Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera fimi media

Pokajnik Dimić: Prao sam novac na zahtjev N. Jurak i uzimao 10 posto

jurak
11.08.2010.
u 20:01

Ne zna se gdje su završili milijuni kuna iz Fimi medije. Naime, Nevenka Jurak novac nije dalje ulagala, a imovina koju posjeduje skromna je, stan i automobil. Prostor za tvrtku je unajmljivala.

Nevenku Jurak, vlasnicu tvrtke Fimi media koja je sklapala milijunske poslove s državnim tvrtkama, uglavnom zbog marketinških i promocijskih usluga, blisku prijateljicu Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave i bivšeg rizničara HDZ-a, za ispitivanja u USKOK-u prokazao je, kako doznajemo, njezin poslovni partner Bojan Dimić.

Izdavao fiktivne račune
Spomenuti je dvojac zajedno s Anitom Papeš Lončar, vlasnicom sestrinske tvrtke Fimi medije, u ponedjeljak uhićen prema nalogu USKOK-a pod sumnjom da su se udružili te na temelju fiktivnih računa, jednostavno rečeno, oprali vrtoglavih 16,5 milijuna kuna. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odredio je jednomjesečni istražni zatvor dvjema “poduzetnicama” zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela.

Iznoseći svoju obranu, Bojan Dimić je, doznajemo, odlučio priznati da je prema zahtjevu vlasnice Fimi medije te njezine posrednice Anite Lončar Papeš od travnja 2005. do listopada 2009. godine uime svoje tvrtke Jurakovoj izdao dvadesetak fiktivnih ugovora. Gotovinu je podizao te njezin trag pokušao prikriti navodnim plaćanjem obveza dobavljaču. No, novac je zapravo vraćao Jurakovoj, a sebi zadržavao proviziju u visini od deset posto.

Anita Lončar Papeš, doznajemo, također mu je prema nalogu svoje šefice davala smjernice kako da nešto učini te ga na temelju prijašnjeg poznanstva i upoznala s Nevenkom Jurak. Istražitelji procjenjuju da je vlasnica Fimi medije na opisani način “zamračila” desetak posto svojih prihoda. Je li u slične aranžmane Jurakova uključivala i svoje preostale poslovne suradnike, znat će se nakon što se pregledaju računala i dokumentacija, izuzeti za pretrage njezina stana i poslovnog prostora.

>>Barišić: Moram biti kuš jer se i protiv mene vodi istraga

Nevenka Jurak za ispitivanja u USKOK-u, doznajemo, opovrgnula je sve Dimićeve navode tvrdeći da nije kriva. Svoje je marketinške aktivnosti opisala kao legalne objašnjavajući koje je projekte odradila za svoje klijente. Za jučerašnjeg dolaska na zagrebački Županijski sud bliska prijateljica bivšeg HDZ-ova rizničara držala se prilično potišteno, a bilo je jasno da je onamo stigla uplakana. S obzirom na nove životne uvjete u kojima će se naći iza zatvorskih zidina, ne bi bilo čudno da se potpuno slomi te na kraju pred istražiteljima progovori.

Prava bi priča tada tek počela! Jer, čini se da bi policija i USKOK, detaljno češljajući sve poslove koje je s državnim poduzećima sklapala donedavno posve anonimna tvrtka Nevenke Jurak, lako mogli rasplesti dosad i najveće klupko korupcijskih afera u Hrvatskoj, zbog čega bi zagrebački Remetinec opet vrvio bivšom, ali i sadašnjom političkom i menadžerskom elitom. Od izvora bliskog istrazi doznajemo da preko “poslovnih aktivnosti” Nevenke Jurak istražitelji zapravo žele rasvijetliti nekontrolirano rasipanje novca iz 20-ak državnih poduzeća s kojima je poslovala te na kraju utvrditi na čijem su računu milijunski iznosi završavali.

>>Otac Jurakice: "Ma što mene ispitujete, samo zajedno živimo"

Zbog toga je i istraga, doznajemo, namjerno krenula od najslabije i najniže pozicionirane karike u korupcijskom lancu, pa je Jurakova uhićena kada je prikupljeno dovoljno čvrstih materijalnih dokaza o njezinu pranju novca za, kako stvari trenutačno stoje, tuđi račun. S obzirom na to da je njezina tvrtka ostvarivala milijunske prihode, nije jasno što je Jurakova s novcem kasnije radila jer je utvrđeno da ga nije dalje ulagala, a i lepeza imovine nije joj impozantna, štoviše, prilično je skromna. Osim stana u Zagrebu, Jurakova posjeduje auto, a tvrtka joj se nalazi u unajmljenom prostoru na Radničkoj cesti.

Korupcijski triler
No, bez obzira na vrijednost materijalnih dobara kojima raspolaže, doznajemo, USKOK će tražiti od suda da se imovina Nevenke Jurak blokira. Prema informacijama kojima trenutačno raspolažu i tijela kaznenog progona, poslovne aktivnosti Fimi medije bile su kulisa za izdašno financiranje HDZ-ove blagajne u vrijeme dok je stranci na čelu bio bivši premijer Ivo Sanader, pa bi pokretanje istrage o Fimi mediji lako moglo prerasti u, blago rečeno, prvoklasni napeti korupcijski triler.

Komentara 120

WE
western01
04:56 12.08.2010.

...kada sam ja govorio o N Jurak svi su se smijali...

MO
momak23
20:19 13.08.2010.

Ako su pokradeni toliki milijuni kako to da ona ima samo auto i stan,di su ti novci??!!

WE
western01
04:37 12.08.2010.

..pa daj ljudi mi smo u krugu sto je okolo i jadranke uzrok je posljedica ..a posljedicca je uzrok...sve nas to vodi vec dugo u ,,,netko treba platiti..platiti ce hrvatski narod,,,u generacijama koje dolaze ,ivo,jadranaka ,ivo ,..????10 godina tako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije