Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crobarometar

Podrška HDZ-u na najvišoj razini u godinu dana, birači razočarani DP-om

Zagreb: Odlazak Domovinskog pokreta sa sastanka s HDZ-om
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
24.05.2024.
u 22:28

Najveći pozitivac na političkoj sceni i dalje je Zoran Milanović (47%), usprkos činjenici da mu popularnost iz mjeseca u mjesec polako pada

Zamjeraju li građani Domovinskom pokretu koaliciju s HDZ-om, ili Milanoviću sudjelovanje u SDP-ovoj kampanji? Kako se razvoj događaja nakon parlamentarnih izbora odrazio na stavove birača, pokazalo je najnovije istraživanje Crobarometar provedeno u prvoj polovici svibnja.

Nakon što je sastavio treću za redom Vladu Republike Hrvatske, HDZ uživa najveću podršku u posljednjih godinu dana - 30,5 posto, a SDP je i dalje drugi s 20,2 posto, točno dva manje nego prošli mjesec. Slijedi Možemo (11,1%) i Most (8,6%), a iza njih je Domovinski pokret s gotovo tri postotna poena manje nego u travnju - 7,4 posto podrške.

Ostale stranke individualno nisu skupile više od dva posto potpore, a na njih otpada 11,6 posto, dok je broj neodlučnih u porastu te sada iznosi 10,6 posto.

Najveći pozitivac na političkoj sceni i dalje je Zoran Milanović (47%), usprkos činjenici da mu popularnost iz mjeseca u mjesec polako pada. Slijede ga Božo Petrov o kojemu pozitivno mišljenje ima 41 posto ispitanika, Andrej Plenković (39%), Tomislav Tomašević s jednim postotnim bodom manje, te Dalija Orešković (35%). Na šesto mjesto pao je vođa DP-a Ivan Penava koji je u travnju bio drugi najpozitivniji političar u očima javnosti.

Najnegativniji političar u svibnju je Peđa Grbin (54%), a drugo mjesto dijele Andrej Plenković i Hrvoje Zekanović, o kojima negativno misli 53 posto građana. Listu zaključuju Gordan Jandroković i Anka Mrak Taritaš s 51 i 50 posto negativnih mišljenja građana. Iako je najveći osobni pad potpore doživio Penava, nikome od vodećih političara popularnost nije rasla, osim predsjedniku IDS-a Daliboru Pausu.

GALERIJA Ovi ljudi ni krivi ni dužni idu u Sabor: Neki su jedva 'prebacili' 100 glasova, a uživat će u 2500 eura plaće

Zagreb: Odlazak Domovinskog pokreta sa sastanka s HDZ-om
1/34
Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Ričard
Ričard
00:09 25.05.2024.

Biračko tijelo DP bi bilo oduševljeno da su u koaliciji sa SKHSDP, Moremo, Istrijanima RF I manjincima. To je prirodni rezervat prosječnog krštenog Slavonca.

JO
JovanC
22:46 24.05.2024.

Glasao sam za DP i nisam razocaran koalicijom. Cilj izbora je osvojiti vlast, posto to nitko ne moze sam, mora se koalirati. Prirodno je da je DP koalirao sa HDZ-om. Pa sta ce koalirat s Bencickom i Pedjom?!?

ME
Mehana
11:12 25.05.2024.

Dok god je podrska HDZ u ovoj zemlji tolika, stanovnistvu od 20-40 god. je jedini izbor iseliti van! Na zalost, imaju potpuno pravo, jer tolika podrska samo znaci da jos imamo ogroman broj laznih RVI, nepotrebnih javnih sluzbenika, laznih radnih mjesta, namjestenika po HDZ liniji, korupciju, lazne natjecaje, nepotizam, pljacku EU fondova, gusenje privatnog poduzetnistva......ma jadno, ima izreka: svaka drzava ima svoju mafiju, samo ovdje mafija ima svoju drzavu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije