Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Videonadzor

Bahate i prebrze vozače vrebat će 85 kamera na prometnicama

08.02.2018.
u 07:11

Fiksnih kamera i radara policija namjerava kupiti za 20 milijuna kuna.

Od početka ove godine policija obavještava javnost da će pojačati aktivnosti na cesti kako bi spriječila i sankcionirala vozače koji voze prebrzo, pijane, nevezane, s mobitelom u rukama... No, unatoč toj pojačanoj aktivnosti, ovog je siječnja na hrvatskim prometnicima poginulo 17 osoba, pet više no lanjskog siječnja. Tijekom prošle godine život je u prometu izgubila 331 osoba, 24 više nego godinu prije...

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je izjavio da će policija u 2018. uložiti 19,74 milijuna kuna u uređaje za mjerenje brzine. Riječ je o sredstvima osiguranim u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, kojim je predviđeno smanjenje broja poginulih u prometu na 213, 2020. godine, što se sada čini potpuno nedostižnim. Za iznos koji je naveo ministar MUP namjerava kupiti 29 fiksnih kamera koje će se postaviti na Podravskoj i Jadranskoj magistrali, u Dubrovniku, Metkoviću, Zadru...

Prepoznaju oznake EU, BiH...

Te će kamere imati mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila koja se istodobno nalaze u zoni nadzora. No, dojam kod vozača će biti da je postavljeno ustvari 85 kamera jer će osim 29 radnih na stupovima javne rasvjete biti postavljeni i “lažni” uređaji, odnosno prazna kućišta u koja će se po potrebi kamere premještati. Uz fiksne kamere koje će očitavati registarske oznake svih vozila zemalja članica EU te Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore, MUP će kupiti i 60 ručnih uređaja za mjerenje brzine te 15 stacioniranih, na tronošcu, koja će u zoni nadzora “loviti” sve prekršaje najmanje četiri vozila, u oba smjera.

1/13

Prva faza nabavka opreme mogla bi biti ubrzo gotova jer je još od lanjskog listopada u tijeku postupak javne nabave, vrijedan 12,9 milijuna kuna, za kupnju opreme za policijske uprave koje do sada nisu bile “pod nadzorom” fiksnih kamera – Zadarsku, Šibensko-kninsku, Dubrovačko-neretvansku, Virovitičko-podravsku i Koprivničko-križevačku. Nakon provedenog postupka javne nabave u Varaždinskoj i Splitsko-dalmatinskoj upravi sadašnji će broj kamera biti povećan. Osim 21 kamere koje će se “seliti” po 60 kućišta u prvom valu policija će kupiti i 40 ručnih te 10 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine. Ostatak od iznosa koji je spomenuo ministar, odnosno 6,84 milijuna kuna, potrošit će se za kupnju osam fiksnih kamera i 25 kućišta te 20 stručnih i pet stacionarnih uređaja za nadzor brzine. Ta će oprema biti raspoređena na području policijskih uprava Ličko-senjske, Krapinsko-zagorske i Međimurske.

Fiksne kamere za mjerenje brzine otprije su u funkciji na prometnicama na području policijskih uprava Zagrebačke, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Karlovačke, Primorsko-goranske i Varaždinske. Ima ih 27, a kućišta je 58. Ostvari li se plan Ministarstva, do kraja godine bez nadzora fiksnih kamera ostat će samo prometnice na području policijskih uprava Istarske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske,Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske.

Foto: VLm

Ne zna se tko je šef sigurnosti

U dogledno vrijeme MUP bi trebao raspisati i interni natječaj za voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa. Naime, unatoč crnim statistikama, MUP unatrag nekoliko godina nije nekoga postavio na to radno mjesto na neodređeno vrijeme, već se vršitelju dužnosti svakih šest mjeseci produžuje “privremeni 
premještaj”. 

Komentara 77

ZV
Zvjerko
07:44 08.02.2018.

Ajde neka mi "prepametni" pisac ovog teksta (i njegov urednik) objasne kako će to kamere vrebati pijane vozače?

SC
schwertransport
07:36 08.02.2018.

Da li ce moci te kamere snimiti tajkune izlatnu mladez koja ima za belo zuto i skupe preparate za opustanje

MA
Malosutra
07:22 08.02.2018.

Što se to promijenilo odjednom u Zakonu? Znam da je u mnogim kriminalnim radnjama izuzeta kamera kao dokazni materijal?! Reći ću samo da sam mnogo puta vidio auto u gradu na 140 km/h, projurio je pored policije, ma da su bar javili nekoj drugoj patroli? Sjede u autu i dremaju?! A pola njihovih instrumenata nije "baždareno" ? Pa takvu za suce ne važe?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije