Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krstičević obznanio: Ovo su vojni prioriteti Hrvatske u 2018. godini

Mornaričko pješaštvo doprinijeti će razvoju novih sposobnosti Hrvatske vojske, a Ploče su strateška točka i buduće gravitacijsko središte za HRM, priopćeno je iz MORH-a.
25. travnja 2018. u 13:37 8 komentara 3769 prikaza
Krstičević i HRM
Foto: MORH / J. KOPI
Pogledajte galeriju 1/4

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u srijedu je u Splitu, predstavljajući pripadnicima Hrvatske ratne mornarice projekte i prioritete Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u 2018. godini, rekao da će mornaričko pješaštvo doprinijeti razvoju novih sposobnosti Hrvatske vojske, te da su Ploče strateška točka i buduće gravitacijsko središte za HRM, priopćeno je iz MORH-a.

Završni prikaz obuke britanskih i hrvatskih oružanih snaga CROATIAN DAGGER DAGGER 2018 Pogledajte vježbu britanskih kraljevskih marinaca i hrvatskih kopnenih snaga na Crvenoj zemlji

Ministar je pohvalio rad pripadnika Hrvatske ratne mornarice i kao jednu od najvažnijih zadaća u ovoj godini naveo ustrojavanje postrojbe mornaričkog desantnog pješaštva i obilježavanje ovogodišnje obljetnice HRM-a u Pločama.

Istaknuo je da čovjek gravitacijsko središte Hrvatske vojske.

- Zahvaljujući izmjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH povećali smo funkcionalnost i spremnost Hrvatske vojske te podigli standard i materijalna prava, uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika. Izmjenama Zakona o službi u OS RH, pripadnicima Hrvatske vojske vratili smo plaćanje rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uveli posebne naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu - naglasio je ministar Krstičević podsjetivši da je novost ovog Zakona i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina).

Također, novost je, rekao je, i dobna granica za prijem vojnika, dočasnika i časnika u vojnu službu koja je ujednačena na 30 godina.

U sklopu prezentacije, Krstičević je pripadnicima HRM-a predstavio sustav domovinske sigurnosti istaknuvši kako su pravovremena prevencija i uvezivanje sposobnosti ključni za uspješno i koordinirano djelovanje u pomoći civilnim institucijama u elementarnim nepogodama.

Hrvatska vojska 2. hrvatski kontingent Misija NATO-a: Hrvatski vojnici ispraćeni u Poljsku

Ministar je naglasio da je važno očuvati vrednote Domovinskog rata, istaknuvši da je za Hrvatsku plaćena ogromna žrtva.

Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj je rekao da ove godine predstoje izazovi kao što su novi ustroj Ministarstva obrane i Oružanih snaga Hrvatske, modernizacija mornarice te rad na Strateškom pregledu obrane i Dugoročnom planu razvoja OS RH. „Nužno je provoditi obuku i školovanje, održavati tehniku i jačati postojeće sposobnosti te pronalaziti nova rješenja“, rekao je kontraadmiral Hranj.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli je "nužna modernizacija, bez koje nema iskoraka.“ Misija HRM-a je zaštita interesa i prava Republike Hrvatske na moru, razvoj sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim operacijama i pomoć civilnim institucijama prilikom elementarnih nepogoda, rekao je.

avioni podijelili struku Selak: Za 500 milijuna dolara mogli smo bolje, Antun Tus: F-16 je izuzetan! Gotovina čestitao

Pripadnici HRM-a sudjelovali su u međunarodnim vojnim operacijama Europske unije ATALANTA i SOPHIA i uspješno proveli najveću vojnu vježbu u 2017. godini "HARPUN 17", a prevaljene su i 45.823 nautičke milje. Mnoga iskustva iz međunarodnih vojnih operacija implementirana su u rad Hrvatske ratne mornarice, navodi se u priopćenju.

Komodor Raffanelli najavio je i pokretanje studija Vojnog pomorstva na jesen. Nastava će se izvoditi u specijaliziranim učionicama i kabinetima vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba” Pomorske baze „Lora” u Splitu te na Pomorskom fakultetu u Splitu. Zahvaljujući tom studiju, Hrvatska ratna mornarica dobit će kvalitetne pomorske kadrove te dostojno nastaviti hrvatsku pomorsku tradiciju.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice osvrnuo se i na ustrojavanje nove postrojbe HRM-a: „Početak obuke satnije mornaričko-desantnog pješaštva planiran je u lipnju ove godine, a nova satnija bit će smještena u vojarni u Pločama, gdje se već priprema infrastruktura“, istaknuo je komodor Raffanelli.

Vlada odlučila F16 koštat će nas 3 milijarde, a Gripen bi stajao 8 milijardi kuna Damir Krstičević Damir Krstičević: 'Hrvatska je spremna ponuditi nadzor zračnog prostora Albaniji' Ilustracija INVESTIRANJE Izraelci žele kod nas izgraditi tvornicu streljiva
Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem