Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Damir Krstičević persona non grata u Srbiji: 'Vulin i ja smo dva različita svijeta'

Krstičević je nakon proglašenja odluke rekao kako ova odluka više govori o Srbiji
26. travnja 2018. u 15:10 312 komentara 18948 prikaza
Damir Krstičević
Foto: MORH/M.Čobanović
Pogledajte galeriju 1/2

Srbijanska vlada odlučila je danas proglasiti nepoželjnom osobom hrvatskog ministra Damir Krstičevića, priopćeno je u Beogradu.

Donald Tusk STIGAO U BEOGRAD Tusk : Nema većeg Srbina od Vučića, u njemu prepoznajem srodnu dušu

"Vlada Republike Srbije je na današnjoj sjednici odlučila o mjerama reciprociteta Hrvatskoj, prema kojima potpredsjednik vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Кrstičević do daljnjeg nije dobrodošao u Srbiju", navedeno je u priopćenju objavljenom poslije današnje sjednice.

Krstičević je nakon proglašenja odluke rekao kako je ova odluka neopravdana te da više govori o Srbiji.

- Možda je razlog ove odluke moje sudjelovanje u Domovinskom ratu, možda što sam bio zapovjednik 4. gardijske brigade, može biti puno razloga. Ono što sam radio i što sada radim, časno služim Hrvatskoj - rekao je Krstičević , dodajući da Hrvatska želi suradnju i dijalog.

Krstičević je također rekao da su Vulin i on dva različita svijeta.

- Moj fokus je razvoj i jačanje Hrvatske vojske i Sustava domovinske sigurnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. U svom radu uvijek želim biti odgovoran, voditi se vrijednostima i nikad ne činiti drugome nešto loše što ne želim da drugi čine meni. Naša odluka je opravdana, odgovorili smo na provokaciju kao što bi učinila svaka suverena demokratska država. Ja osobno nikoga nisam provocirao, ali mogu se nositi s njihovom odlukom. Institucije hrvatske države će zasigurno znati odgovoriti na ovu odluku - rekao je Krstičević.

- Ja sam uvijek za suradnju, znate da i danas Hrvatska vojska puno surađuje sa svima, s našim partnerom SAD-om, Velikom Britanijom, Izraelom. Potrebna nam je suradnja, surađujemo s našim susjednim državama i uvijek Hrvatska želi suradnju, dijalog, fokusiranost na budućnost i to je ta Hrvatska, članica NATO-a, članica Europske unije, koja je usmjerena na budućnost, to je ozbiljna, moderna država koju imamo - rekao je Krstičević.

Srbijanska vlada u priopćenju je navela da je mjere reciprociteta donijela "kao odgovor na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH od 21. travnja 2018. o zabrani ulaska ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina" na teritorij Hrvatske.

"Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusjedske suradnje i poštovanju temeljnih europskih vrijednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi", istaknuto je u priopćenju.

Navodi se kako "Vlada Republike Srbije ostaje opredijeljena izgradnji dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, suzdržavajući se od postupaka koji mogu pridonijeti narušavanju odnosa sa susjedima".

Vlada u Beogradu "ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regiji i poštivanju europskih načela i vrijednosti, u interesu svih građana Srbije i regije", navodi se u priopćenju objavljenom nakon današnje sjednice srbijanske vlade.

Damir Krstičević
1 / 5
Ministar Krstičević u Karlovcu najavljuje obnovu Hrvatske vojske
Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić u HGK Nakon afere Vulin Zabrani li Srbija ulazak našem ministru, Hrvatska će povući veleposlanika? Tomo Medved Zabrana ulaska Srbija danas donosi protumjere, Medved: Neka se suoče s prošlošću Ilustracija Ivan Hrstić Ovo je normalizacija hrvatsko-srpskih odnosa
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Deleted user:

    Dobro je napisao vaš komentator malo prije, da je Krstičević htio ići u Srbiju ušao bi u rujnu 1995. I to bez ikakvog problema. I pogriješio je što nije. Mali bi bio Krf!!!

  • koraknaprijed:

    Ha , ha velika je to" uvreda" koju će Damir proslaviti sa bocom šampanjca, više bi bilo štete da su meni zabranili ulazak nego njemu, srbija je zadnje mjesto gdje bi on pisao u posjetu.

  • than:

    Znači proglasiti će za nepoželjnu osobu čovjeka koji nije niti namjeravao da ide u Srbiju ?!?!? Ovo je i gore od male djece.