Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnosni izazovi

Plenković: Ovo su dva strateška cilja za nacionalnu sigurnost

Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
27.04.2018.
u 14:09

- Veliki iskorak u području sigurnosti u Hrvatskoj napravljen je donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti i Odluke o nabavi borbenih aviona - poručuje Krstičević.

U organizaciji Zaklade Konrad Adenauer i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta danas je u Zagrebu održana 3. međunarodna sigurnosna konferencija pod nazivom "Hrvatska nacionalna sigurnost i vanjska i sigurnosna politika EU".

Uz predstavnike tvrtki i gospodarskih, državnih, vojnih i akademskih institucija iz Hrvatske i inozemstva te drugih stručnjaka na području nacionalne sigurnosti i vanjske i sigurnosne politike EU, konferenciji su nazočili izaslanik Predsjednice RH, savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina i voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj dr. Michael Lange.

Konferencija je kroz izlaganja, prezentacije i stručne panele obuhvatila značaj sigurnosti kroz nacionalnu, vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a.

Sigurnosna konferencija
1/10

Otvarajući Konferenciju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio se svim sudionicima Konferencije istaknuvši kako je na ovako važnoj Konferenciji bitna sinergija hrvatskog i europskog parlamentarizma. Naglasio je kako su sigurnosni izazovi s kojima se danas suočavamo transnacionalni, od pitanja terorizma, ratova, migracija, nestabilnosti u našem susjedstvu, korištenja kemijskog oružja, pa do brzo mijenjajućih i u nekim segmentima, sasvim razvidno promijenjenih globalnih odnosa.

Naveo je kako su dva strateška cilja u području obrane i sigurnosti ostvarena, a to su izrada i donošenje Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

„Naš cilj je uspostaviti sveobuhvatan, koordiniran i proaktivan pristup svih institucija hrvatske države u smanjivanju ranjivosti društva te oživotvorenju koncepta domovinske sigurnosti“, rekao je Planković poručivši kako je uspostavljen jasan zakonodavni okvir s mehanizmima razvoja učinkovitog sustava domovinske sigurnosti kako bismo odgovorili suvremenim sigurnosnim izazovima.

Podsjetio je kako se intenzivno radi i na uspostavi jedinstvenog i učinkovitog sustava odgovora na krize i elementarne nepogode, pri tome ostvarujući učinkovito djelovanje svih sudionika u tom procesu.

Govoreći o članstvu u EU i NATO-u naglasio je važnost pristupanja Republike Hrvatske stalnoj strukturiranoj suradnji (Permanent Structured Cooperation, PESCO) i budućeg članstva Hrvatske u Schengenskom sustavu. Također, osvrnuo se i na povijesnu Odluku Vlade RH o nabavi višenamjenskih borbenih aviona te na povećanje obrambenog proračuna.

„Ulaganje u obranu i sigurnost je ulaganje u vlastiti prosperitet“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

 

U svom obraćanju potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević govorio je o Strategiji nacionalne sigurnosti, njezinom značaju i prioritetima te o konceptu zajedničke vanjske i sigurnosne politike, ali i obrane.

„Hrvatska svoju sigurnost vidi kao nedjeljivu od europske sigurnosti i želi ju graditi pridonoseći tako i jačanju unutarnje i ukupne sigurnosti Europske unije“, rekao je ministar Krstičević naglasivši:

„Međuzavisnost i korelacija između unutarnje i vanjske sigurnosti, nacionalne i regionalne, europske i globalne je velika i snažna, a to se pokazalo 2015. godine, u vrijeme kada smo održavali 1. sigurnosnu konferenciju u Zagrebu“.

Također, podsjetio je kako je Hrvatska kao članica NATO saveza jasno opredijeljena za sve tri glavne zadaće definirane Strateškim konceptom NATO-a iz 2010. godine.

„Osim kolektivne obrane i upravljanja u krizama, želim posebno ukazati i na važnost zadaće kooperativne sigurnosti u mjeri koja zamjetno prelazi očekivanja koja bi bila primjerena njezinoj veličini“, rekao je Krstičević poručivši:

„Veliki iskorak u području sigurnosti u Hrvatskoj napravljen je donošenjem nove Strategije nacionalne sigurnosti i Odlukom o nabavi višenamjenskih borbenih aviona“.

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović u svom se izlaganju osvrnuo na sigurnost koja je, kako je rekao, temelj političkog i društvenog razvoja jedne države i društva u cjelini. „Sigurnost se postiže kroz koordinaciju javnog i privatnog sektora, građana, ali i kroz suradnju s našim partnerima“, rekao je Božinović.

Prigodno se obratio i predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister naglasivši kako će EU poduprijeti ulazak Hrvatske u Shengenski sustav. Također, pohvalio je donošenje Strategije nacionalne sigurnosti koja ima mnogo sličnosti sa Strategijom EU, kao i činjenicu da je Hrvatska pristupila PESCO-u.

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u RH Thomas Schultze istaknuo je kako živimo u vremenu kada se sigurnosna paradigma promijenila. Također, naglasio je kako je Republika Hrvatska respektabilna članica EU i NATO-a koja pridonosi u očuvanju globalne stabilnosti i sigurnosti.

U sklopu konferencije održan je panel na temu „Nacionalna i europska sigurnost“ u kojemu su sudjelovali izaslanik Predsjednice RH, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalne sigurnosti Vlado Galić, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, državna tajnica u MUP-u Terezija Gras, savjetnik ministra obrane Dragutin Repinc, dekan Sveučilišta „VERN“ prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila i umirovljeni brigadni general Savezne Republike Njemačke Reiner Meyer zum Felde.

 

Komentara 2

I1
ing-12345
16:49 27.04.2018.

Ovdje se samo govori o strategiji na papiru koja se već mogla donjeti prije 6 mjeseci. Hrvatskoj pod hitno trebaju tvornice streljiva (pješačkog, topničkog i raketnog), baruta i eksploziva ,mina i protu tenkovskog oružja i raketa. Uz to treba početi proizvoditi topnička oružja kao i dronove. Uz sve to potrebno je nabaviti protuzračnu obranu koja može djelovati na visinama do 10.000 metara te izraditi vojne brodove tj. raketne topovnjače. Djela a ne riječi Plenkoviću i Krstičeviću. A pored svega treba uvesti obvezni vojni rok kao i uspostavu i obuku prvojne pričuve veličine barem 200.000 vojnika i časnika.

ST
Stipan
15:19 27.04.2018.

Da Europljane nije Trump natjerao vraga bi kupovali jer je USA bila zaštitnik svih u EU ali tome je došao kraj. Ako su svi u jednom NATO savezu onda moraju svi po svojim mogućnostima da učestvuju . Merkel je otišla da se moli i kajanja , ali ništa od toga. Dosta su Njemci iskorištavali sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije