeren sam da će sud u konačnici odbaciti krivnju", kaže župan Matija Posavec. 

Osim njega, optužen je i Josip Kobal, a trećeokrivljeni je Milorad Novković.

VIDEO Otac Matije Posavca: On je predobar i pošten, jutros mi je rekao: "Ništa ne brini, tata"

Matija Posavec, podsjetimo, uhićen je u rujnu 2021. godine pod sumnjom da je uzeo 10.000 kuna mita od Josipa Kobala kako bi mu omogućio da ostane na funkciji u Upravnom vijeću Županijske uprave za ceste. Kobalu je mandat istjecao 28. srpnja 2021., a sumnja se da su se Posavec i Kobal to dogovarali između 6. svibnja i 9. srpnja. Sumnjalo se i da je nezakonito zaposlio dvije radnice.

Nakon što je Posavec dobio spomenutih 10.000 kuna, poduzeo je radnje koje su dovele do toga da je Kobal imenovan u Upravno vijeće. Posavec je očito neko vrijeme bio pod tajnim mjerama, tajno praćen i prisluškivan pa ga se sumnjiči i da je tijekom ožujka i travnja s Miloradom Novkovićem, pročelnikom Upravnog odjela za opću upravu i imovinske poslove, dogovarao natječaje za poslove. Novkovića se sumnjiči da je sistematizirao radna mjesta, raspisao javni natječaj te dao pitanja na testu Teni Č. i Jagodi M., nakon čega ih je zaposlio.

Posavec je nakon uhićenja podnio ostavku na poziciju župana. Međutim, u studenome 2021. godine objavio je kako će se kandidirati za župana na izborima koji su uslijedili nakon njegove ostavke. Osvojio je novi mandat na izborima i to 79,1 posto glasova građana koji su izašli na izbore.

Podsjetite se: Prvi intervju Matije Posavca nakon pobjede na izborima

Ključne riječi

Komentara 21

KO
Kološanin
12:56 13.05.2022.

Putevi hrvatskog pravosuđa čudniji su od puteva Gospodnjih. Božo Petrov je Statutom Hrvatskih voda smanjio potreban stupanj stručne spreme da bi zaposlio svoga kuma, a svoga šogora uvalio je u 2 upravna odbora. Mirela Ahmetović je zaposlila sestrinu šeficu da bi uvalila sestru na njeno mjesto. Ova 2 slučaja samo su konstatirana kao sukob interesa od strane Povjerenstva. Optužnica za njih nije niti podignuta. S druge strane, Aladrović je odletio iz Vlade radi podizanja optužnice zbog 2 pogodovanja pri zapošljavanju. Protiv Posavca je, tek nakon slučaja Aladrović, podignuta optužnica za primanje mita radi zapošljavanja, što je on sam već na početku i priznao.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:59 13.05.2022.

Zbog podizanja optužnice župani ne daju ostavke a od ministara se traži da daju ostavke radi istražnih radnji !?

Avatar horuk
horuk
14:40 13.05.2022.

To se zove karma. Pljackas miliune i uhvate te zbog 10.000

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije