Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugledni ekonomist

Paul Krugman: Syriza nije dovoljno radikalna, mjere nisu dovoljne za oporavak

Krugman
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
27.01.2015.
u 08:49

Tsipras smatra kako planovi Syrize nisu dovoljno radikalni

Alexis Tsipras, vođa grčke ljevičarske koalicije Syriza uskoro će postati premijer i prvi europski vođa izabran nakon što je dao izrazito obećanje kako će se boriti protiv mjera štednje koje su u toj zemlji na snazi od 2010. godine. 

Pobjedu Syrize za New York Times komentirao ja nobelovac Paul Krugman, ekonomist s američkog Sveučilišta Princeton. On smatra kako će Tsiprasa mnogi upozoravati da odbaci to obećanje te da se ponaša 'odgovorno'.

Navodi kako se za razumijevanje situacije u Grčkoj potrebno osvrnuti na 'standby aranžman' s Međunarodnim monetarnim fondom, prema kojem je Trojka - MMF, Europska središnja banka i Europska komisija - dala Grčkoj zajmove u zamjenu za mjere štednje i reformu

 - Grci su plaćali cijenu za zablude elita. Ekonomske projekcije koje su pratili aranžman pretpostavljale su kako se Grčkoj mogu nametnuti stroge mjere štednje bez utjecaja na ras i zaposlenost. Grčka je već bila u recesiji kad je dogovor postignut, no projekcije su predviđale kako će ubrzo doći do zaokreta, kaže Krugman.

Tsipras smatra kako planovi Syrize nisu dovoljno radikalni.

 - Oprost duga i olabavljivanje mjera štednje smanjili bi ekonomsku bol, ali nije sigurno da je to dovoljno za snažni oporavak. U drugu ruku, nije jasno što to još može učiniti bilo koja grčka vlada ako nije spremna napustiti euro - a grčka javnost za to nije spremna, piše Krugman.

>> Europa nema namjeru Grčkoj oprostiti dug

>> Tsipras prisegnuo, obećao borbu protiv politike štednje

Komentara 1

DU
Deleted user
14:54 27.01.2015.

"Tsipras smatra kako planovi Syrize nisu dovoljno radikalni." Vlastite stranke, čije planove je on kreirao??? Ja logiku ove rečenice ne razumijem. Tko to smatra, Tsipras ili Krugman? Ili je ovaj krivo napisao (zamijenio jednog s drugim), što je najvjerojatnije i najtužnije. Ipak je plaćen da piše suvisle, razumljive tekstove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije