Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA UDRUGA BANAKA

Perko o uvođenju eura: Od 1. siječnja trebalo bi biti aktivno 2700 bankomata

Zagreb: Tamara Perko, nova direktorica Hrvatske udruge banaka
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
26.12.2022.
u 22:53

U ovom prijelaznom razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja građani mogu dignuti na bilo kojem bankomatu debitnim karticama gotovinu bez naknade.

S prvim danom nove godine Hrvatska uvodi euro kao službenu valutu. Direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko gostovala je u Dnevniku HRT-a gdje je govorila o prelasku na novu valutu i svim problemima vezanima uz to.

- Puno je izazova, prelazimo u najtežu fazu prelaska s kune na euro. U ovim zadnjim trenucima banke imaju jako puno paralelnih poslova. Osim prelaska, imamo konverziju kredita, depozita, platni promet, a uz sve to moramo, naravno, držati i najviše sigurnosne standarde, rekla je.

Istaknula je kako neko kraće vrijeme neće raditi kreditne kartice u novogodišnjoj noći, te napomenula kako se govori o satima, ne o danma.

- Tako da oni koji planiraju imati neke transakcije tijekom te noći, neka se opskrbe gotovinom. Tijekom dana 1. siječnja polagano će se u funkciju vratiti internetsko bankarstvo i platni promet. Već 2. siječnja trebalo bi sve funkcionirati u svim bankama- ustvrdila je.

Perko je potvrdila da su bankomati u posebnom režimu od 15. prosinca do 15. siječnja.

- Bankomati se postupno gase kako bi se mogli pripremiti za euro. Neko prolazno vrijeme mjerimo početkom godine. Od ukupno 4000 bankomata, 1300 bi ih trebalo biti aktivno 31. prosinca koji daju kune. Od 1. siječnja trebalo bi biti aktivno 2700 bankomata koji će davati eure. U ovom prijelaznom razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja građani mogu dignuti na bilo kojem bankomatu debitnim karticama gotovinu bez naknade. Na karti bankomata, na stranici HUB-a, pokazuje se koji su bankomati aktivni, istaknula je.

Dvije granice

Direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko rekla je da postoje  dvije granice za besplatnu zamjenu valute u bankama - vremenska i količinska.

- Još cijelu godinu 2023. će se moći bez naknade kune mijenjati u eure. Količinska granica je 100 komada novčanica i 100 komada kovanica. Za više će se naplaćivati naknada ili neće, ovisno o pojedinoj politici poslovne banke, rekla je.

- Devizni računi ostaju, jedino što se mijenja automatizmom je da se na kunskim računima prebacuje iznos kuna automatski u eure. Dakle, kunski račun postaje eurski, multivalutni ostaje multivalutni. Kod nekih banaka gdje je isti IBAN kod kunskih i multivalutnih danas - oni će se spajati, kazala je.

Oni kojima devizni račun više ne treba, mogu ga zatvoriti u roku od 60 dana bez naknade.

- Krediti se automatikom prebacuju u eure. Sljedeće rate stižu u eurima i tu ne bi trebalo biti problema. Banke su poslale svojim korisnicima obavijesti, rekla je.

VIDEO: Privođenje osumnjičenog 24-godišjeg vojnika koji je na ulici pretukao mladića obučenog u Djeda Mraza

Komentara 1

BU
Bukva2
22:59 26.12.2022.

Ja još ne mogu vjerovati da uvodimo to smeće od valute. 🤦🏻‍♂️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije