Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Paul Krugman: Syriza nije dovoljno radikalna, mjere nisu dovoljne za oporavak

Tsipras smatra kako planovi Syrize nisu dovoljno radikalni
27. siječnja 2015. u 08:49 1 komentara 505 prikaza
Krugman
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Alexis Tsipras, vođa grčke ljevičarske koalicije Syriza uskoro će postati premijer i prvi europski vođa izabran nakon što je dao izrazito obećanje kako će se boriti protiv mjera štednje koje su u toj zemlji na snazi od 2010. godine. 

Pobjedu Syrize za New York Times komentirao ja nobelovac Paul Krugman, ekonomist s američkog Sveučilišta Princeton. On smatra kako će Tsiprasa mnogi upozoravati da odbaci to obećanje te da se ponaša 'odgovorno'.

Navodi kako se za razumijevanje situacije u Grčkoj potrebno osvrnuti na 'standby aranžman' s Međunarodnim monetarnim fondom, prema kojem je Trojka - MMF, Europska središnja banka i Europska komisija - dala Grčkoj zajmove u zamjenu za mjere štednje i reformu

 - Grci su plaćali cijenu za zablude elita. Ekonomske projekcije koje su pratili aranžman pretpostavljale su kako se Grčkoj mogu nametnuti stroge mjere štednje bez utjecaja na ras i zaposlenost. Grčka je već bila u recesiji kad je dogovor postignut, no projekcije su predviđale kako će ubrzo doći do zaokreta, kaže Krugman.

Tsipras smatra kako planovi Syrize nisu dovoljno radikalni.

 - Oprost duga i olabavljivanje mjera štednje smanjili bi ekonomsku bol, ali nije sigurno da je to dovoljno za snažni oporavak. U drugu ruku, nije jasno što to još može učiniti bilo koja grčka vlada ako nije spremna napustiti euro - a grčka javnost za to nije spremna, piše Krugman.

>> Europa nema namjeru Grčkoj oprostiti dug

>> Tsipras prisegnuo, obećao borbu protiv politike štednje

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • Deleted user:

    "Tsipras smatra kako planovi Syrize nisu dovoljno radikalni." Vlastite stranke, čije planove je on kreirao??? Ja logiku ove rečenice ne razumijem. Tko to smatra, Tsipras ili Krugman? Ili je ovaj krivo napisao (zamijenio jednog s drugim), što je najvjerojatnije i ... prikaži još! najtužnije. Ipak je plaćen da piše suvisle, razumljive tekstove...