Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trosatni pregovori

Grčić se ne boji da se Most dogovorio s HDZ-om: Imamo 4 godine bogatog iskustva. To je korisno i za njih

Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
20.11.2015.
u 13:50

Ružica Vukovac, pregovaračica Mosta, kazala je da su predložili osnivanje poljoprivredne banke koja bi na terenu pratila poljoprivredne proizvođače

Nakon trosatnih pregovora Mosta i SDP-ove koalicije, pregovaračica Mosta, načelnica općine Velika Kopanica Ružica Vukovac rekla je da su dojmovi s pregovora odlični jer su razgovori bili vrlo konstruktivni. Rekla je da se krenulo s temom poljoprivrede, a stav je Mosta da je situacija vrlo ozbiljna. Predložili su osnivanje poljoprivredne banke koja bi na terenu pratila poljoprivredne proizvođače te žele redefinirati dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

– Ovo je za mene vrlo važan dan jer kao članica udruge OPG-ova Život, pa i kao dijete sa sela, dosad nikada nisam imala prilike razgovarati s ljudima koji su odgovorni za ono što se događa na terenu,  s ljudima koji kroje naše sudbine. Često smo tražili ovakve sastanke, ali ih nismo nikada dobili. Drago mi je da smo napokon ostvarili dijalog i to je prvi korak ka konsenzusu i pronalasku konkretnih rješenja. Razgovarali smo puno i o ekologiji i našim resursima i velikom potencijalu u energetici koji nisu dovoljno iskorišteni – rekla je Ružica Vukovac.

Kako se Most protivi izgradnji termoelektrana na ugljen, oni forsiraju pokretanje izgradnji hidroelektrana. Na pitanje koliko će na Mostovu konačnu odluku utjecati današnji pregovori Vukovac je rekla da je za sada jako zadovoljna i da će svoje dojmove iznijeti u nedjelju na sastanku nacionalnog vijeća Mosta.

Grčić: Izuzetno kvalitetna rasprava o poljoprivredi

Potpredsjednik vlade Branko Grčić složio se da su razgovori bili iscrpni, da su se najviše posvetili poljoprivredi i da je ta rasprava bila izuzetno kvalitetna.

– S Mostom smo se složili da se potporama jače razvijaju OPG-ovi. Pričali smo i o prilagodbi kompletne podržavajuće infrastrukture za poljoprivrednike, prije svega osiguranju njihove likvidnosti i da se ubuduće dodjela državnih potpora više usmjeri na manje subjekte, na OPG-ove. I dodjela poljoprivrednog zemljišta ubuduće bi trebala biti više uravnotežena između malih i velikih poljoprivrednih sustava – rekao je Grčić.

Na pitanje tko će biti novi ministar poljoprivrede Grčić je rekao da danas nisu razgovarali o kadrovskim rješenjima

Što se tiče prijedloga Mosta o osnivanju posebne poljoprivredne banke, Grčić je rekao kako bi taj problem mogao biti efikasnije riješen kroz postojeće banke. Tu je spomenuo jaču ulogu Hrvatske banke za obnovu i razvitak, ali da će o novim poljoprivrednim programima razgovarati s upravama banka koje su u većinskom državnom vlasništvu kako bi osigurale jeftinije financiranje poljoprivrednika i osiguravale novac kojima bi proizvođači premošćivali vrijeme dok svoje proizvode ne plasiraju i prodaju na tržištu. Konkretno, Grčić predlaže da se u okviru Hrvatske poštanske banke osnuje poseban odjel, banka u banci koja bi bila specijalizirana za financiranje poljoprivrednika.

Na pitanje tko će biti novi ministar poljoprivrede, Grčić je rekao da danas nisu razgovarali o kadrovskim rješenjima. Uvažio je prijedloge Mosta da se forsiraju reverzibilne hidroelektrane, da ne dolazi u obzir nikakva privatizacija kao ni dugotrajno koncesioniranje vodoopskrbnih sustava i sustava odvodnje jer zemlje koje su to radile nisu dobro prošle s time.

'Mi imamo četiri godine iskustva, to je korisno i za njih'

Novinari su Grčića pitali boje li se u SDP-u da je zapravo već postignut dogovor između Mosta i HDZ-a.

– Nadam se da su oni stekli dojam da smo mi otvoreni, a imamo i četiri godine bogatog iskustva, znanja, informacija jer smo četiri godine vodili državu. To je korisno i za njih koji su novi u politici da se kvalitetno informiraju o svemu što je država radila ove četiri godine i što ih čeka sutra kada budu dio vladajuće strukture – zaključio je Grčić. 

>>Nastavljaju se pregovori s Mostom. Teme: energetika, poljoprivreda i ruralni razvoj

Ključne riječi

Komentara 189

TP
trias politica
10:45 20.11.2015.

Upomoooooć! Čim pročitam SDP odmah me strah.

OP
opcija
10:51 20.11.2015.

Super...sad ce Jakovina najbolji Milanovicev ministar sve da rjesi...to

UR
uragan
16:00 20.11.2015.

"Mi Srbi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije